Ισχυρή βάση στήριξης, για το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE, αποτελεί η επιλογή της διοίκησης της Eurobank για μια μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση όπως επισημαίνει η Jefferies.
Ο Alex Demetriou, αρμόδιος αναλυτής του αμερικανικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει πως η Eurobank αποτελεί την πιο διαφοροποιημένη γεωγραφικά εγχώρια συστημική τράπεζα, με τη διοίκησή της να δίνει guidance για 50% οργανική λειτουργική κερδοφορία μέχρι το 2026, από τις ζώνες δραστηριοποίησης του εξωτερικού.
Ωστόσο, το συντηρητικό guidance ως προς το πλαίσιο εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας και η τυχόν περαιτέρω διεύρυνση των συνεργειών του ομίλου της Eurobank με την τελευταία, μπορούν να οδηγήσουν πιθανότατα, σε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Με έναν εκ των υψηλότερων δεικτών ROTE για το 2026 και περαιτέρω αναπτυξιακές δυνατότητες, η Jefferies, προβαίνει σε αύξηση της τιμής στόχου στα 2,60 ευρώ πλέον, από 2,25 ευρώ προηγουμένως, με σταθερή τη σύσταση «buy».
Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 3,80 ευρώ για το 2025, με σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 50 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 2,8%, ROTE στο 21% και κόστος κεφαλαίου στο 13%. Το «bearish» σενάριο (τιμή στόχος τα 1,45 ευρώ) προϋποθέτει καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,8%, ROTE στο 8% και κόστος κεφαλαίου στο 19%, με LLR στις 120 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 45% από 34% στο «bullish» σενάριο.
Ενώ το 2023, το 32% της οργανικής λειτουργικής κερδοφορίας της Eurobank προήλθε από τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οίκος αναμένει ότι αυτό θα αυξηθεί στο 50% έως το 2026, με βασική «κινητήρια» δύναμη την Ελληνική Τράπεζα και την BNP Personal Finance στη Βουλγαρία. Η Eurobank συγκαταλέγεται στους τέσσερις κορυφαίους «παίκτες» στη Βουλγαρία και η εξαγορά της μονάδας Personal Finance της BNP Paribas υποστηρίζει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) στον επερχόμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, μέσω των καταναλωτικών δανείων υψηλότερης απόδοσης. Να σημειωθεί πως η Eurobank έχει δηλώσει ότι η ενοποιημένη οντότητα στην Κύπρο θα βρεθεί στην πρώτη θέση ως προς το ενεργητικό.
Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για το 2024 και το 2025 κατά 11% και 20%, αντίστοιχα, λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, των εσόδων από προμήθειες και του οφέλους από τη χαμηλότερη βάση φορολόγησης, καθώς η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή έναντι της Ελλάδας.
Κατά τη Jefferies, η Eurobank ήταν αρκετά συντηρητική στις παραδοχές της για την Ελληνική Τράπεζα, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει πιθανώς, μόλις ενοποιηθεί στον όμιλο, κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο οίκος εντάσσει στο μοντέλο του τις συνέργειες σε επίπεδο κόστους στο 15% για την Ελληνική, καθώς και μια αύξηση δανείων κατά 3% στον ορίζοντα εκτιμήσεων του πλάνου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Eurobank για την πορεία του ΑΕΠ της Κύπρου.
Επιπλέον, η βελτιστοποίηση του ισολογισμού της Ελληνικής θα επιφέρει ακόμη πιο υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και ανόδου για τη Eurobank. Οι συνέργειες σε επίπεδο εσόδων, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμη από τη Jefferies στις εκτιμήσεις της, δείχουν ότι υπάρχουν δυνατότητες ενός περαιτέρω re - rating.
Πρώτον, η Ελληνική Τράπεζα έχει επί του παρόντος ένα υψηλό κόστος έκδοσης τίτλων για την ενίσχυση των MREL σε σύγκριση με την Eurobank (στο 10% περίπου, έναντι 6% για τη Eurobank). Χρησιμοποιώντας τη Eurobank ως ενιαίο εκδότη τίτλων, θα μπορούσε είτε να επαναγοράσει τα ομόλογα που έχει εκδώσει, είτε να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις με χαμηλότερο κόστος δανεισμού και εξοικονόμηση πόρων από τόκους. Δεύτερον, η Ελληνική Τράπεζα έχει δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 39% και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, που φτάνει τα 6 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες. Συνεπώς, προκύπτει μια σημαντική ευκαιρία για τη Eurobank να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα με έναν πιο παραγωγικό τρόπο, όπως αναφέρει η Jefferies.
Η Eurobank στο business plan που κατήρτισε, υποθέτει επιτόκιο DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) από την ΕΚΤ στο 2,75% στα τέλη του 2026, αλλά, για να υπάρξει μια συνοχή μεταξύ των τραπεζών, ο οίκος βάζει τον πήχη στο 2,25%. «Με τα χαμηλότερα επιτόκια και τις συντηρητικές υποθέσεις μας για τη γενικότερη πρόσδεση της Ελληνικής Τράπεζας (χωρίς συνέργειες σε επίπεδο εσόδων και μόνο την πιστωτική επέκταση και τις συνέργειες σε επίπεδο κόστους) φτάνουμε στους χρηματοοικονομικούς στόχους της Eurobank για το 2026 (οργανική λειτουργική κερδοφορία στα 1,6 δισ. ευρώ και RoTBV στο 13% περίπου). Περαιτέρω συνέργειες λοιπόν θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση και υψηλότερα περιθώρια ανόδου», όπως καταλήγει ο οίκος.