Τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα συναντήσουν σήμερα εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία είχε προγραμματιστεί εντός του Απριλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω εκλογών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και στη συνέχεια λόγω Ευρωεκλογών, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα όπως η φαρμακευτική δαπάνη και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) αλλά και οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «ραπόρτο» του Υπουργού σχετικά με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τους πρώτους μήνες του 2024, ένα ιδιαίτερα «καυτό» ζήτημα για τον κλάδο, ο οποίος εκφράζει ανησυχία κυρίως για τη νοσοκομειακή αγορά και τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κριθεί και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας για τη μείωσή της και κατ’ επέκταση τη μείωση των επιστροφών, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα νούμερα.
Πάντως, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης στο 1o Sfee Summit, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση των επιστροφών κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024 και, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα στοιχεία για το έτος, είναι ήδη πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξή του.
Σε εκκρεμότητα το clawback 2023
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι θα τεθεί από τη φαρμακοβιομηχανία και το θέμα του clawback (το ποσό της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα που επιστρέφει ο κλάδος στο κράτος) για το 2023, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν έχουν ακόμα λάβει τα σχετικά σημειώματα ούτε για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, το 2023 οι συνολικές επιστροφές (clawback και rebate) θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στη νοσοκομειακή αγορά, όπου θα φτάσουν έως και το 80% των πωλήσεων. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το 2023 θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τη δημόσια χρηματοδότηση.
Ταμείο καινοτομίας
Η δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι νέες καινοτόμες θεραπείες που εισάγονται στη χώρα, είναι άλλο ένα ζήτημα που εντάσσεται στην ατζέντα των φαρμακευτικών, με έμφαση στο μηχανισμό χρηματοδότησής του. Στόχος του κλάδου είναι να μην χρηματοδοτηθεί από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, αποτελώντας ένα ακόμη κανάλι διακίνησης φαρμάκων, το οποίο θα υποκαταστήσει κατά κάποιον τρόπο το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ.) Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του καλοκαιριού και το Ταμείο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2025. Σημειώνεται ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με την εισαγωγή νέων θεραπειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΣΦΕΕ, που βασίστηκε στις δηλώσεις των εταιρειών μελών του σχετικά με τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αυτά που έχουν έρθει στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, μόλις 2 στα 10 είναι διαθέσιμα στη χώρα μας, 5 στα 10 δεν φαίνεται να έρχονται -τουλάχιστον όχι σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα, ενώ 3 στα 10 οι εταιρείες εξετάζουν αν θα τα φέρουν υπό τις παρούσες συνθήκες, με ποιον τρόπο κ.ο.κ..
Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΦΕΕ.