Με μεγάλη επενδυτική ατζέντα και με όρεξη για νέες εξαγορές υποδέχεται την χρονιά του 2024 o όμιλος της Quest, μετά από μια χρονιά που τα μεγέθη κατέγραψαν νέα ρεκόρ και οι συνολικές πωλήσεις έφθασαν τα 1,2 δισ. ευρώ, χάρη κυρίως στην ανοδική πορεία του τετάρτου τριμήνου. Τα παραπάνω επεσήμαναν τα στελέχη του ομίλου κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, διευκρινίζοντας ότι ο επενδυτικός πήχης για φέτος τοποθετείται στα 40 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. που ήταν πέρυσι.
Σύμφωνα με τους ίδιους το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων, κοντά στο 70% προορίζεται για τις θυγατρικές του ομίλου ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα κατευθυνθεί στη μητρική εταιρεία για το ενδεχόμενο επέκτασης σε νέα δραστηριότητα μέσω κάποιας εξαγοράς.
Έμφαση στα smart lockers για την ACS
Πιο συγκεκριμένα, εκ των 40 εκατ. ευρώ τα 15 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην ACS, η οποία αναμένεται να δώσει έμφαση μεταξύ άλλων και στα smart lockers υπολογίζοντας να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό τους. Από τα 450 smart lockers που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα η εταιρεία φιλοδοξεί να φτάσει τα 1.000 στο τέλος του τρέχοντος έτους και ο αριθμός αυτός να διευρυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, ανάλογα πάντα με την ζήτηση. Στόχος είναι βέβαία, οι θυρίδες αυτόματης παράδοσης να αριθμούν περί τις 3.000 την επόμενη πενταετία.
Σχετικά με την ACS διευκρινίστηκε μάλιστα ότι δεν υπάρχει συμφωνία για είσοδο ξένου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, καθώς οι προτάσεις που έχουν υπάρξει δεν είναι ικανοποιητικές. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα στελέχη του ομίλου σημείωσαν ότι εξετάζουν τις όποιες σοβαρές προτάσεις υπάρχουν ή θα υπάρξουν, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων του ομίλου.
Ο πολλά υποσχόμενος κλάδος της πληροφορικής
Ακόμα 10 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν στη ναυαρχίδα του Ομίλου Uni Systems για τον πολλά υποσχόμενο τομέα της πληροφορικής όπου κι εκεί δεν αποκλείονται νέες εξαγορές.
Να θυμίσουμε οτι η πορεία της Unisystems προδιαγράφεται λαμπρή χάρη στο ανεκτέλεστο ύψους 550 εκατ. ευρώ που έχει στην Πληροφορική εκ του οποίου μόλις τα 100-150 εκατ. ευρώ προέρχονται από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ποσοστό των δημόσιων έργων όμως δεν αποκλείεται να αυξηθεί, και η διοίκηση προβλέπει στην περίπτωση της Unisystems διψήφια ανάπτυξη για την επόμενη διετία, της τάξης του 10%. Χαρακτηρίζει δε την πρόβλεψη συντηρητική, δεδομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού στον οποίο προχωρούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.
Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών
Ακόμα 6 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Quest Energy που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Στην περίπτωσή της τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταικών με την διοίκηση να επισημαίνει ότι προσανατολίζεται περισσότερο σε αδειοδοτημένα φωτοβολταϊκά έναντι της κατασκευής ιδιόκτητων πάρκων, κάτι που στόχευε αρχικά.
Τέλος, αλλα 2,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις εταιρείες του εμπορικού τομέα (info Quest, iStorm κ.ά.) δραστηριότητα που εκτιμάται ότι θα καταγράψει ηπιότερη αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2023.
Με χαμηλότερους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί και ο τομέας των κλιματιστικών όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της ΓΕ Δημητρίου, αποκλειστικό αντιπρόσωπο και διανομέα των προϊόντων Toyotomi και την Clima Quest που έχει το brand GREΕ. Ο λόγος είναι ότι η εν λόγω αγορά σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη με την βοήθεια των κρατικών επιδοτήσεων για την αντικατάσταση παλαιών συσκευών.
«Το 2023 η εταιρεία πήγε πολύ καλά λόγω και των προγραμμάτων επιδότησης. Αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχουν πια, άρα θεωρούμε ότι ο τομέας θα είναι πιο υποτονικός σε επίπεδο λιανικής» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ομίλου. Προσέθεσαν όμως ότι το στοίχημα μεταφέρεται πλέον στη χονδρική και στις πωλήσεις συσκευών για μεγάλες εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία.
Οι προσδοκίες για το 2024
Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του ομίλου σημείωσαν ότι το outlook για την τρέχουσα χρονιά είναι θετικό, εκτιμώντας, όμως, ήπια ανάπτυξη τόσο σε πωλήσεις όσο και σε EBITDA και EBT.
«Προβλέπουμε ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες IT, σταδιακά αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ταχυμεταφορών, ανάπτυξη του new business στη Ρουμανία, περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της εξαγοράς της Epafos και δυναμική ανάπτυξη μέσω της ΓΕΔ Δημητρίου στον τομέα των λευκών συσκευών» τόνισε χθες η διοίκηση του ομίλου.
Σε κάθε περίπτωση την περασμένη χρονιά ο όμιλος κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1 δισ ευρώ σε τζίρο, καταγράφοντας ενοποιημένες πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, EBITDA 83,3 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 58,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 45,4 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2022, σημείωσαν αύξηση οι πωλήσεις κατά 16%, η λειτουργική κερδοφορία κατά 15,7%, τα κέρδη προ φόρων κατά 7,3% και τα καθαρά κέρδη κατά 8%.