Με 21 επιχειρήσεις η αποστολή ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ENTERPRISE GREECE στην Σερβία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 21 επιχειρήσεις η αποστολή ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ENTERPRISE GREECE στην Σερβία
Σημαντικές ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές και κατασκευές, ανέδειξε η επιχειρηματική αποστολή στην Σερβία, που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ και η Enterprise Greece.

Σημαντικές ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές και κατασκευές, ανέδειξε η επιχειρηματική αποστολή στην Σερβία, που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ και η Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βελιγράδι, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας και του Enterprise Europe Network, στις 27-29 Μαΐου 2024.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 21 επιχειρήσεις από τους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών/δομικών υλικών, της ενέργειας και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, των μεταφορών, των γεωργικών λιπασμάτων, των ακινήτων και της βιομηχανίας πετρελαίου.

Χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών και την ισχυρή ανάκαμψη του ενεργειακού τομέα, η οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας επιταχύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, φέρνοντας αύξηση 2,5% στο ΑΕΠ της. Το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω και να φτάσει το 3,5%. Στα θετικά χαρακτηριστικά της σερβικής οικονομίας περιλαμβάνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν ραγδαία αυξηθεί, το χαμηλό εργασιακό κόστος, οι εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, η εγγύτητα σε διάφορες σημαντικές αγορές, η μακροοικονομική της σταθερότητας και η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σερβία δεν παράγει μεγάλο αριθμό βασικών προϊόντων, παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε σημαντικούς εξαγωγικούς ελληνικούς κλάδους όπως μεταξύ άλλων οι κατασκευές/δομικά υλικά, η αγορά ακινήτων, η ενέργεια/ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, η ανακύκλωση/διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων/αρδευτικών συστημάτων, οι μεταφορές/logistics, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τομέας υγείας/ιατρο-φαρμακευτικά προϊόντα/εξοπλισμός, ο ξενοδοχειακός τομέας/τουριστικές υπηρεσίες και ο τομέας ορυκτού πλούτου. Το ρόλο του προμηθευτή μπορούν να παίξουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Σερβία παρέθεσε δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν των μελών της αντιπροσωπείας ενώ διοργανώθηκε και επιχειρηματικό φόρουμ στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, όπου πραγματοποιήθηκαν, σχεδόν, 200 Β2Β συναντήσεις. Ακολούθησε επίσκεψη των μελών της αποστολής από τους κλάδους τροφίμων/ ποτών και logistics, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών Βερόπουλος, όπου πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επιπρόσθετες συναντήσεις. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις εκτός από το Βελιγράδι και σε άλλες κοντινές πόλεις.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Ηλίας Ηλιάδης, διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece στους τομείς της βιομηχανίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της τεχνολογίας και καινοτομίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικότερου και φιλικότερου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και στην επενδυτική είσοδο διεθνώς αναγνωρισμένων ομίλων κυρίως σε τομείς εντάσεως γνώσης, όπως στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Επίσης, αναφέρθηκε στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα σε ξένους επενδυτές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κλάδους αιχμής και στο δυναμικό και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που αναπτύσσεται στη χώρα με κύριο συστατικό στοιχείο το υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό του.

Η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ελένη Φώτη, δήλωσε ότι: «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα και η Σερβία έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα τόσο στην οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη, όσο και στην καινοτομία. Οι οικονομίες μας έχουν δείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ευρηματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το φόρουμ και οι B2B συναντήσεις αποτελούν μία δυναμική βάση για καινοτομία, συνεργασία και οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε συνέργειες, να αξιοποιήσουμε τις συμπληρωματικές μας δυνάμεις και να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας στην παγκόσμια σκηνή».

Η Βίκυ Μακρυγιάννη, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ, παρουσίασε τις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας με τη Σερβία ήταν πάντα πλεονασματικό και ότι διαχρονικά το μερίδιο των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας. Η εγγύτητα και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων».

Οι επιχειρήσεις

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες Ελληνικές επιχειρήσεις: Agricola, Agrohellas S.A., Agrovim S.A., Almi S.A., Arkas Logistics, C2h Environmental Engineering, Coral S.A. (Motor Oil Group), Cytop S.A. (Motor Oil Group), Devise Engineering S.A., DP Pumps Manufacturers S.A., Elea Creta - Elea Land, Elvial S.A., EMEK S.A., Fine Goods, Kamaridis Globalwire S.A., Kronos S.A., Makios Logistics S.A. (Orbit Streem Group), MIG Holdings S.A., More Energy (Motor Oil Group), Poseidon S.A., Ven Engineering Single Member S.A.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια 2024 ο όμιλος ΟΝΕΧ

ΕΛΤΑ: Διαψεύδουν προβλήματα στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Ελλάς, η Kavita Patel

gazzetta
gazzetta reader insider insider