Αυξάνεται η «όρεξη» για νέα deals στους κλάδους τροφίμων και σούπερ μάρκετ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η «όρεξη» για νέα deals στους κλάδους τροφίμων και σούπερ μάρκετ
Τρόφιμα και οργανωμένο λιανεμπόριο κατέχουν κυρίαρχη θέση στο ραντάρ των επενδυτών. Τα τρία deals που ανακοινώθηκαν μέσα σε δέκα ημέρες και οι συμφωνίες που κυοφορούνται το επόμενο διάστημα.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο «χορός» των deals στους κλάδους των τροφίμων, ποτών και οργανωμένου λιανεμπορίου, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον καλά κρατεί και η «όρεξη» για νέες επενδύσεις ολοένα και αυξάνεται. Τρόφιμα και σούπερ μάρκετ είναι άλλωστε δύο κλάδοι που έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, καθώς η ένταση του γεωπολιτικού κινδύνου, αρχικά με τον ουκρανικό πόλεμο και στη συνέχεια με την ανάφλεξη στο Ισραήλ, αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα την επισιτιστική ασφάλεια διεθνώς.

Το γεγονός άλλωστε ότι μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ημερών ανακοινώθηκαν συνολικά τρία νέα deals από τους κλάδους των τροφίμων και της οργανωμένης λιανικής επιβεβαιώνουν πως οι προοπτικές για συνέργειες παραμένουν μεγάλες, κόντρα στην εύθραυστη πραγματικότητα που συντηρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Τρία deals μέσα σε δέκα ημέρες

Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία απόκτησης των Υπεραγορών Papantoniou Supermarkets από τον όμιλο Σκλαβενίτης, καθώς ο leader της εγχώριας αγοράς λιανεμπορίου επιδιώκει να ενισχύσει το οικονομικό του αποτύπωμα και στην αγορά της Κύπρου, αλλά και να επικεντρωθεί στις προσπάθειες της περαιτέρω «διεθνοποίησης» των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Στις 11 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι η Παγωτά Δωδώνη περνά στον όμιλο Βενέτη, καθώς ολοκληρώθηκε η εξαγορά των χρεών της προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ. Μετά από 32 μήνες διαπραγματεύσεων, η πολύπαθη εταιρεία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στη μακρά επιχειρηματική της διαδρομή, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος τερματίζοντας μια διαδικασία διάσωσης που ξεκίνησε το 2017, υπό το βάρος σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων.

Την ίδια ακριβώς ημέρα γνωστοποιήθηκε ότι έδωσαν τα χέρια δύο ιστορικές εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων, καθώς η σοκολατοποιΐα ΙΟΝ αποκτά το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίματος και την περαιτέρω ανάπτυξή τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Η κινητικότητα δε αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όπως όλα δείχνουν ο κύκλος των επιχειρηματικών εξελίξεων δεν σταματάει εδώ...

Τα deals που «κυοφορούνται»...

Το αμέσως επόμενο διάστημα η προσοχή στρέφεται στην Avramar, τον ισχυρότερο «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας που εδώ και μήνες έχει μπλεχτεί στα... δίκτυα της αβεβαιότητας, λόγω του βάρους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τις διαδικασίες πώλησής της έχουν αναθέσει εδώ και καιρό οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, με το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας να κρίνεται αυξημένο. Μη δεσμευτικές προσφορές φέρεται να κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το ισπανικό fund Atitlan, η Philosofish και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου που έχουν περάσει στον έλεγχο της ισπανικής εταιρείας Grupo Profand. Μένει δε να φανεί πόσοι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, εκείνο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών κι αν η πώληση της Avramar πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου ή σε «κομμάτια».

«Δίψα» για νέες επενδύσεις έχει εκδηλώσει και το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC fund) συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, δρομολογώντας νέες εξαγορές και συνεχίζοντας να στηρίζει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ο κ. Καραμούζης, τη δεδομένη στιγμή το SMERC βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο μικρομεσαίες εταιρείες, η μια από τον χώρο του ελαιολάδου και η δεύτερη από τον ευρύτερο χώρο των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής. Αν ωστόσο αυτές οι συζητήσεις καρποφορήσουν, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το SMERemediumCap διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Την ισχυρή δέσμευσή του πως θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα επαναδιατύπωσε πριν από δύο μήνες ο Ινδός επιχειρηματίας και ιδρυτής της SwitzGroup, Taizoon Khorakiwala, που έχει επενδύσει στην Ιωνική Σφολιάτα, την βορειοελλαδίτικη εταιρεία με ηγετικά μερίδια στην αγορά κατεψυγμένων προϊόντων σφολιάτας, ζύμης και αρτοποιίας, καθώς και στις Artizan, Κρητών Άρτος, Κουλουράδες, Σαμούρη, ΟΑ και Troufa. «Δεχόμαστε προτάσεις συνέχεια», αποκάλυψε πρόσφατα ο Ινδός επιχειρηματίας, εξηγώντας πως το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις που αφορούν στον τομέα των logistics στους κλάδους των κατεψυγμένων και βιολογικών προϊόντων.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το 2024 χαρακτηρίζεται χρονιά ορόσημο για τη Μινέρβα, την αρχαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας. Και αυτό γιατί το fund Diorama Investments Sicar, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας από το 2019, ολοκληρώνει στα τέλη του 2024 τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί, γεγονός που πυροδοτεί εξελίξεις για το μέλλον της Μινέρβα. Η αποεπένδυση είναι προδιαγεγραμμένη. Το Diorama Investments Sicar είναι συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ ρόλο αποκλειστικού διαχειριστή κατέχει η Deca Investments. Το Diorama ελέγχει ένα ποσοστό της τάξης του 66,7% της Μινέρβα, ενώ από ένα ποσοστό 16,6% περίπου κατέχουν το EOS Capital, συμφερόντων Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Elikonos. Diorama, EOS Capital και Elikonos απέκτησαν τη Μινέρβα πριν από πέντε χρόνια, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην PZ Cussons.

Χρονιά εξελίξεων είναι η εφετινή και για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, στην οποία επίσης έχει συμμετοχή το Diorama. Και για την ΕΖΑ, λοιπόν, η αποεπένδυση είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτό ωστόσο που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

…και οι προβλέψεις για νέες εξαγορές στα σούπερ μάρκετ

Νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με αιχμή τις μεσαίου και μικρού μεγέθους αλυσίδες, «βλέπει» το προσεχές διάστημα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης. Όπως εκτίμησε τον περασμένο μήνα, «σε πέντε χρόνια από σήμερα εκτιμώ ότι ο συνολικός αριθμός των σούπερ μάρκετ στη χώρα θα είναι μικρότερος από πλευράς αλυσίδων. Ωστόσο αυτές οι λιγότερες αλυσίδες θα διαθέτουν περισσότερα καταστήματα». Έσπευσε, δε, να διευκρινίσει πως δεν διαφαίνεται ανάγκη για εξαγορές ή συγχωνεύσεις μεταξύ των «ισχυρών παικτών» του οργανωμένου λιανεμπορίου. Η εικόνα βέβαια είναι διαφορετική στους μικρομεσαίους του κλάδου, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού γίνονται όλο και πιο έντονες. «Κάποιοι θα συνεχίσουν να πιέζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης και πρόσθεσε πως είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία να αποφασίσει τι θα πράξει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρηματίες από τον χώρο των μικρομεσαίων στο οργανωμένο λιανεμπόριο έχουν δύο συν μια επιλογές. Ή θα διαφοροποιηθούν σε ποιότητα και τιμή ώστε να είναι σε θέση να αντέξουν τον ανταγωνισμό, ή θα επιχειρήσουν να πουληθούν σε κάποια μεγαλύτερη αλυσίδα ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία τους. «Εάν δεν κάνει τίποτα από τα δύο μια μικρομεσαία αλυσίδα, τότε είναι βέβαιο πως θα βρεθεί σε αδιέξοδο», εκτίμησε ο επικεφαλής του ομίλου METRO για να προσθέσει πως «Δεν θεωρώ αναπόφευκτο ότι όλες οι μικρομεσαίες αλυσίδες σούπερ θα πουληθούν αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να κάνουν».

«Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο. Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα βλέπουμε μικρές επιχειρήσεις να απορροφούνται. Μπορεί να δούμε 10-20 αλυσίδες μικρού και μεσαίου μεγέθους να απορροφούνται. Ό,τι δεν απορροφηθεί μπορεί να κλείσει…», εκτίμησε στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Γιάννης Μασούτης, μιλώντας την περασμένη άνοιξη στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εγκαινίων του πιο μεγάλου καταστήματος που η αλυσίδα διαθέτει στην Κέρκυρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υδρογονάνθρακες: Win-win για Δημόσιο και Energean η παράταση αδειών στον Πρίνο

Οι ασυμμετρίες της ελληνικής αγοράς εργασίας: «Ξεχειλωμένα» ωράρια, απόκλιση ανδρών-γυναικών, επίμονη ανεργία

Η βιολογική επεξεργασία απορριμμάτων πριν από την υγειονομική ταφή ως εναλλακτική στην διαχείριση αποβλήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider