Κυκλική Οικονομία: Σε ποιον τομέα πρωτοστατεί η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΝΔΙΑΛΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυκλική Οικονομία: Σε ποιον τομέα πρωτοστατεί η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΝΔΙΑΛΕ
ΕΝΔΙΑΛΕ
Η αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) αποτελεί τομέα όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ουραγός στην ανακύκλωση αλλά ένας τομέας την βγάζει ασπροπρόσωπη και μάλιστα της χαρίζει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Η αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) αποτελεί τομέα όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε επίπεδο συλλογής (74% έναντι 40% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) όσο και σε επίπεδο αναγέννησης (100% στην Ελλάδα έναντι του 61% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) ενώ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει θέσει θέμα ανακύκλωσης στα λιμάνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΔΙΑΛΕ, η χώρα μας έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει το ποσοστό αναγέννησης ΑΛΕ χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που εφαρμόζει ο φορέας στην διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων. Έτσι από τα απόβλητα που συλλέγονται (καθώς ένα 20% διαφεύγει), το σύνολο αυτών οδηγείται σε αναγέννηση. Με άλλα λόγια, το λιπαντικό ανακυκλώνεται και δημιουργείται ίδιας ή και καλύτερης ποιότητας προϊόν και αυτό με την σειρά του ανακυκλώνεται εκ νέου συμμετέχοντας σε έναν αέναο κύκλο αναγέννησης και επαναχρησιμοποίησης. Και μάλιστα αυτό γίνεται με την χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών όπου το προϊόν (το οποίο παράγεται κατά 80% από βασικό λιπαντικό έλαιο που προέρχεται από αργό πετρέλαιο με την πρόσμιξη πρόσθετων που προσδίδουν συγκεκριμένες ιδιότητες) οι οποίες επιτρέπουν την απομάκρυνση των πρόσθετων μετά από το τέλος χρήσης και την ανακύκλωση του υπόλοιπου 80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2004 έως σήμερα, η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει συλλέξει και αναγεννήσει περισσότερους από 560.000 μετρικούς τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, έχοντας έτσι καταφέρει να:

• Αποτρέψει τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας, ίσης µε την έκταση της Εύβοιας.
• Περιορίσει την παραγωγή εκπομπών CO₂ σε ποσότητα ίση με αυτή που θα χρειάζονταν 9,5 εκατομμύρια δέντρα για να την απορροφήσουν.
• Μειώσει τις εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων σε ποσοστό 96,8% και τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις σε ποσοστό 74%.
• Εξοικονομήσει ενέργεια, ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μια πόλη 25.000 κατοίκων σε 1 χρόνο.

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για μεγαλύτερη διαφάνεια

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ΑΛΕ. Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων) Γιώργος Δεληγιώργης μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση για την συμβολή του φορέα στην Κυκλική Οικονομία εξήγησε ότι αναφέρθηκε στην ανάγκη διασταύρωσης των στοιχείων κάτι που θα προσδώσει στο συνολικό σύστημα μεγαλύτερη διαφάνεια. Όπως εξήγησε, για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει τα βασικά αρχεία του κράτους να συνδεθούν μεταξύ τους. Δηλαδή, θα πρέπει να συνδεθούν το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων του ΥΠΕΝ προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι δηλώνεται και τι τελικά συλλέγεται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γιώργος Δεληγιώργης δήλωσε σχετικά: «Γιορτάζουμε φέτος 20 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα αποτελέσματά μας που καταδεικνύουν ότι στην ΕΝΔΙΑΛΕ εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία στην πράξη. Η αξία που προσδίδουμε στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας τόσο με όλα τα μέλη του Συστήματος, όσο και με τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Όλοι μαζί καταφέρνουμε την ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στη συλλογή και αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και συνεχίζουμε με σχέδιο και δυναμισμό για να κατακτήσουμε και νέες κορυφές».

Η ΕΝΔΙΑΛΕ, η οποία αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννησή των ΑΛΕ σε εθνικό επίπεδο λειτουργεί 8 Κέντρα Συλλογής σε όλη την Ελλάδα και συνεργάζεται με 220 υπόχρεους διαχειριστές, 43 εταιρείες συλλογής και 7 εταιρείες αναγέννησης λιπαντικών, στις οποίες καταλήγει το σύνολο των συλλεγόμενων ποσοτήτων Α.Λ.Ε. από τα 43.000 σημεία συλλογής.

Ο οργανισμός υλοποιεί ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών (νέες υποδομές στα κέντρα συλλογής και βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας στα οχήματα) επέκταση των δραστηριοτήτων της σε άλλους τομείς (Σχέδιο Διαχείρισης ΑΛΕ στις λιμενικές εγκαταστάσεις) και επενδύσεις στην τεχνολογία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεληγιώργης (ΕΝΔΙΑΛΕ): Πρώτη η Ελλάδα στην αναγέννηση Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων

ΣΕΠΑΝ και ΕΝΔΙΑΛΕ ενώνουν δυνάμεις για την κυκλική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider