Στη λίστα των εγχώριων εταιρειών πληροφορικής που κοιτούν να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους μέσω εξαγορών προστέθηκε και η Space Hellas με τον Διευθύνoντα Σύμβουλο, Γιάννη Μερτζάνη, να σημειώνει κατά την χθεσινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας ότι η Space δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά εντός του 2024. Στόχος μέσα από αυτή την κίνηση αλλά και μέσα από νεα προϊόντα κι υπηρεσίες που σχεδιάζει να αναπτύξει, είναι η περαιτέρω αύξηση του τζίρου αλλά και της κερδοφορίας του ομίλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο ενδιαφέρον για εξαγορές επικεντρώνεται προς ώρας σε τομείς όπως το business software, η κυβερνοασφάλεια και το hospitality, τομείς που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη και στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν συμπληρωματικά προϊόντα προσφέροντας στη Space συγκρητικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Στα 150 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Σταθερή παραμένει η στόχευση και ως προς την διεκδίκηση έργων του ελληνικού δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανέφερε η διοίκηση. Ήδη άλλωστε τέτοιου τύπου έργα εισφέρουν αισθητά στον τζίρο της εταιρείας, με το ανεκτέλεστο να αγγίζει σήμερα τα 150 εκατ. ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι την τελευταία πενταετία η Space Hellas έχει αναδειχτεί σε σημαντικό φορέα υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου έχοντας αναλάβει μέσω διαγωνισμών, πληθώρα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 αναμένεται να συμβασιοποιηθούν δε ακόμα τέσσερα εγκεκριμένα έργα του Προγράμματος Horizon Europe, συνολικής χρηματοδότησης για την Space Hellas, 1,57εκατ. ευρώ ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για ακόμα 11 έργα των προγραμμάτων Horizon Europe και European Defence Fund συνολικής χρηματοδότησης για την Space Hellas 7 εκατ. ευρώ.
Για το τρέχον έτος δε, οι προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία είναι αισιόδοξες, δεδομένης και της πορείας του α’ εξαμήνου αλλά και στου σχεδιασμού της διοίκησης για αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, ο οποίος στηρίζεται τόσο στη μείωση του καθαρού δανεισμού (θετικό free cash flow), όσο και στις προσπάθειες της διοίκησης να ξεκλειδώσει ένα ευνοϊκότερεο επιτόκιο για ένα μέρος του δανεισμού της.
Ισχυρό οικοσύστημα θυγατρικών εταιρειών
Μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξή της έχει ωστόσο και η θυγατρική Singular Logic, η οποία το τελευταίο έτος κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα έσοδά της από χάρη στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα.
Να θυμίσουμε ότι το 2023 η Space Hellas απέκτησε το 99,93% της Singular Logic έναντι 12 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης του ποσοστού που κατείχε στην Epsilon SingularLogic, γεγονός που ενδυνάμωσε και την κεφαλαιακή βάση της μητρικής εταιρείας.
Πέρα από την Singular Logic βέβαια, η Space έχει στην ομπρέλα της και την SenseΟne, εταιρεία που δραστηριοποιείτα στον τομέα του ΙoΤ, την Web-IQ που κερδίζει μερίδιο στο Open Source Intelligence και την AgroApps που εξειδικεύεται στην έξυπνη γεωργία.
Χάρη στην ανάπτυξη και των θυγατρικών της, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το προηγούμενο έτος ανήλθε στο ποσό των 148 εκατ. ευρώ. από τα 120 εκατ. ευρώ του 2022, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,72%. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 66,29%.