Klarna: Η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων εν μέσω Euro και Ολυμπιακών Αγώνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Klarna: Η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων εν μέσω Euro και Ολυμπιακών Αγώνων
Όσον αφορά την αγορά προϊόντων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, το 21,8% των ερωτηθέντων αγοράζει σχετικά προϊόντα κάθε μήνα.

Η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στην Ελλάδα εν μέσω Euro και Ολυμπιακών Αγώνων 2024 καθώς και πρακτικές συμβουλές που βοηθούν τους καταναλωτές να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό τους, αναδεικνύονται στα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Klarna σχετικά με την αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Αποκωδικοποιώντας την αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52,6% των Ελλήνων αθλείται εβδομαδιαίως και το 16,4% μηνιαίως, ενώ σχεδόν 3 στους 10 γυμνάζονται καθημερινά. Η Gen Z (18-25) είναι η ηλικιακή ομάδα που αθλείται καθημερινά, ενώ οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες γυμνάζονται λίγες φορές την εβδομάδα: το 54,1% των Millennials (26-41), το 53,5% της Gen X (42-57) και το 46,3% των Baby Boomers (58-78).

Το τρέξιμο (55,7%) και η προπόνηση φυσικής κατάστασης (fitness training), όπως η σύντομη προπόνηση υψηλής έντασης (HITT), το γυμναστήριο κ.λπ. (34,5%), είναι οι πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι προτιμήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, με την Gen Z να προτιμά το fitness training (49,2%), ενώ οι Millennials, η Gen X και οι Baby Boomers προτιμούν το τρέξιμο (62,5%, 52,7%, και 57% αντίστοιχα).

Τα βασικά κίνητρα για την άθληση είναι η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης (72,4%) και της υγείας (70,4%). Ωστόσο, το υψηλό κόστος εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή στον αθλητισμό για το 36,2% των Ελλήνων, αλλά και για το 38,9% του ευρωπαϊκού και αμερικανικού μέσου όρου.

Αθλητισμός και οικονομικά: πού πηγαίνει το budget;

Όσον αφορά την αγορά προϊόντων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως αθλητικά ρούχα, αθλητικός εξοπλισμός, συνδρομές ή εισιτήρια αθλητικών εκδηλώσεων, το 21,8% των ερωτηθέντων αγοράζει σχετικά προϊόντα κάθε μήνα, το 51,6% κάθε τρίμηνο και το 23% κάθε χρόνο.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τα αθλητικά ρούχα ήταν η πιο συνηθισμένη αγορά (86,3%), ακολουθούμενη από τις συνδρομές σε γυμναστήρια ή αθλητικούς συλλόγους (42,1%) και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες και τα πρωτεϊνικά ροφήματα (38,5%). Ο ετήσιος προϋπολογισμός για αγορές που σχετίζονται με τον αθλητισμό ποικίλλει, με το 11,3% να δαπανά λιγότερα από 100€, το 26% μεταξύ 101€ και 200€, το 22% μεταξύ 201€ και 300€ και το 16,9% μεταξύ 301€ και 500€.

Πληθωρισμός και καταναλωτική συμπεριφορά

Ως απάντηση στον πληθωρισμό, οι Έλληνες καταναλωτές συγκρίνουν ενεργά τις τιμές των προϊόντων (65%) πριν κάνουν αγορές, αναζητούν κριτικές (37,2%) και ελέγχουν για κουπόνια και προσφορές (36,4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 79,8% των ερωτηθέντων εξέφρασε την προτίμησή του για υπηρεσίες Buy Now, Pay Later (BNPL), υποδηλώνοντας τη ζήτηση για ευέλικτες επιλογές πληρωμών. Η Klarna, με τις καινοτόμες λύσεις πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής του κόστους σε 3 άτοκες δόσεις, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, να είναι ενημερωμένοι και να έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους.

Ποδόσφαιρο και μπάσκετ τα αγαπημένα αθλήματα

Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ αναδεικνύονται ως τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα, με το 62,9% και το 62,4% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να δηλώνουν ότι τα παρακολουθούν συχνά. Το έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό αντικατοπτρίζεται και στα σχέδια πολλών Ελλήνων να παρακολουθήσουν διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, το 23,6% σκοπεύει να παρακολουθήσει live έναν αγώνα της ελληνικής Super League, ενώ το 14,5% να παρακολουθήσει live έναν αγώνα της Euroleague.

Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ετοιμάζεται να παρακολουθήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην τηλεόραση ή σε ψηφιακές πλατφόρμες, με το 57,2% να σχεδιάζει να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, το 49% το Euro 2024, το 46,4% το UEFA Champions League, το 41,7% την ελληνική Super League και το 40,4% την Euroleague.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις αγορές αθλητικών ειδών

Τέλος, το report της Klarna εξετάζει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά αθλητικών ειδών. Οι λάτρεις των σπορ έχουν θετική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη, με σχέδια να τη χρησιμοποιήσουν για αποτελεσματικές συγκρίσεις τιμών (78,3%), εξατομικευμένες συστάσεις (31,1%), αξιολογήσεις προϊόντων (35,4%) και εικονική δοκιμή αθλητικών προϊόντων (34,6%).

Ο Ηλίας Πίτσαβος, Επικεφαλής της Klarna στην Ελλάδα, σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Η Klarna έχει δεσμευτεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές, βοηθώντας τους να λαμβάνουν πιο συνειδητές και ενημερωμένες αποφάσεις. Με την κατανόηση αυτών των τάσεων και συμπεριφορών, οι έμποροι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν πιο έξυπνες επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις και τον προϋπολογισμό τους».

Η έρευνα καταναλωτών της Klarna διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Dynata σε 10 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 και περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 ερωτηθέντες σε κάθε χώρα. Συνολικά, συμμετείχαν 11.231 καταναλωτές. Το δείγμα είναι εθνικά αντιπροσωπευτικό και επιλέχθηκε από την εταιρεία ερευνών Dynata.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To νέο SUV concept της Lexus έχει μπαρ και φούρνο για πίτσα

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αίγινα, Τήνο και Κέα προτίμησαν οι Έλληνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider