Εξωδικαστικός: Από Τρ. Πειραιώς και Intrum οι περισσότερες ρυθμίσεις οφειλών 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Από Τρ. Πειραιώς και Intrum οι περισσότερες ρυθμίσεις οφειλών 
Πώς διαμορφώνεται η κατάταξη εγκρισιμότητας ρυθμίσεων τον μήνα Μάιο για τους 10 πιστωτές με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων. Οι βασικοί λόγοι απόρριψης των προτεινόμενων ρυθμίσεων από χρηματοδοτικούς φορείς και οφειλέτες. Συνολικά το ποσό οφειλών που έχει διαγράψει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum Hellas – με ποσοστά 95% και 89% εγκρισιμότητας για ρυθμίσεις οφειλών - κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις ρυθμίσεις οφειλών που έγιναν τον μήνα Μάιο από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Έκθεση Προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση του πίνακα εγκρισιμότητας ρυθμίσεων τον μήνα Μάιο για τους 10 πιστωτές με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων βρίσκονται η Veraltis Asset Management (87%) και η Eurobank (86%) και ακολουθούν η Cepal (84%), η Εθνική Τράπεζα (70%), η doValue (67%), η Quant Master Servicer (67%), η Alpha Bank (56%) και η Αγροτική Τράπεζα (Υπό Ειδική Εκκαθάριση) με ποσοστό εγκρισιμότητας των προτεινόμενων ρυθμίσεων (39%).

Κατά μέσο όρο η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις (σε πλήθος) ανήλθε τον Μάιο σε 79%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό βάσει οφειλών διαμορφώθηκε σε 73%.

Από την πλευρά των οφειλετών, το ποσοστό απόρριψης των προτεινόμενων ρυθμίσεων ανέρχεται σε 20% (σε πολυμερείς και διμερείς ρυθμίσεις). 62,23% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία, ενώ το 21,63% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε "αδυναμία εξυπηρέτησης".

Σε ό,τι αφορά τις απορρίψεις ρυθμίσεων από πλευράς χρηματοδοτικών φορέων, ποσοστό 19,61% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης, ποσοστό 16,74% αφορά "άλλο" ως αιτιολόγηση, ενώ ποσοστό 10,28% απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω τους ύψους ή της φύσης της.

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού είχαν ρυθμιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου οφειλές 6,33 δισ. ευρώ. Πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις, ενώ ειδικότερα τον Μάιο, οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.153 που αντιστοιχούν σε οφειλές 420 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές. Στην κατηγορία αυτή έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 374 ρυθμίσεις.
Το μέσο «κούρεμα» που επετεύχθη στις ρυθμίσεις ανήλθε σε 16,56% για οφειλές προς το Δημόσιο και 30,3% προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Χωρίς καμία διαγραφή χρέους έχει ρυθμιστεί το 46,51% των οφειλών προς το Δημόσιο και το 32,17% των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Συνολικά το ποσό οφειλών που έχει διαγράψει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω των ρυθμίσεων ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο «κούρεμα» ανά τύπο οφειλής ανέρχεται σε 13% για τα στεγαστικά δάνεια, 30,39% για τα επιχειρηματικά και 35,82% για τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι ρυθμίσεις έχουν 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης). Ανά τύπο οφειλής, η μέση διάρκεια αποπληρωμής για ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια είναι 26 χρόνια, στα επιχειρηματικά 20 και στα καταναλωτικά 14.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider