Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026
Μετά από 16 χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επιστρέφουν στην ανταμοιβή των μετόχων, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση από ΕΚΤ, SSM. Μετά το πέρας των διανομών, οι τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια της τάξεως του 30% περίπου της κεφαλαιοποίησής τους.

Μετά από 16 χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επιστρέφουν στην πλήρη κανονικότητα μέσω των πράξεων ανταμοιβής των μετόχων μετά τη θετική γνωμοδότηση από ΕΚΤ - SSM.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έλαβαν την έγκριση των εποπτικών αρχών για διανομή μερίσματος και προγράμματα επαναγοράς ιδίων - όσες το ορίζουν στο πλάνο τους.

Παρότι οι αρχικοί δείκτες διανομής επί των κερδών είναι σχετικά χαμηλοί και περισσότερο συμβολικοί (10% - 30%), η Jefferies αναμένει αύξηση αυτών και μια ευθυγράμμιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήτοι στο 50% έως το 2026. Όσον αφορά τη μερισματική απόδοση, αναμένει ότι η τρέχουσα θα διαμορφωθεί πέριξ του 4% και θα αυξηθεί στο 10% περίπου έως το 2026 σύμφωνα με τις ομότιμες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι αναλυτές του οίκου συμπληρώνουν πως μετά το πέρας των διανομών, οι τράπεζες θα εξακολουθούν να διαθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια (άνω των δεικτών CET1) της τάξεως του 30% περίπου της κεφαλαιοποίησής τους. Η Alpha Bank έχει το υψηλότερο ποσοστό, 40% περίπου, ενώ η Πειραιώς το χαμηλότερο, κοντά στο 20%.

Jefferies
Excess capital % market cap in 2026

- Alpha Bank - split σε μέρισμα και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων: Η Alpha θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (διανομή του 20% από τα κέρδη της χρήσης του 2023). Το μισό εξ αυτών ή τα 61 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν buyback με το υπόλοιπο (0,03 ευρώ ανά μετοχή) να παίρνει τη μορφή μερίσματος. Η Alpha έχει δεσμευτεί να διανείμει το 30% της κεφαλαιοποιήσής της στους μετόχους κατά την περίοδο 2024 - 2026. Επιπλέον δύναται να προκύψουν πλεονάζοντα κεφάλαια της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την επιβράβευση των μετόχων (ισούται με περίπου το 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης).

- Τράπεζα Πειραιώς: Η Πειραιώς θα διανείμει 79 εκατ. ευρώ (δείκτης διανομής επί των κερδών στο 10%) ή μέρισμα 0,06 ευρώ. Η Πειραιώς αναμένει να αυξήσει το δείκτη payout από το 10% στο 50% το 2026 (εκτίμηση για μέρισμα 0,40 ευρώ το 2026).

- Eurobank: Η τράπεζα θα διανείμει 342 εκατ. ευρώ (30% payout) ή μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου του 2024 και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων. Η Eurobank αναμένει να αυξήσει το payout ratio από το 30% που είναι σήμερα στο 50% το 2026.

Jefferies
1Q24 CET1 ratios vs 2026e

- Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση της τράπεζας έλαβε επίσης τελευταία την έγκριση από τον SSM, για διανομή επί των κερδών της τάξεως του 30% από τη περσινή χρήση - μετρητά ύψους 332 εκατ. ευρώ, ή 0,36 ανά μετοχή - που θα αυξηθεί έως και στο 50% με την πάροδο του χρόνου. Για το 2026, η Jefferies υπολογίζει ότι θα υπάρξει ένα «απόθεμα ασφαλείας» 5,5% υψηλότερα του ενδιάμεσου στόχου για το δείκτη CET1 ή στο 35% περίπου της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

ΕΚΤ: Αρχίζει το πάρτι των επιτοκιακών μειώσεων - Τι θα κρίνει τη συνέχεια, οι προαναγγελίες και ο άγνωστος Χ του πληθωρισμού

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider