Μειώσεις επιτοκίων με διαλείμματα
Ήταν εξαρχής ορατό, όπως έγραφε η στήλη, αλλά αρχίζει και το λέει και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα έχουν... αναταράξεις. «Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου θα κρατήσουμε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια», είπε, συμπληρώνοντας πως «πήραμε την σωστή απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία». Με άλλα λόγια, αν δεν αλλάξει κάτι στον πληθωρισμό απομακρύνεται η προοπτική νέας μείωσης 0,25 μονάδων τον Ιούλιο και μπορεί να έχουμε τελικά μόνο 2 (αντί για 3) κινήσεις μείωσης συνολικά μέσα στο 2024...
Όχι μεγάλο θέμα ο αναβαλλόμενος
Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους επενδυτές όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εταιρική ταυτότητα που πραγματοποιήθηκε χθες. Τα ακίνητα απασχολούν την τράπεζα, ενώ ας σημειωθεί πως και η πιστωτική επέκταση με έμφαση στα στεγαστικά δάνεια παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το πιστωτικό ίδρυμα. Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο σε ό, τι αφορά την πιστωτική επέκταση είναι εξαιρετικά θετικές.
O «παραγωγικός» ανασχηματισμός
Όλοι μιλούν για ανασχηματισμό μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι- εφόσον γίνει ανασχηματισμός- ποια από τα παραγωγικά υπουργεία θα αλλάξουν «χέρια». Γιατί αν δεν γίνουν αλλαγές και σε παραγωγικά υπουργεία, ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να θεωρείται δομικός.
Η πράσινη ανάπτυξη...
Εξαιρετικά προβληματίζει η κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν θα μιλήσω για το έδαφος που κέρδισε η ακροδεξιά αλλά γι' αυτό που έχασαν οι πράσινοι. Και γιατί το έχασαν; Γιατί το κόστος της πράσινης ανάπτυξης ενοχλεί μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και οι «Πράσινοι» δεν προσαρμόστηκαν στα νέα πολιτικά δεδομένα της πληθωριστικής και αμυντικής κρίσης. Κρίμα, γιατί είναι πολύτιμη η θέση τους με την κλιματική κρίση να βράζει.
Θετική αντίδραση
Κατά τα λοιπά δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και των εξελίξεων στην Ευρώπη (βλέπε Γαλλία) το ελληνικό Χρηματιστήριο αντέδρασε απρόσμενα καλά παρά τη νευρικότητα. Μένει να δούμε αν είναι συγκυριακό το φαινόμενο ή οφείλεται σε άλλους λόγους, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της δραστηριότητας των εγχώριων επενδυτών που παρατηρείται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.
Η χρηματιστηριακή και ο... περονόσπορος
Σε άλλα νέα, παλιά χρηματιστηριακή με όνομα στην αγορά δείχνει να έχει πληγεί από... περονόσπορο. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία ούτε ένα ούτε δύο αλλά εννιά άτομα. Και αυτό δεν μπορεί να είναι συγκυριακό αλλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, οφείλεται στην αμετροέπεια των διοικούντων αλλά και την τακτική ορισμένων εκ των κορυφαίων στελεχών να καρπούνται τη δουλειά άλλων. Για να σας βοηθήσω να βρείτε τη χρηματιστηριακή στο παρελθόν το όνομά της είχε σχέση με τράπεζα αλλά στην πορεία οι δρόμοι χώρισαν.
Της μετάθεσης το ερωτηματικό
Από ότι φαίνεται περονόσπορος όμως πρέπει να έχει πέσει και στις νέες εισαγωγές. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος πως μια εταιρεία, όπως η Korinthian Foods, με καλά αποτελέσματα και πρακτικά αδάνειστη που είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες εισαγωγής φαίνεται ότι τις πηγαίνει λίγο πίσω καθώς οι ανάδοχοι φοβούνται λέει το κλίμα. Να συμπληρώσω βέβαια ότι οι ανάδοχοι δεν φοβούνταν όταν έβαζαν με το... ζόρι ΑΕΕΑΠ που υπό κανονικές συνθήκες η δημόσια προσφορά τους θα ήταν ακάλυπτη.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.