Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Εθνική Χρηματιστηριακή - Κορυφαία επιλογή η Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Εθνική Χρηματιστηριακή - Κορυφαία επιλογή η Πειραιώς
Στο νέο υπό διαμόρφωση σκηνικό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και τον αντίκτυπο για τις ελληνικές τράπεζες στρέφεται η Εθνική Χρηματιστηριακή, διατηρώντας τη θετική της οπτική για τον κλάδο.

Στο νέο υπό διαμόρφωση σκηνικό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και τον αντίκτυπο για τις ελληνικές τράπεζες στρέφεται η Εθνική Χρηματιστηριακή, διατηρώντας τη θετική της οπτική για τον κλάδο.

Βάση αισιοδοξίας αποτελούν τα business plans που καταρτίστηκαν και παρουσιάστηκαν από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τα αποτελέσματα χρήσης του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτική κερδοφορία για την περίοδο 2024 - 2026, παρά την υποχώρηση των επιτοκίων, και τη σταδιακή αύξηση των χρηματικών διανομών.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά με το δεξί, με μέση επίδοση 26% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επίσης, είναι καλά τοποθετημένες για να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένεται να κυμανθούν στις 75 - 100 μονάδες βάσης το 2024, διευρύνοντας τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Ο αναλυτής της Χρηματιστηριακής διατηρεί τη θετική του οπτική για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, καθώς πιστεύει ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Έτσι διατηρεί σύσταση «outperform» για το σύνολο του κλάδου ενώ προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων. Οι υψηλότερες τιμές στόχοι αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Χρηματιστηριακής, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία business plan των τραπεζών και την υποχώρηση κατά 75 μονάδες βάσης του ERP.

Ο αναλυτής αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,5 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς (κορυφαία επιλογή) στα 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ προηγουμένως.

NBG Securities

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία επιλογή του κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς εκτιμά ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι οι μετρήσεις τους συγκλίνουν γρήγορα σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το περσινό έτος κατέγραψαν ισχυρή άνοδο της τάξεως του 68% κατά μέσο όρο, υπό το πρίσμα της βελτιωμένης κερδοφορίας, των ισχυρών επιπέδων πλεονάζουσας ρευστότητας και κεφαλαίων, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές κερδοφορίας μετά το πέρας του 2022.

Παράλληλα, φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει στο «ραντάρ» των επενδυτών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους το 2023 κατά 48%.

Μέχρι στιγμής για φέτος, έχουν υπεραποδώσει εκ νέου, σημειώνοντας άνοδο 26% από τις αρχές του έτους, έναντι 20% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών, κάτι που δε δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χώρα και τον κλάδο. Ειδικότερα, διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,82x έναντι 0,99x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κάτι που συνεπάγεται discount 17%.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το σχετικό discount θα μπορούσε να μειωθεί καθώς τα business plans των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και των χρηματικών διανομών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η νέα εταιρική ταυτότητα – Κέρδη 1 δισ. φέτος και νέα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ

Eurobank: Μεταφορά σύνταξης με ένα κλικ - Νέα προνόμια σε προϊόντα και υπηρεσίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider