Τρόφιμα - ποτά: Οι εταιρείες που αναζητούν «λευκό ιππότη» - Tο μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησής τους

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρόφιμα - ποτά: Οι εταιρείες που αναζητούν «λευκό ιππότη» - Tο μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησής τους
Η λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών που αναζητούν στρατηγικό επενδυτή, επιδιώκοντας να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική τους διαδρομή.

Προς αναζήτηση του δικού τους «λευκού ιππότη» βρίσκονται κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών το 2024, επιδιώκοντας να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική τους διαδρομή, με τη συνδρομή στρατηγικού επενδυτή, είτε για να ξεπεράσουν τις σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, είτε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το «πωλητήριο» είναι μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.

Το τελευταίο δε διάστημα ο κλάδος των τροφίμων και ποτών συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, κόντρα μάλιστα στην εύθραυστη πραγματικότητα που συντηρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Σωσίβιο» αναζητά η Avramar

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, σύσσωμη η αγορά παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες διάσωσης της Avramar, του ισχυρότερου «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας που εδώ και μήνες δίνει μάχη για να ξεφύγει από τα «θολά νερά» της αβεβαιότητας, υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Τις διαδικασίες πώλησης έχουν αναθέσει εδώ και καιρό οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, με το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας να κρίνεται αυξημένο, καθώς κατατέθηκαν συνολικά έξι προσφορές. Τα δύσκολα, ωστόσο, είναι μπροστά, καθώς στην επόμενη φάση, εκείνη της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών προκρίνονται τελικά τρεις υποψήφιοι και δη το ισπανικό fund Atitlan, η Philosofish που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου με βασικό μέτοχο το fund Diorasis και η αραβική Aqua Bridge.

Η προσοχή δε στρέφεται τώρα στην επόμενη μέρα, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) και στη συνέχεια η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η «γέννησή» της Avramar ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, μέσω της συγχώνευσης του ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς. Ιδιοκτήτες είναι το αμερικανικό fund Αmerra Capital Μanagement και το Mubadala Investment, το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι.

Στο μεταξύ, ισπανικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα 24ωρα δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση διάσωσης της Avramar. Σύμφωνα με αυτά, η Mubadala Investment συμφώνησε με την Αmerra Capital Μanagement ώστε να της μεταβιβάσει το 43% της Avramar, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την απόφασή της να αποεπενδύσει από τον νούμερο ένα «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας.

Το... μπέρδεμα – Ελληνική πατέντα – Το μέλλον της Avramar

«Το σενάριο να καταρρεύσει η Avramar απομακρύνεται, αν και ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη παρέλθει», σχολίαζε προ δεκαημέρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς, εκφράζοντας ωστόσο την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και όσοι εμπλέκονται σε αυτές «να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα για το θέμα που χειρίζονται».

Τα… άδεια μπουκάλια της Τσάνταλης

Μακρύς και δύσκολος είναι την ίδια ο δρόμος για την ιστορική οινοποιία Τσάνταλης, που κινδυνεύει ορατά με την... πτώχευση στην επόμενη στροφή. Μια πτώχευση που αν δεν αποτραπεί, μοιραία θα σβήσει μια ιστορία 134 ετών και θα αφήσει να χαθεί το όραμα του Ευάγγελου Τσάνταλη - εκ των πρωτεργατών που έβαλαν το εμφιαλωμένο κρασί στο ελληνικό τραπέζι και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οινοποιίας εντός και εκτός συνόρων. Η ιστορική εταιρεία έχει αναστείλει από πέρυσι το καλοκαίρι την παραγωγή της, ενώ οι προσπάθειες διάσωσής της για να μην βρεθεί οριστικά στο χείλος του γκρεμού είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Την Τσάνταλης διεκδικεί εδώ και καιρό η Ελληνικά Οινοποιεία, μια εταιρεία συμμετοχών που έχει συστήσει, από κοινού με τον αδελφό του Θωμά, ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικός μέτοχος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η Ελληνικά Οινοποιεία συστάθηκε με στόχο να αποτελέσει ορμητήριο για επενδύσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού, ενώ τον Απρίλιο του 2022 έδωσε το «φιλί της ζωής» στην οινοποιία Μπουτάρη. Στις αρχές δε του 2023 η Ελληνικά Οινοποιεία απέκτησε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το brand του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ, ενώ από τις αρχές του 2024 συμμετέχει στη στρατηγική συνεργασία της Premia Properties ΑΕΕΑΠ με την ΤΕΜΕΣ, με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία. Να σημειωθεί εδώ ότι το 10% της Ελληνικά Οινοποιεία βρίσκεται στα χέρια των… Γιάννη, Θανάση, Κώστα και Άλεξ Αντετοκούνμπο!

Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν την πρόταση της Ελληνικά Οινοποιεία που έχει κατατεθεί για τη σωτηρία της Τσάνταλης να μην βρίσκει σύμφωνες τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στο προσφερόμενο και το επιδιωκόμενο τίμημα φαίνεται να είναι τεράστιο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να χαθεί μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες της χώρας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2022, η Τσάνταλης εμφάνισε ζημιές σχεδόν 4 εκατ. ευρώ, υποχώρηση πωλήσεων 15% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και υποχρεώσεις άνω των 54 εκατ. ευρώ.

Τα «αναγκαστικά» πωλητήρια σε Μινέρβα και ΕΖΑ

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, πωλητήριο αναμένεται να μπει τους επόμενους μήνες σε δύο κορυφαίες στους κλάδους τους εταιρείες, τη Μινέρβα και τη Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Οι δύο εταιρείες αναζητούν μεν αγοραστή, όχι όμως γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στη δική τους περίπτωση ο λόγος είναι διαφορετικός, καθώς ο βασικός τους μέτοχος, το fund Diorama Investments Sicar, ολοκληρώνει στα τέλη του 2024 τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί. Το γεγονός αυτό, μοιραία, πυροδοτεί εξελίξεις και για τις δυο εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι το Diorama Investments Sicar είναι συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ ρόλο αποκλειστικού διαχειριστή κατέχει η Deca Investments.

Τι σηματοδοτεί το deal Μινέρβα – Desserta Hellas

Στην περίπτωση της Μινέρβα, της αρχαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας, μια πρώτη κίνηση στο δρόμο… για το πωλητήριο επισημοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, με την πώληση της Δωρική στη Desserta Hellas, η οποία γίνεται ο νέος «ιδιοκτήτης» του εργοστασίου παραγωγής φέτας στο Επισκοπικό Ιωαννίνων. Η Desserta Hellas είναι θυγατρική της αυστριακής γαλακτοβιομηχανίας Berglandmilch και εισάγει στην ελληνική αγορά τα προϊόντα Alpiland. Θέση προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε αυτή, κατέχει ο Αθανάσιος Πλατανιάς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το brand Χωριό, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων, παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μινέρβα και θα εξακολουθούν να παράγονται στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Ήδη από το 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Μινέρβα είχε αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας.

Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για μια ιστορική εταιρεία που μετρά ήδη 120 επιχειρηματικής διαδρομής και διαχειρίζεται εμβληματικά brands και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε είδη διατροφής - προϊόντα τομάτας, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ξύδι, αρτύματα - με υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Υπό τη σκέπη της βρίσκονται γνωστές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι.

Χρονιά εξελίξεων είναι η εφετινή και για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, στην οποία επίσης έχει συμμετοχή το Diorama. Και για την ΕΖΑ, λοιπόν, η αποεπένδυση είναι προδιαγεγραμμένη. Σενάρια για την επόμενη μέρα της ζυθοποιίας έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι ακόμη.

Νέο επιχειρηματικό σχέδιο από την ΕΖΑ – Οι βασικοί πυλώνες και οι στόχοι για την επόμενη μέρα

Το βέβαιο είναι ότι η διαδικασία πώλησής της εταιρείας δεν θα είναι… περίπατος και αυτό γιατί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Το 2022 αποδείχθηκε, δε, ζημιογόνο για την ΕΖΑ, ενώ ήδη από το 2023 επιχειρήθηκε ένα σημαντικό comeback για αυτήν. Πέρυσι, οι μέτοχοι έθεσαν σε τροχιά έναν νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την εταιρεία, με διαφορετική στόχευση και προτεραιότητες, ώστε η εταιρεία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο δίνει έμφαση στο ισχυρό πρόγραμμα ταμειακών ροών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού της ΕΖΑ, με στόχο να διασφαλιστεί ισχυρή κερδοφορία.

Παράλληλα οι μέτοχοι της ΕΖΑ προχώρησαν εντός του 2023 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά ποσού 3,5 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να υλοποιηθεί η νέα στρατηγική, ενώ παράλληλα παρείχαν γραπτή διαβεβαίωση (Letter of Support) προς τη διοίκηση αναφορικά με την χρηματοοικονομική τους υποστήριξη για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως τη δέσμευσή τους στην εταιρεία.

Πότε θα ανοίξουν οι… κάνουλες για τον ΘΕΣγάλα

Να αποκτήσει ξανά… ζωή περιμένει το εμπορικό σήμα ΘΕΣγάλα κι ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από τον τερματισμό λειτουργίας των περίφημων αυτόματων πωλητών (ΑΤΜ Γάλακτος) που επιχείρησαν να φέρουν την επανάσταση στον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό ήδη από τα τέλη του 2023, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας του Ξενοφώντα Καντώνια - ιδιοκτήτριας της εταιρείας αλουμινίου Cosmos Aluminium και γνωστής παλαιότερα ως «βασιλιάδες των χαλιών» λόγω της Βιοκαρπέτ - έχει αναλάβει να δώσει το... φιλί της ζωής στο άλλοτε κραταιό σήμα του ομώνυμου θεσσαλικού συνεταιρισμού. Λίγο πριν την έλευση του 2024, καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η ανακοίνωση σύστασης εταιρείας με επωνυμία COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. και διακριτικό τίτλο «COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ». Έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Λάρισας ενώ κύρια δραστηριότητά της είναι το χονδρικό εμπόριο γάλακτος και κρέμας σε στέρεες μορφές. Η εταιρεία ξεκινά με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και μοναδικό μέτοχο την Cosmos Investments AE, συμφερόντων της οικογένειας Καντώνια.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η οικογένεια Καντώνια επιχειρεί ως στρατηγικός επενδυτής -και χωρίς μετοχική σχέση - να διασώσει το σήμα ΘΕΣγάλα. Το 2019 ήταν η πρώτη φορά που ο θεσσαλικός συνεταιρισμός βρισκόταν σε συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια για το ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή στο σχήμα, οι οποίες ωστόσο δεν απέφεραν καρπούς. Μια ακόμη απόπειρα ακολούθησε το 2022, η οποία επίσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Πώς θα γίνει το restart της Παγωτά Δωδώνη

Στα… μάτια του ομίλου Βενέτη φαίνεται πως βρήκε τον «λευκό ιππότη» που αναζητούσε η Παγωτά Δωδώνη.

Πριν από έναν μήνα ακριβώς και δη στις 11 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι η πολύπαθη εταιρεία περνά στον όμιλο Βενέτη, καθώς ολοκληρώθηκε η εξαγορά των χρεών της προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ. Μετά από 32 μήνες διαπραγματεύσεων, η εταιρεία με το… θεϊκό παγωτό ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στη μακρά επιχειρηματική της διαδρομή, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος τερματίζοντας μια διαδικασία διάσωσης που ξεκίνησε το 2017, υπό το βάρος σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων.

Η First Runner προτιμητέος επενδυτής για τα Παγωτά Δωδώνη

«Η Παγωτά Δωδώνη είναι ένα δεύτερο Γεφύρι της Άρτας. Προσπάθησε πολλές φορές ανεπιτυχώς να πουληθεί. Σήμερα είμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από 32 μήνες επίπονης προσπάθειας, οι προσπάθειες απέδωσαν», δήλωνε την ίδια ημέρα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Σήμερα η Παγωτά Δωδώνη διατηρεί ένα δίκτυο 40 καταστημάτων -ενός εταιρικού και 39 franchise- διαθέτει ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, ενώ αναπτύσσει συνεργασίες horeca σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Το 2023 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 6,98 εκατ. ευρώ, μια ανάσα από τα 7 εκατ. ευρώ και έναντι 5,94 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%. Όπως δε αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγωτά Δωδώνη, Χαράλαμπος Σαββίνος, ο στόχος που έχει τεθεί για το 2024 είναι ο κύκλος εργασιών να φτάσει στα 7,7 εκατ. ευρώ, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τα μεγέθη του 2023. Ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις της εταιρείας «τρέχουν» με αύξηση 15% - ένα 12% είναι η καθαρή αύξηση και ένα 3% προέρχεται από τις αυξήσεις τιμών.

Όπως παρουσιάστηκαν δια στόματος του κ. Μονεμβασιώτη, οι στόχοι της Βενέτη για την Παγωτά Δωδώνη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης που θα διαρκέσουν 2-3 χρόνια, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πλάνο έχει ορίζοντα διετίας και αφορά στην εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία, ώστε η εταιρεία να έχει την πρώτη ύλη στα χέρια της και να επενδύσει στο φυσικό γάλα, στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην παραγωγή νέων προϊόντων, καθώς και στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Sinsay το καλοκαίρι

Επιστροφή στην κερδοφορία και «αστραφτερός» τζίρος για τη Swarovski στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider