BNP Paribas: Θετικές τάσεις αλλά και δομικές αδυναμίες για τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BNP Paribas: Θετικές τάσεις αλλά και δομικές αδυναμίες για τις ελληνικές τράπεζες
Αν και δεν καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες η BNP Paribas προβαίνει σε ένα σύντομο σχόλιο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές του κλάδου.

Αν και δεν καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες η BNP Paribas προβαίνει σε ένα σύντομο σχόλιο, μέσω της θεματικής «Charts of the Week» αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές του κλάδου.

Αρχικά εστιάζει στην επιστροφή των τεσσάρων συστημικών στις χρηματικές διανομές (από το 2008 είχαν να διανείμουν μέρισμα), αναφέροντας πως θα διανείμουν το 24% περίπου των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023. Η συνολική επιβράβευση θα ανέλθει στα 875 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 93% θα λάβει τη μορφή μερισμάτων.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, μετά τις ζημίες ρεκόρ των 28 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2011 και την αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 41% ​​το 2015, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει προχωρήσει σε μια σημαντική εξυγίανση. Τα συνολικά ανακοινωθέντα καθαρά κέρδη για τις τέσσερις τράπεζες κινήθηκαν σε θετική τροχιά για δεύτερη διαδοχική χρονιά το 2023, κάτι πρωτόγνωρο, σύμφωνα με την ίδια, καθώς κάτι τέτοιο έχει να καταγραφεί από το 2010.

Στη βάση των αποτελεσμάτων του 2023 που λαμβάνει ο οίκος και όχι του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε σε ένα σταθμισμένο μέσο όρο του 3,1%, αποτέλεσμα των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων - ιδίως στο πλαίσιο του συστήματος «Ηρακλής» - με αποτελέσμα να βρίσκονται πιο κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, ήτοι στο 2%.

BNP

Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 15,9% κατά μέσο σταθμισμένο όρο, υψηλότερος από τις απαιτήσεις και τις συστάσεις των ρυθμιστικών αρχών. Έτσι, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επανήλθε σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2008, ενώ τα κεφάλαια είναι διπλάσια από ό,τι ήταν τότε και με πολύ αυστηρότερους όρους. Αναγνωρίζοντας αυτές τις ενθαρρυντικές τάσεις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιτάχυνε την πώληση των συμμετοχών του στις τέσσερις τράπεζες, η οποία είχε φτάσει μεταξύ 81% και 99% το 2013 – κατέχοντας πλέον μόνο το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν ότι τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 73% των συνολικών τους υποχρεώσεων, περιορίζοντας έτσι την εσωτερική δυνατότητα παραγωγής κεφαλαίου.

Αυτό θα μειώσει τον ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας του συνολικού κεφαλαίου, που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το 44% των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων και το 9% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, για τα οποία η δυνατότητα απορρόφησης ζημιών είναι μικρότερη από αυτή του κεφαλαιακού δείκτη CET1, όπως αναφέρει η BNP Paribas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider