Σε Metlen μετονομάζεται η Mytilineos, με την πρόταση του Δ.Σ. να εγκρίνεται πριν από λίγο από τους μετόχους στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, σε μία απόφαση που συνιστά ιστορικό «σταθμό» για την εταιρεία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η μετονομασία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο.
Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε ενδιαφέρον για απόκτηση σημαντικού μεριδίου στη Helleniq Energy - έως αυτή τη στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και η Mytilineos κατέχουν μη ανακοινώσιμα ποσοστά- στην περίπτωση που αποφασίσουν να μειώσουν τη θέση τους οι δύο μεγαλομέτοχους του πετρελαϊκού Ομίλου (Δημόσιο και οικογένεια Λάτση). Επίσης, τόνισε πως το dual listing (πιθανότατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου) προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ εκτίμησε ότι η ΜΕΤΚΑ θα μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2026.
Όσον αφορά τη μετονομοσία της εταιρείας, επισήμανε πως η πεποίθηση της διοίκησης είναι πως σε αυτά τα επίπεδα διεθνούς δραστηριότητας και με τις φιλοδοξίες που υπάρχουν από τα μέλη του Συμβουλίου, τους εργαζόμενους και τους μετόχους, χρειαζόταν να αλλάξει εταιρική ταυτότητα.
«Αντιλαμβάνεστε όλοι την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος. Ό,τι όνομα και να διάλεγε κανείς, δεν θα ήταν σαν το προηγούμενο. Θέλω να ελπίζω πως θα το χωνέψετε, εγώ το χώνεψα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος.
Υπογράμμισε πως η ιστορική «ταυτότητα» απέκτησε ένα εμβληματικό χαρακτήρα επιτυχίας της εταιρείας, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα. «Είμαστε όλοι περήφανοι. Οι δουλειές είναι δουλειές, τα νούμερα είναι νούμερα, αλλά και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Καταλαβαίνετε όλοι πόσο δύσκολο είναι, αυτή η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε όλοι την απόλυτη αποφασιστικότητα και προσήλωση όλων μας για να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ακόμη η εταιρεία», τόνισε.
Το dual listing
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
«Είναι μία διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του. Ελπίζω να διεξαχθεί αλλού η ετήσια γενική συνέλευση του 2025 », πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, εκέφρασε την ελπίδα ότι η ΜΕΤΚΑ θα μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι το 2026.
Όσον αφορά το guidance για φέτος, υπενθύμισε ότι το 2021 είχε προαναγγείλει πως θα υπερδιπλασιάσει η εταιρεία την κερδοφορία, από 300 εκατ. σε πάνω από 800 εκατ. Επίσης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, είχε προβλέψει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Καθαρά κέρδη 700 εκατ. το 2024
«Αν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, νομίζω ότι και φέτος θα συνεχίσουμε μία πολύ καλή πορεία, η οποία θα αρχίσει να "τσιμεντώνει" στη συνείδηση της αγοράς και των μετοχών ότι είμαστε μία εταιρεία που θα κυμαίνεται σταθερά σε λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ. Το 2023 η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 600 εκατ., το 2024 πιθανόν να προσεγγίσει τα 700 εκατ.», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως η εταιρεία θα «αλλάξει πίστα» όταν αρχίσουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις της ή γίνει μία μεγάλη εξαγορά. Συμπλήρωσε, πάντως, πως αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγοράς, κριτήριο για την οποία κίνηση θα είναι αυτή να προσθέσει όχι μόνο στα EBITDA, αλλά και στο bottom line.
Η Helleniq Energy
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον «εισόδου» στη διύλιση, σημείωσε ότι και η εταιρεία και ο ίδιος προσωπικά διαθέτει ποσοστά της Helleniq Energy σε επίπεδα που δεν είναι ανακοινώσιμα.
«H Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση, εκ των οποίων κανείς δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει το μερίδιό του. Αν αυτό αλλάξει, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Θα δούμε τότε τα δεδομένα, τώρα είναι πάρα πολύ νωρίς. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», ανέφερε.
Οι αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
Κληθείς να σχολιάσει την εμφάνιση μηδενικών και αρνητικών τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, την οποία είχε προβλέψει, υπογράμμισε πως τα προηγούμενα έτη λόγω των υψηλών τιμών αποζημίωσης, δημιουργήθηκε υπέρμετρο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι, φτάσαμε να έχουμε ένα δυναμικό ΑΠΕ που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όταν είτε υπάρχει ηλιοφάνεια είτε υψηλό αιολικό δυναμικό, είτε και τα δύο.
«Σε λίγο θα δούμε σοβαρές αρνητικές τιμές. Η αντιμετώπισή τους είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα των ενεργειακών εταιρειών σήμερα. Ωστόσο, οι καθετοποιημένες βρίσκουν σιγά σιγά τις λύσεις. Όποιος παίκτης δεν είναι καθετοποιημένος και έχει ένα πάρκο 5 MW για μόνιμο έσοδο, θα αρχίσει να έχει προβλήματα. Προβλέπω επίσης ότι θα καταργηθούν τελείως οι επιδοτήσεις και οι όροι σύνδεσης. Όποιος θέλει να κάνει ένα έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι κάποιες ώρες της ημέρας θα πουλάει το ρεύμα σε μηδενικές τιμές».
Υπογράμμισε πως οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές μέχρι να βρεθεί ισορροπία. Προέβλεψε πως η ισορροπία θα βρεθεί με τη συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε λίγους «παίκτες» που θα έχουν το know-how να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.