Novo Nordisk: Επενδύει 4,1 δισ. δολ. για εργοστάσιο παραγωγής των Wegovy και Ozempic

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Novo Nordisk: Επενδύει 4,1 δισ. δολ. για εργοστάσιο παραγωγής των Wegovy και Ozempic
Novo Nordisk / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Η νέα επένδυση θα διπλασιάσει το ρυθμό παραγωγής της εταιρείας στις ΗΠΑ, προσθέτοντας έξτρα χώρο για τα τελικά στάδια της παραγωγής των φαρμάκων της.

Επένδυση 4,1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προσφορά των φαρμάκων Wegovy, Ozempic και άλλων ενέσιμων θεραπειών, ανακοίνωσε η Novo Nordisk. Η νέα επένδυση θα διπλασιάσει το ρυθμό παραγωγής της εταιρείας στις ΗΠΑ, προσθέτοντας έξτρα χώρο για τα τελικά στάδια της παραγωγής των φαρμάκων της.

Παράλληλα, το εργοστάσιο θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την εταιρεία, που μετά το άκουσμα της είδησης βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται, ενώ το 2023, είχε σημειώσει ράλι σχεδόν 85%. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η νέα μονάδα παραγωγής είναι η τελευταία προσθήκη σε μια σειρά επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της προσφοράς των φαρμάκων Ozempic (για διαβήτη) και Wegony (για αδυνάτισμα).

Τα 2 συγκεκριμένα σκευάσματα μετέτρεψαν την Novo στη μεγαλύτερη «έκπληξη» της Ευρώπης, η οποία μάλιστα στοχεύει να αυξήσει τους πόρους για επενδύσεις φέτος, καθώς φέτος ετοιμάζεται να διαθέσει περίπου 6,8 δισ. δολάρια στην παραγωγή, από 3,9 δισ. δολάρια το 2023. Η ανταγωνίστριά της, Eli Lilly δαπανά επίσης σημαντικά ποσά για την ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας.

Η τελευταία επένδυση της Novo έρχεται εν μέσω αυξανόμενης κριτικής για το κόστος των φαρμάκων της στις ΗΠΑ, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους, λόγω της παχυσαρκίας - σχεδόν τα 3/4 των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παραγωγή στη Βόρεια Καρολίνα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης της δανέζικης εταιρείας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Η νέα εγκατάσταση θα παράγει μελλοντικές θεραπείες για την παχυσαρκία και άλλες ασθένειες, καθώς και τα φάρμακα που υπάρχουν στο τρέχον χαρτοφυλάκιό της, διεμήνυσε η Novo, συμπληρώνοντας πως οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο Κλέιτον, ακριβώς απέναντι από ένα άλλο εργοστάσιο της Novo, ενώ η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σταδιακά, μεταξύ 2027 και 2029.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκτοξεύτηκε η πειρατεία στο Euro 2024 – Οι συλλήψεις και τα πρόστιμα

Wyndham Hotel & Resorts: Το πρώτο Ramada Residences στην Ελλάδα - Συμφωνία με τον όμιλο Oikos Property Developments

Nvidia: «Καπνός» 430 δισ. δολάρια μετά το «κόκκινο 3 στα 3»

gazzetta
gazzetta reader insider insider