Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα μοιράσει ως ανταμοιβή στους μετόχους της τα επόμενα τρία χρόνια η Alpha Bank, συνδυάζοντας διανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών, την οποία θα κρίνει κάθε φορά η κατάσταση στις αγορές και η βέλτιστη χρήση των κεφαλαίων της Τράπεζας. Οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα γίνουν με payout ratio 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο θα ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026. Οι διανομές μερισμάτων την περίοδο 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ στο τέλος της περιόδου, τα πλεονάζοντα κεφάλαια της Τράπεζας θα αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής της αξίας. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Alpha Bank, τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2026.
Όπως είπε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2024, η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να συνδυάσει την επιβράβευση των μετόχων της ισομερώς με διανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών (όπως σημείωσε ο CEO, η Alpha Bank έχει πιστούς μετόχους που ζητούν ανταμοιβή σε μετρητά, και η Alpha Bank είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία που έχει μοιράσει ανελλιπώς μέρισμα από το 1949 μέχρι την κρίση) ήταν απόλυτα συνειδητή, ως έκφραση δήλωσης ότι η αποτίμηση της μετοχής της Alpha Bank παρουσιάζει αναντιστοιχία μεταξύ της εσωτερικής αξίας της μετοχής και του πώς την βλέπει η αγορά.
Όπως αναφέρθηκε, η απόφαση για διανομή φέτος 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, 50% με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback) δεν θα βρει εμπόδια για έγκριση από τον επόπτη, καθώς δεν αλλάζει το συνολικό ύψος επιβράβευσης των μετόχων που έχει υποβάλει ως αίτημα στον SSM η Alpha Bank. H απάντηση του SSM αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού και η επαναγορά μετοχών θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη γενική συνέλευση προς τα τέλη Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι η ισχυρή κερδοφορία που σημείωσε η Alpha Bank το α' τρίμηνο 2024 οδήγησε σε αύξηση 30% των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ εκτιμάται ότι τα EPS θα διαμορφωθούν σε περίπου 0,32 ευρώ το 2025 και θα ξεπεράσουν τα 0,35 ευρώ το 2026.
Ο CEO Βασίλης Ψάλτης επιβεβαίωσε την ευθυγράμμιση των αποτελεσμάτων με τους στόχους που είχαν τεθεί. Μάλιστα, όπως είπε, η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους παραμένει θετική, αν όχι ελαφρώς καλύτερη των αρχικών προβλέψεων, ενώ επίσης η συνετή διαχείριση κόστους και ισολογισμού διασφαλίζει ότι τα βασικά μεγέθη διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης της Τράπεζας.
Σύμφωνα με τους στόχους της Διοίκησης της Alpha Bank, τα συνολικά έσοδα αναμένονται φέτος σε 2,1 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. το 2025 και 2,3 δισ. το 2026. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων από περίπου 40% το 2024 αναμένεται να υποχωρήσει στο 37% τις επόμενες δύο χρονιές. Σημαντική αναμένεται η μείωση του κόστους των προβλέψεων, με τον δείκτη κόστους πιστωτικού κινδύνου να μειώνεται από περίπου 75 μ.β. φέτος, σε περίπου 70 το 2025 και κάτω των 65 μ.β. το 2026.
Πιστή στους στόχους που έθεσε στο Στρατηγικό της Σχέδιο και στη νέα καθοδήγηση που έδωσε τον Μάρτιο, η Alpha Bank πέτυχε Δείκτη RoTE 13,5% (η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να ξεπεράσει το 14% το 2026 και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια αναμένονται στα 7,3 δισ. ευρώ από 6,6 δισ. το 2024), αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά της με τον Δείκτη Κόστους Εσόδων να μειώνεται στο 38,4%, χαμηλότερα από τον στόχο της Διοίκησης για το 2024 (40%). Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα κεφάλαια της Τράπεζας με τον Δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 14,6%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης θα βρεθεί υψηλότερα από 17,5% το 2026.
Η Διοίκηση της Τράπεζας αναφέρθηκε στις προοπτικές της συμμαχίας της με την Unicredit και στην έμφαση που θα δοθεί στο asset management και στο bancassurance, αλλά και σε άλλους τομείς συνεργασίας που εξετάζονται όπως π.χ. κοινοπρακτικά δάνεια, εργασίες συναλλάγματος κ.ά.
Η Διοίκηση αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6% και στις ισχυρές εκταμιεύσεις που αναμένει εντός του έτους και οι οποίες θα ωφελήσουν περαιτέρω το σκέλος των εσόδων από προμήθειες. Όπως αναφέρθηκε, οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων συνεχίστηκαν και αυτό αποτυπώθηκε και στη μείωση των εταιρικών καταθέσεων. Οι ισχυροί όγκοι δανείων αντιστάθμισαν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων, ενώ αναφέρθηκε ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις αναλογούν στο 25% του μίγματος καταθέσεων της Τράπεζας. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Τράπεζα προωθεί πολύ επιθετικά τα προϊόντα Target Maturity.
Στο σκέλος της εξυγίανσης του ενεργητικού, η Διοίκηση ανέφερε ότι ταξινόμησε στα μη εξυπηρετούμενα (Stage 3) δάνεια 110 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 100 εκατ. ευρώ θα ρίξει τον δείκτη NPE κατά 25 μ.β. Συνολικά η Τράπεζα θα προχωρήσει σε πωλήσεις NPE 500 εκατ. ευρώ, «λειτουργώντας καιροσκοπικά, όποτε διαβλέπει ευκαιρία», στοχεύοντας σε μείωση του δείκτη NPE κάτω του 5%.