Με μια «δύναμη πυρός» - ρευστότητα που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, και ενισχύεται προφανώς με τα περιθώρια μόχλευσης (ιδίως και σε σχέση με τις εταιρείες που είναι στο στόχαστρο και τα επίπεδα κερδοφορίας τους), ο όμιλος Ideal Holdings φαίνεται να προετοιμάζεται για την επόμενη επενδυτική του κίνηση. Στα μετρητά άνω των 50-60 εκατ. ευρώ που είχε «μαζέψει» πρόσφατα η εισηγμένη, μετά και την ολοκλήρωση της έκδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ, προστέθηκε… η μεταβίβαση της Astir Vitogiannis S.A. στην Guala Closures, έναντι εταιρικής αξίας 136 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τη μόχλευση, η θεωρητική «ισχύς» της Ideal μεγαλώνει. Να σημειώσουμε ότι από την αξία των 136 εκατ. ευρώ αφαιρούνται δάνεια εκτιμώμενου ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Πλέον, η αγορά κάνει ήδη λόγο για το «επόμενο big deal της Ideal», χωρίς να έχει κατά νου κάποιο σαφές timing, που ίσως θυμίζει πρόσφατες κινήσεις – εξαγορές, με τους ανθρώπους του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού χώρου να αναρωτιούνται αν οι τυχόν «στόχοι» περιορίζονται μόνο στον τομέα της Πληροφορικής, για τον οποίο έτσι κι αλλιώς η διοίκηση του γκρουπ υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αποτελεί πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος, ή αν ο όμιλος έχει βάλει στην ατζέντα του και άλλους κλάδους. Ωστόσο, περισσότερα ενδέχεται να πει η διοίκηση της εισηγμένης στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.
Προ περίπου διμήνου το insider.gr αναφέρονταν σε αυτά τα δεδομένα,, ωστόσο, η πώληση της βασικής βιομηχανικής δραστηριότητας, της Astir (κατέχει άμεσα και το 74,99% της Coleus Packaging), προφανώς και «ανακατεύει την τράπουλα» περαιτέρω. Επί της ουσίας, η Ideal πώλησε, και μάλιστα αρκετές φορές επάνω (είχε κάνει την εξαγορά με περίπου 46 εκατ. ευρώ) το σύνολο της εν λόγω δραστηριότητας, μένοντας με την πληροφορική και το exclusive retail (μέσω των Attica Stores). Πέραν του… πότε θα γίνει το νέο deal και βέβαια σε ποιον κλάδο ή εταιρεία θα αφορά, να σημειώσουμε ότι αναφορικά με την «τύχη» ενός πακέτου μετοχών 20% της Ideal που είχε περάσει στον κ. Βυτόγιαννη όταν είχε γίνει η συμφωνία απόκτησης της Astir, σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει στον κάτοχό του.
Ποια είναι η Astir
Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες. Η Coleus εδρεύει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Astir απέκτησε το 74,99% της Coleus τον Ιούλιο του 2022 και έγινε ο μοναδικός παραγωγός με εγκαταστάσεις στα 2 ημισφαίρια. Οι εταιρείες εξυπηρετούν πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες αναψυκτικών αλλά και ομοειδείς εταιρείες με μικρότερο μέγεθος, με διαφοροποιημένη πελατειακή βάση και περισσότερους από 600 πελάτες. Η Astir και η Coleus είναι γνωστές διεθνώς για την παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, την εξαιρετική ποιότητα και τις συνεχείς επενδύσεις. Το 2023 οι εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 12,3 δισ. μεταλλικά πώματα, με έσοδα 75 εκατ., προσαρμοσμένο EBITDA 19 εκατ., κέρδη προ φόρων 16 εκατ. και καθαρό δανεισμό 15 εκατ. Η συμφωνηθείσα Εταιρική Αξία ανέρχεται σε 136 εκατ., με την συνήθη επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών κλεισίματος. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το Β’ Εξάμηνο 2024 και υπόκειται σε συνήθεις όρους κλεισίματος και ρυθμιστικές εγκρίσεις.
Η μετεξέλιξη της Ideal
Στην προηγούμενη ενημέρωση αναλυτών, η διοίκηση της Ideal, αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το 2024, σημείωνε ότι προσδοκά ότι το χαρτοφυλάκιό θα διαγράψει ανοδική πορεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κλάδο πληροφορικής όπου όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη θα υπάρξουν εξαγορές με εστίαση σε προϊόντα που η εταιρεία δεν έχει παρουσία τώρα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας σε κάθε γραμμή. Στόχος της εισηγμένης είναι να διευρύνει το αποτύπωμά της στην πληροφορική με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια, έναν τομέα με πολύ ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Η νέα πορεία της Ideal από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής σε έναν όμιλο με προφίλ private equity fund ξεκίνησε πριν από λίγα μόλις χρόνια, με την απόκτηση των εταιρειών Astir Vitogiannis (μεταλλικά πώματα) και Three Cents (mixer & tonics) με αντάλλαγμα μετοχές. Στην πορεία, η Ideal μέσω της Vitogiannis απέκτησε το 75% της νοτιοαφρικανικής εταιρείας μεταλλικών πωμάτων Coleus, εξαγόρασε το 100% της εταιρεία πληροφορικής Byte, το 100% της Αττικά Πολυκαταστήματα, πούλησε τη συμμετοχή της στη Three Cents στην Coca Cola και η θυγατρική Adacom διεύρυνε τις δραστηριότητες στην κυβερνοασφάλεια με την απόκτηση της Netbull. Και σίγουρα, έδωσε πολλές υπεραξίες σε μεγάλους και μικρούς μετόχους της.