Η βιολογική επεξεργασία απορριμμάτων πριν από την υγειονομική ταφή ως εναλλακτική στην διαχείριση αποβλήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βιολογική επεξεργασία απορριμμάτων πριν από την υγειονομική ταφή ως εναλλακτική στην διαχείριση αποβλήτων
Η ελαχιστοποίηση παραγωγής μεθανίου αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων και εδώ και καιρό η αγορά αναζητά εναλλακτικές λύσεις. 

Η ελαχιστοποίηση παραγωγής μεθανίου αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων και εδώ και καιρό η αγορά αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Καθώς οι χώροι υγειονομικής ταφής ενδέχεται να απελευθερώνουν περισσότερο μεθάνιο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, μία γνωστή ευρωπαϊκή ΜΚΟ προτείνει τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων πριν από την υγειονομική ταφή ως εναλλακτική στρατηγική για την ελαχιστοποίηση της παραγωγής μεθανίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ZWE (Zero Waste Europe), η μετάβαση από τη δέσμευση αερίου στη βιοσταθεροποίηση των αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή παρέχει μια αποτελεσματική και βιώσιμη στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η βιοσταθεροποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, σε αντίθεση με την παραδοσιακή δέσμευση αερίου χωματερής, περιλαμβάνει την επεξεργασία των αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή για την αποφυγή εκπομπών CO2 που προέρχονται από τα ορυκτά και τις θερμικές επεξεργασίες (όπως η αποτέφρωση).

Η μέθοδος που προτείνει η ZWE μειώνει τις εκπομπές και, όπου περιλαμβάνεται πρόσθετη διαλογή των υπολειμμάτων μικτών απορριμμάτων (LMW), υποστηρίζει τη μετάβαση προς μια πιο κυκλική και ανθεκτική οικονομία.

«Η ευελιξία αυτών των συστημάτων, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν οργανικά απόβλητα διαχωρισμένα στην πηγή και το βιολογικό κλάσμα των μικτών αποβλήτων, τα καθιστά κατάλληλα για διαφορετικά περιβάλλοντα διαχείρισης απορριμμάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών», αναφέρει στέλεχος του οργανισμού. Επιπλέον, η εφαρμογή συστημάτων MRBT (Μηχανικής Ανάκτησης και Βιολογικής Επεξεργασίας) μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης στη διαλογή και επεξεργασία απορριμμάτων, παρέχοντας περαιτέρω κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Επανεξέταση της υγειονομικής ταφής

Η βιολογική σταθεροποίηση είναι μια διαδικασία προεπεξεργασίας - παρόμοια με την κομποστοποίηση - που λαμβάνει χώρα υπό αερόβιες συνθήκες, που σημαίνει ότι γίνεται με την συμβολή οξυγόνου. Υπολογίζεται ότι η βιολογική σταθεροποίηση, σε συνδυασμό με βιολογικά ενεργά καλύμματα χωματερών, μπορεί να μειώσει την παραγωγή μεθανίου έως και 95%,» προσθέτει.

Η προσέγγιση ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη διαχείριση των υπολειμματικών αποβλήτων και μειώνει την πιθανότητα οι εκπομπές μεθανίου να φτάσουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

Η παγκόσμια διαχείριση αποβλήτων είναι γεμάτη προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά στις εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Το 2020, δημιουργήθηκαν πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, με το 62% να το διαχειρίζονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις και σχεδόν τα μισά από αυτά να οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής, διαπιστώνει η έκθεση της ZWE. Η διαχείριση για το υπόλοιπο 38% δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο GHG, είναι ένα σημαντικό υποπροϊόν της υγειονομικής ταφής βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών αποστέλλεται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή απορρίπτεται στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα του κακού σχεδιασμού του προϊόντος και της έλλειψης πολιτικής υποδομής. Το Κέντρο Λύσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι από τους 9,2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού που παράγονται, το 9% έχει ανακυκλωθεί σωστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού καταλήγουν τα απόβλητα των Ευρωπαίων - Τι κάνουν τα κράτη για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων

Η ανακύκλωση δεν... προλαβαίνει τα ηλεκτρονικά απόβλητα - Τι κάνει η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider