Axia: Τι φέρνει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: Τι φέρνει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής
Σημαντικά οφέλη αναμένεται να καρπωθεί ο ισχυρός κατασκευαστικός «βραχίονας» του ομίλου ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τη μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ με την Masdar, για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής.

Σημαντικά οφέλη αναμένεται να καρπωθεί ο ισχυρός κατασκευαστικός «βραχίονας» του ομίλου ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τη μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ με την Masdar, για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής (αρχικό ποσοστό 36,59% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα ανέβει στο 67% από μπλοκ μετόχων), με τίμημα στα 20 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με report της Axia.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση (equity value) της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,4 δισ. ευρώ, και enterprise value στα 3,2 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τη σταδιακή απόκτηση του 67%, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η δημόσια πρόταση αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο, προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, ήτοι το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2024.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης:

i) την επιλογή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για απόκτηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από την Τέρνα Ενεργειακή (non core assets - εκτός δηλαδή της βασικής γραμμής δραστηριοποίηση της Τέρνα Ενεργειακής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου). Τα EBITDA αυτών των δομών εκτιμάται σε 11 - 13 εκατ. ευρώ. Εφαρμόζοντας ένα δείκτη αποτίμηση EV/EBITDA στο 8x, το enterprise value αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να διευθετηθεί σε 100 εκατ. ευρώ περίπου.

ii) την επιλογή put option της Masdar σχετικά με πώληση του 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εννέα μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας) και

iii) την επιλογή call option για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση 3 GW pipeline της Τέρνα Ενεργειακής (μέρος του συνολικού pipeline των 6 GW σε υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της AXIA, η συμφωνία με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δώδεκα μηνών αποτιμά την Τέρνα Ενεργειακή σε 16,4x EV/EBITDA και 33,9 P/E, ενώ στις εκτιμήσεις των αναλυτών για φέτος (σύμφωνα με το guidance της Τέρνα Ενεργειακής), αντιπροσωπεύει δείκτη EV/EBITDA στο 16,6x και 34x P/E.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να λάβει ποσό 880 εκατ. ευρώ περίπου σε μετρητά, ενώ παράλληλα, η συμφωνία οδηγεί σε μείωση του καθαρού δανεισμού κατά περίπου 818 εκατ. ευρώ. Μετά τη συμφωνία η καθαρή ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει την διεύρυνση του ομίλου υπό μια πιο συνετή κεφαλαιακή δομή.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα για τις παραχωρήσεις της Εγνατίας και Αττικής Οδού (προτιμότερος μειοδότης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ περίπου. Οι αναλυτές στέκονται στην ισχυρή «δύναμη πυρός» που αποκτά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους 2 δισ. ευρώ μετά την επίτευξη της συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των μετρητών που θα λάβει) που της επιτρέπουν να αναζητήσει ευκαιρίες περαιτέρω διεύρυνσης και ανάπτυξης.

Να σημειωθεί πως η θυγατρική (Τέρνα Ενεργειακή) αντιπροσώπευε το 6,9% των συνολικών εσόδων του ομίλου για τη χρήση του 2023, αλλά το 28,4% των συνολικών προσαρμοσμένων EBITDA (EBITDA ΑΠΕ ύψους 171,4 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας από την αποεπένδυση από την Τέρνα Ενεργειακή θα αντισταθμιστεί από την κερδοφορία των νέων παραχωρήσεων της Εγνατίας και της Αττικής Οδού. Οι δύο αυτές παραχωρήσεις, συνδυαστικά, αναμένεται να προσθέσουν περίπου 350 εκατ. ευρώ σε EBITDA κατά το πρώτο έτος λειτουργίας.

Μέχρι το 2028, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει τα EBITDA να διαμορφωθούν στα 700 - 800 εκατ. ευρώ, υπό το πρίσμα της πλήρους λειτουργικότητας των δύο παραπάνω παραχωρήσεων (ενσωματώνοντας την αναμενόμενη κερδοφορία μετά από υποχρεωτικές επενδύσεις για την Εγνατία Οδό) και άλλων (κοινοπραξίες στις οποίες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μερίδιο 50% ή λιγότερο) που θα ενισχύσουν σταδιακά τη λειτουργική κερδοφορία (CCGT Κομοτηνής, Αεροδρόμιο Καστελίου, IRC).

Η AXIA αναμένεται να προβεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της μετά τη συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επί του παρόντος, η τιμή στόχος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώνεται στα 24,80 ευρώ με σύσταση «buy».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider