Αναβάθμισε Εθνική και Πειραιώς η Moody's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε Εθνική και Πειραιώς η Moody's
Μία μία αναβαθμίζει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες ο οίκος Moody's. Μετά τη Eurobank και την Alpha, σειρά όπως αναμενόταν είχε η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς.

Τελ. ενημέρωση 18:15

Μία μία αναβαθμίζει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες ο οίκος Moody's. Μετά τη Eurobank και την Alpha, σειρά όπως αναμενόταν είχε η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων της Εθνικής σε «Baa2/P-2» από «Baa3/P-3», ενώ οι προοπτικές αλλάζουν σε σταθερές από θετικές.

- Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa2 (από Baa3, +1 βαθμίδα),

- Αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας: Βaa2 από Ba1,

- Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba1 (από Ba2, +1 βαθμίδα).

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων της Πειραιώς σε «Baa3/P-2» από «Ba1/P-3», ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

- Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +1 βαθμίδα),

- Αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας: Βa2 από Ba3,

- Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα).

Τι αναφέρει για Εθνική

Η BCA αξιολόγηση της Εθνικής αναβαθμίστηκε σε «ba1» από «ba2», λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρότερες μετρήσεις κεφαλαίου της, με δείκτη CET1 στο 18,6% τον Μάρτιο του 2024, καλή αναπτυξιακή δυναμική και υψηλότερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών μεταξύ των τοπικών ομοτίμων. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας υπονομεύεται κάπως από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,7 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 55% του κεφαλαίου CET1 στα τέλη του 2023.

Η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) τον Μάρτιο του 2024 στο 3,7% (από 5,2% τον Μάρτιο 2023) σε συνδυασμό με μια υψηλή κάλυψη προβλέψεων 86%. Η Moody's αναμένει το στοκ των κρατικών εγγυημένων απαιτήσεων της τράπεζας για καθαρά δάνεια (κυρίως στεγαστικά δάνεια) ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, να καλυφθούν από κρατήσεις κεφαλαίου εντός του 2024 και να αποπληρωθούν σταδιακά από την κυβέρνηση στο επόμενα δύο χρόνια.

Η βελτίωση της κερδοφορίας αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της αξιολόγησης BCA της τράπεζας, με ετήσια αύξηση 29% των βασικών εσόδων προ προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ.

«Ενώ αναμένουμε ότι η Εθνική θα διατηρήσει την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της, υποβοηθούμενη από τους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς μέτρα για την μείωση της αστάθειας των καθαρών εσόδων από τόκους, η BCA της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης προκλήσεις για τη διαφοροποίηση του προφίλ κεκρδοφορία της και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, με τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά της στοιχεία να είναι αρκετά περιορισμένα εντός της ελληνικής ζώνης», αναφέρει η Moody's.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ αυτών. Όπως υπογραμμίζουν η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη γραμμή χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί ταμειακά αποθέματα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 249%.

Τι αναφέρει για την Πειραιώς

Η αξιολόγηση BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε «ba2» από «ba3», λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό de-risking στον ισολογισμό της τράπεζας, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) της να μειώνεται στο 3,5% τον Μάρτιο του 2024 από 6,6% ένα χρόνο πριν, μετά την υλοποίηση του πλάνο της διοίκησης, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα κάλυψης που φτάνουν στο 60,2%. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει το επιτυχημένο track record της τράπεζας στην εκτέλεση των φιλόδοξων πλάνων της για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού σε επίπεδα ανάλογα με τους τοπικούς και ευρωπαϊους ομοτίμους της. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου 0,7 δισ. ευρώ καθαρές πιστωτικές απαιτήσεις από το ελληνικό κράτος που σχετίζονται με ληξιπρόθεσμα δάνεια με κρατική εγγύηση, τα οποία η τράπεζα ταξινομεί ως άλλα περιουσιακά στοιχεία και δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των NPEs (1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024). «Αναμένουμε τη σταδιακή αποπληρωμή αυτών των δανείων από το Δημόσιο τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και εν τω μεταξύ καταλαβαίνουμε επίσης ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να καλύψει τυχόν έλλειμμα προβλέψεων μέσω κεφαλαιακών κρατήσεων», αναφέρει η Moody's.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση της BCA της Πειραιώς. Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 29% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Moody's σημειώνει επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η τράπεζα ενίσχυσε τις μετρήσεις κεφαλαίου της μέσω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου, με δείκτη pro-forma CET1 στο 13,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το 12,2% ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, δεδομένου του σημαντικού επιπέδου αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων της τράπεζας (DTCs) ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 72% του κεφαλαίου CET1, πιστεύουμε ότι το αποθεματικό απορρόφησης ζημιών παραμένει πιο αδύναμο από τις υπόλοιπες συστημικές.

Τέλος, το ευνοϊκό χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας Πειραιώς, με τις καταθέσεις πελατών να αποτελούν το 76% των συνολικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων) και τον καθαρό δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 62% τον Μάρτιο του 2024, ήταν επίσης υποστηρικτικό για το πιστωτικό της προφίλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμισε την Alpha Bank η Moody's σε επενδυτική βαθμίδα - Θετικό το outlook

Τεράστιο το potential της ελληνικής οικονομίας - «Παράθυρο» αναβάθμισης από Moody’s

gazzetta
gazzetta reader insider insider