Την ένταξη του επενδυτικού πλάνου 50,4 εκατ. ευρώ στο χρηματοδοτικό πλαίσιο και τους πόρους επιχορήγησης του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαίωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, κ. Θ. Ψαθάς, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης. Το πλάνο αφορά σε κινήσεις ενίσχυσης των υποδομών σε 14 ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται αλλά και σε επεκτάσεις. Πάντως, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προχωρά και σε συμπληρωματικές προτάσεις αναβάθμισης βιομηχανικών περιοχών του χαρτοφυλακίου της με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμώντας πως στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη.
Η συνολική επένδυση αφορά σε 15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 50% εκτιμάται ότι μπορεί να επιχορηγηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ. στην περιφέρεια αλλά και στην Αττική και ειδικότερα στη Μαγούλα, μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Η Σίνδος και τα νέα σχέδια
Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, οι προτάσεις της εταιρείας θα λάβουν επιχορήγηση ύψους 50% επί της συνολικής επένδυσης, δηλαδή περίπου 25 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. να προχωρήσει μέσω χρήσης χρηματοδοτικού μίγματος ιδίων κεφαλαίων αλλά και δανεισμού στην προώθηση της επένδυσης. Το μεγαλύτερο project αφορά στη ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου, ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο asset του χαρτοφυλακίου της ΕΤΒΑ. Πέρα από τις επενδύσεις σε ύδρευση και αποχέτευση ο κ. Ψαθάς ανάφερε πως η εταιρεία διεκδικεί επίσης επιπλέον αχρησιμοποίητες εκτάσεις εντός της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, εμβαδού 550 στρεμμάτων που σήμερα ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση εγκατάστασης νέων βιομηχανιών. Επίσης, είναι σε επαφές και με ιδιώτες για την προσάρτηση ακόμη 400 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ελέγχει συνολικά 51.000 στρέμματα και 27 βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα επί συνόλου 76.000 οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών και εξ αντικειμένου αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη. Σήμερα διαθέσιμα προς μίσθωση είναι 9.000 στρέμματα από το χαρτοφυλάκιο της, ωστόσο μόνον τα 1.600 στρέμματα εντάσσονται σε ΒΙ.ΠΕ. υψηλής ζήτησης. Επίσης, διεκδικεί και πόρους επιχορήγησης έως 50% και από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για επενδυτικό πρόγραμμα επίσης 15 εκατ. ευρώ για υποδομές στις ΒΙ.ΠΕ. που ελέγχει σε Κοζάνη, Φλώρινα, Ηράκλειο, Μελιγαλά και Μεγαλόπολη.
Εξετάζει τη δημιουργία και νέων ΒΙ.ΠΕ.
Όπως αναφέραμε, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ. στο Λιτόχωρο, τη Φαρκαδώνα και το Βόλο ωστόσο διατηρεί και βλέψεις δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. στην Αθήνα και ειδικότερα στη Μαγούλα σε έκταση 5.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά η τελευταία προοπτική αφορά σε επένδυση 40 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρήση είναι κερδοφόρα. Ειδικότερα εμφάνισε κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ το 2023 και καθαρό ταμείο της τάξης των 65 εκατ. ευρώ ενώ έχει ανακτήσει την εισπραξιμότητα των απαιτήσεων της στο 90% πλέον.
Υπενθυμίζεται πως ο φορέας μετρά παρουσία 60 χρόνων υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο, στη σημερινή της μορφή (μετά από διάφορες φάσεις ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσης) ελέγχεται κατά πλειοψηφία 64% από την Strix (νομική μορφή που ανήκει στο fund Blantyre μετά από σχετική συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς). Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει ασφαλώς το Υπερταμείο με 35%, ενώ η Πειραιώς διατηρεί το 1%.