Νέο «πρόσωπο» μετά την εξυγίανση και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της αποκτά η Τράπεζα Πειραιώς, μετασχηματίζοντας τα σύμβολα και την εταιρική ταυτότητά της για να σηματοδοτήσει το βλέμμα της στο μέλλον και στην κοινωνία.
Η νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας που παρουσιάστηκε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου από τον CEO, Χρήστο Μεγάλου και παρούσα σύσσωμη την Εκτελεστική Επιτροπή της Τρ. Πειραιώς, υποδηλώνει μία τράπεζα κοινωνικά συμμετοχική, που προσφέρει σύγχρονες και ευέλικτες λύσεις, πλήρως ψηφιοποιημένη αλλά και με έμφαση στον συμβουλευτικό ρόλο στο τραπεζικό κατάστημα, καθώς και με έντονο αποτύπωμα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. ο αγροτικός.
«Μια Τράπεζα για όλους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο CEO, Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας το άνοιγμα της Τράπεζας Πειραιώς στην κοινωνία, με συμπεριληπτικότητα και διαφάνεια, και τον στόχο της Διοίκησής της να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη διατηρήσιμη ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε νέες χορηγήσεις 1,6 δισ. ευρώ φέτος και ετήσιο ρυθμό αύξησής τους 5% μέχρι το 2026. «Η μεγάλη μας προσπάθεια θα είναι να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία για να έχουμε το ΑΕΠ που αξίζει η χώρα», είπε ο κ. Μεγάλου, επισημαίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πειραιώς στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τη συμμετοχή της σε κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για ιδιώτες (ενδεικτικά, μερίδιο αγοράς 35% στα στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου»).
Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ως πολύ σημαντική εξέλιξη την επιστροφή στη διανομή μερίσματος στους μετόχους (σ.σ. η Πειραιώς έχει να πληρώσει μέρισμα από το 2008 και φέτος θα διανείμει το 10% των καθαρών κερδών του 2023, δηλ. 0,063 ευρώ ανά μετοχή), καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, και είπε ότι στόχος είναι το 2026 η Τράπεζα να φτάσει σε διανομή ποσοστού 50% των καθαρών κερδών της. Επεσήμανε επίσης ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει καταγράψει η Τρ. Πειραιώς (ενδεικτικά, όταν η Διοίκηση ανακοίνωσε την Agenda 2020, η Τράπεζα είχε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 55% και σήμερα 3,5%) δεν αποτυπώνεται ακόμη στη χρηματιστηριακή της αποτίμηση. «Με τις επιδόσεις που καταγράφουμε και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων μας, θα μπορούσαμε άνετα να είμαστε στη 1 φορά τη λογιστική μας αξία. Έχουμε ακόμη λίγο δρόμο να διανύσουμε και κάνουμε πολύ καλή ενημέρωση των επενδυτών για την Τράπεζα», είπε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι η Τρ. Πειραιώς είναι εξαιρετικά διαφανής και μια από τις πιο αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη, με πολύ χαμηλό δείκτη εσόδων προς έξοδα και υψηλή απόδοση κεφαλαίων.
Επαναλαμβάνοντας τον στόχο για κέρδη μ.φ. 1 δισ. ευρώ φέτος, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην έμφαση που θα δώσει η Τράπεζα Πειραιώς στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων (η Τράπεζα έχει αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 10 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2019), πεδίο το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί και για νέες εξαγορές από την Τράπεζα στο μέλλον. Μεγάλη έμφαση δίνει η Τράπεζα και στην ψηφιοποίηση, τομέα στον οποίο θα επενδύσει άνω των 450 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία για να προσφέρει ψηφιακά όλες τις λειτουργίες της και να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη. Πολύ σύντομα η Τρ. Πειραιώς θα κάνει ανακοινώσεις και για τη λειτουργία της ψηφιακής τράπεζας Snappi. Παρά την εκτεταμένη ψηφιοποίηση, πάντως, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τρ. Πειραιώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του τραπεζικού καταστήματος και θα συνεχίσει να διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο (385 καταστήματα σήμερα).
Η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει μεγάλη έμφαση και στη διαχείριση των ακινήτων της, προσδοκώντας σε έσοδα 100 εκατ. ευρώ το 2026.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών στόχων που είχε ανακοινώσει για το 2024.
Ειδικότερα:
1) Ενίσχυση κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 15% έναντι 14% προηγουμένως (εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,85 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως), με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. προηγουμένως.
2) Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 περίπου 2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. προηγουμένως, λόγω χαμηλότερου κόστους καταθέσεων έναντι του προϋπολογισμού, από περιορισμένη μεταφορά υπολοίπων προς προθεσμιακές καταθέσεις. Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο περίπου 2,7% έναντι 2,6% προηγουμένως.
3) Επιβεβαίωση της σταθερής τροχιάς ανάπτυξης, με το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2024 να αυξάνεται σε περίπου 31,7 δισ. ευρώ σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 31,5 δισ.
4) Ενίσχυση της παραγωγής εσόδων από προμήθειες στα επίπεδα του α' τριμήνου 2024, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού για το 2024 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 0,7% αντίστοιχα.
5) Συγκράτηση λειτουργικών εξόδων, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται κάτω του 33% για το 2024, έναντι εκτίμησης για επίπεδο χαμηλότερo του 35% προηγουμένως.
6) Χαμηλότερο κόστος κινδύνου για το 2024 σε περίπου 0,7% επί των δανείων μετά από προβλέψεις από 0,8% προηγουμένως.