Πειραιώς – Dimand: Ποιες είναι και τι φέρνουν οι πρώτες μεγάλες real estate συνεργασίες 500 εκατ. ευρώ σε Αθήνα, Λαύριο, Θεσσαλονίκη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιώς – Dimand: Ποιες είναι και τι φέρνουν οι πρώτες μεγάλες real estate συνεργασίες 500 εκατ. ευρώ σε Αθήνα, Λαύριο, Θεσσαλονίκη
Τα 100 στρέμματα στο Λαύριο, οι χρήσεις κατοικίας, τουρισμού, εστίασης/αναψυχής και η μικρή συμμετοχή των Κέκροψ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom. Τα νέα διοικητικά στην Κοραή, η στοά και η ανάδειξη των κτηρίων ιστορικής μνήμης. Η ανακαίνισή του πρώην «Λαμπρόπουλου». Η συνεργασία σε Θεσσαλονίκη – ΦΙΞ.

Σε Αθήνα (επί της οδού Κοραή 4 για κεντρικές διοικητικές μονάδες της τράπεζας αλλά και στη συμβολή Σταδίου και Αιόλου, στον παλιό «Λαμπρόπουλο»), Θεσσαλονίκη (ΦΙΞ) και Λαύριο «απλώνεται», για την ώρα, η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Τράπεζα Πειραιώς και Dimand, στον τομέα των ακινήτων και ειδικότερα στην ανάπτυξη βιώσιμων αστικών χώρων, δίχως στο μέλλον να αποκλείονται και νέα σχέδια.

Η εν λόγω συνεργασία αφορά αρχικά στην υλοποίηση τεσσάρων έργων ανάπτυξης ακινήτων, συνολικού κατασκευαστικού κόστους 0,5 δισ. ευρώ και συνολικής δόμησης 127 χιλ. τ.μ., με ενσωμάτωση πράσινων χαρακτηριστικών, εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και αρχών βιωσιμότητας. Όπως είπαν ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος χθες, πρόκειται για «μια δυναμική συνεργασία, θα κρίνεται σε κάθε στάδιο και λόγω της φύσεως της δύναται να εξελιχθεί χωρίς όρια». Σε κάθε περίπτωση, η «συμμαχία» αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της αξιοποίησης και διαχείρισης ακίνητων στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να εισάγει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αστικής ανάπτυξης και να ενισχύσει την οικονομική πρόοδο.

Το project των 100 στρεμμάτων στο Λαύριο

Το μεγαλύτερο έργο είναι στο Λαύριο. Πρόκειται για την ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων παρακείμενης του λιμένα (στο τέλος της πόλης παραλιακά στην κατεύθυνση προς το Σούνιο), εκεί που στεγαζόταν το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίου. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού στόχος είναι η αποκατάσταση της έκτασης και η ανάπτυξη πολεοδομικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και χώρους αναψυχής. Η Dimand έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρία της Strix Holdings II L.P. (εταιρία της Τράπεζας Πειραιώς) η οποία και ελέγχει την Euroterra A.E., ιδιοκτήτρια του ακίνητου. Σημειώνεται ότι στην Euroterra η Πειραιώς κατέχει το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, η Κέκροψ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περίπου 10% εκάστη και 5% η Intracom.

Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του ομίλου Πειραιώς και φιλοδοξία των δύο φορέων είναι να επαναπροσδιορίσει το Λαύριο ως ένα ελκυστικό τουριστικό πόλο, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του κύριου λιμένα και την αξιοποίηση της μαρίνας, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το έργο, που θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί, έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τους επικεφαλής των δημιουργών, η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου της πόλης, Δημήτρη Λουκά. Η Dimand έχει αναλάβει την πολεοδομική ωρίμανση της ανάπτυξης στο Λαύριο (δόμηση περί 60 χιλ. τ.μ.) και όταν φτάσει η ώρα των οικοδομικών αδειών θα αποφασιστεί και η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Euroterra. Σύμφωνα με τους δύο φορείς, οι κοινόχρηστοι χώροι που σχεδιάζονται αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, με τήρηση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Η συνεργασία σε Θεσσαλονίκη – ΦΙΞ

Το δεύτερο έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας είναι στη Θεσσαλονίκη. Αφορά στην ανάπλαση του ακινήτου της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, την οποία έχει δρομολογήσει η Dimand με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Πειραιώς. Οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές 2025 και θα ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια. Σημειώνεται ότι η Dimand προχωρά τα έργα της με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 30% και επιδιώκει την τραπεζική τους χρηματοδότηση (project finance) για το υπόλοιπο 70%. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 23 στρέμματα και η ανάπτυξη αφορά συγκρότημα μικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης Leed σε επίπεδο Gold (όπως και όλα τα έργα τα οποί αφορά η συνεργασία).

Τα νέα (ανακαινισμένα) κτήρια στην Κοραή

Τα υπόλοιπα δύο έργα της συνεργασίας αφορούν σε ανακαινίσεις κτηρίων. Η πρώτη θα γίνει στο ακίνητο επί της οδού Κοραή 4, το οποίο θα ανακαινισθεί από την Dimand στην οποία και ανήκει (το έχει εξαγοράσει από την Εθνική Ασφαλιστική) και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι στην Πειραιώς, για τη στέγαση κεντρικών διοικητικών μονάδων. Σημειώνεται ότι σήμερα η Τράπεζα στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες της σε 19 διαφορετικά κτίρια. Το συνολικό εμβαδόν του αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της Τράπεζας και 3.000 τ.μ. σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 1944. Η παράδοση του εν λόγω κτιρίου στην Κοραή (και η πώλησή του από την Dimand στην Πειραιώς) έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2026 παράδοση και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες το κόστος της ανακαίνισης είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς θα αναθέσει στην Dimand την ανάπλαση του εν λόγω ακινήτου επί τη βάσει συμφωνημένων ειδικών προδιαγραφών που περιλαμβάνουν πιστοποίηση βιώσιμων κτηρίων LEED Gold.

Ο πρώην «Λαμπρόπουλος» στη Σταδίου και Αιόλου

Η δεύτερη ανακαίνιση, κόστους 20 με 25 εκατ., αφορά το ακίνητο του πρώην Λαμπρόπουλου επί των οδών Σταδίου και Αιόλου. Ανήκει στις εταιρίες ειδικού σκοπού Λυκούργος ΜΑΕ και Ιανός ΜΑΕ, συμφερόντων της Πειραιώς. Η Dimand θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στις προαναφερόμενες εταιρίες με την Πειραιώς να διατηρεί μειοψηφικό. Σήμερα στεγάζεται εκεί κατάστημα Notos (η αρχική μίσθωση έχει λήξει και υφίσταται συμφωνία παράτασης για ένα χρόνο).

Τι φέρνει η συνεργασία

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου μέσω της συνεργασίας αυτής, «ο Όμιλος Πειραιώς, αξιοποιώντας την ισχυρή τεχνογνωσία της Dimand, ενισχύει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του υπό το πρίσμα της αξιοποίησης του real estate και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

«Προσβλέπουμε στη δημιουργία οικονομικής υπεραξίας με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα» τόνισε σχετικά ο κ. Ανδριόπουλος και πρόσθεσε: «Η επίδραση των έργων στην αστική ανάπλαση των επιμέρους περιοχών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όσο και στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και το Λαύριο, διαμορφώνεται ήδη και θα συνεχιστεί σε συνδυασμό με άλλες αναπτύξεις και δράσεις η μεταμόρφωση των πόλεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Βάζει ψηλά τον πήχη για μεγέθη, έργα και εξαγορές – Προς υπογραφή συμβάσεις 500 εκατ. ευρώ

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Επενδυτικό πλάνο 50,4 εκατ. με τη «σφραγίδα» του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποια είναι τα νέα σχέδια

Ικτίνος: Ανοδικά μεγέθη στο 5μηνο, έρχονται νέα έργα – Γιατί ποντάρει σε θετικό 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider