Κατά 233 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 6,15 δισ. ευρώ μείωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Optima τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα το α΄ τρίμηνο 2024, με τα καθαρά NPEs να ανέρχονται στα 2,11 δισ. ευρώ (-137 εκατ. τριμηνιαία). Ο μέσος δείκτης NPE παρέμεινε σταθερός σε τριμηνιαία βάση στο 3,5% και η κάλυψη μειώθηκε ελαφρά στο 86,1% από 86,4% το δ΄ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Optima bank. Η Optima bank κατέγραψε τον χαμηλότερο δείκτη NPE στο 1,1% και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης, στο 98,5%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις:
Στη Eurobank ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μειώθηκε σε 3,0% (Pro-forma για την τιτλοποίηση «Solar» και τις συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων «Leon», καθώς επίσης pro-forma για 24 εκατ. εισροών NPE που λόγω του Καθολικού Πάσχα πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και λογίστηκαν το α΄ τρίμηνο 2024) από 5,1% το α΄ τρίμηνο 2023. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 59 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2024. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 16,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 92,6% (Pro-forma για 24 εκατ. NPE εισροών που λόγω του Καθολικού Πάσχα πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και λογίστηκαν το α’ τρίμηνο 2024). Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν κατά 5,5% έναντι του α΄ τριμήνου 2023, σε 71 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 68 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.
Στην Alpha Bank ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητος σε 6% , καθώς η αναταξινόμηση δανείων με την εγγύηση κρατικών φορέων ύψους 0,1 δισ. ευρώ στην περίμετρο των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, βάσει εποπτικών απαιτήσεων, αντιστάθμισε τις ενισχυμένες εκροές που προέκυψαν από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές . Λαμβανομένης υπόψη της συναλλαγής «Gaia», ο δείκτης ΜΕΑ ανέρχεται σε 5,7%, μειωμένος κατά 25 μονάδες βάσης. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 69 μ.β.
Στην Εθνική Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε επίπεδο Ομίλου παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,3 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2024, ή 0,2 δισ. μετά από προβλέψεις.
Ο δείκτης ΜΕΑ σε επίπεδο Ομίλου παρέμεινε στο 3,7% το α’ τρίμηνο 2024, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 86%. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ομαλοποιήθηκαν περαιτέρω σε 38 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2024, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται στις 47μ.β. επί του μέσου όρου δανείων μετά από προβλέψεις. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου της Τράπεζας παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου και αντανακλά τις αμελητέες ροές νέων ΜΕΑ στο τρίμηνο, καθώς και τα υψηλά επίπεδα κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις.
Στην Τράπεζα Πειραιώς τα NPE του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με 2,4 δισ. ένα χρόνο πριν. Η ετήσια μείωση προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας. Ο δείκτης NPE ανήλθε σε 3,5%, σε σύγκριση με 6,6% ένα χρόνο πριν. Το α΄ τρίμηνο 2024 οι επαναλαμβανόμενες προβλέψεις δανείων, εξαιρουμένων προβλέψεων σχετικών με πωλήσεις ΝΡΕ, προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των δαπανών συνθετικών τιτλοποιήσεων, μειώθηκαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 15 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και 36 εκατ. ένα χρόνο πριν, εξαιτίας της σταθερής οργανικής διαχείρισης NPE και του μηδενικού νέου σχηματισμού NPE. Απομειώσεις ύψους 12 εκατ. στο τρίμηνο σχετίζονται με τη συναλλαγή Solar. Το οργανικό κόστος κινδύνου επί των καθαρών δανείων (συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών διαχείρισης NPE) διαμορφώθηκε στις 51 μ.β., από 58 μ.β. στο προηγούμενο τρίμηνο και 84 μ.β. ένα χρόνο πριν.
Στην μη συστημική, Optima bank, τέλος, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 1,1% το α΄ τρίμηνο 2024 από 0,45% το 2023, έναντι 4,1% μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 121%. Το α΄ τρίμηνο σημειώθηκαν εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 20 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δάνειο περίπου 2 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκε ήδη τον Απρίλιο και έγινε εξυπηρετούμενο, δάνειο 6,6 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργου ΑΠΕ θα αποπληρωθεί καθώς το φωτοβολταϊκό στο οποίο αφορά πουλήθηκε σε νέο ιδιοκτήτη που ανέλαβε να τακτοποιήσει και τις υποχρεώσεις. Το ίδιο συνέβη και με ξενοδοχειακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ, καθώς επήλθε αλλαγή ιδιοκτήτη.