Swatch: Διψήφιες απώλειες για τη μετοχή μετά την «βουτιά» 70% στα κέρδη - «Πληγή» η κινεζική αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Swatch: Διψήφιες απώλειες για τη μετοχή μετά την «βουτιά» 70% στα κέρδη - «Πληγή» η κινεζική αγορά
«Βουτιά» έκανε έως και 10% η μετοχή της Swatch Group στην αρχή των συναλλαγών στη Ζυρίχη τη Δευτέρα λόγω της οικονομικής αστάθεια της Κίνας, σημειώνοντας μείωση 70% στα λειτουργικά κέρδη και 14% πτώση στις πωλήσεις κατά το α' εξάμηνο του έτους.

«Βουτιά» έως και 10% κατέγραψε τη Δευτέρα η μετοχή της Swatch Group, καθώς ο ελβετικός όμιλος κατασκευής ρολογιών είδε τα λειτουργικά κέρδη στο α' εξάμηνο του 2024 να μειώνονται κατά 70%, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου.

Ειδικότερα, η ελβετική εταιρεία, η οποία διατηρεί μεταξύ άλλων τα εμπορικά σήματα Tissot, Longines και Omega, ανέφερε ότι οι καθαρές πωλήσεις με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες μειώθηκαν κατά 14,3% στα 3,445 δισ. ελβετικά φράγκα (3,85 δισ. δολάρια) από την αρχή του έτους έως το τέλος Ιουνίου.

Η υποχώρηση της μετοχής της Swatch είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Οι πωλήσεις του κολοσσού ορολογοποιίας επλήγησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τόσο από την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου όσο και από την κάμψη της ζήτησης για είδη πολυτελείας στην Κίνα, καθώς οι καταναλωτές σε αυτή τη βασική αγορά αποφεύγουν τις αγορές ακριβών ειδών, ιδιαίτερα μετά από μια πανδημική έκρηξη. Ωστόσο, η Swatch ήταν η μόνη εταιρεία που είδε τις πωλήσεις της στην Κίνα να αυξάνονται κατά περίπου 10%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Swatch Νικ Χάγιεκ δήλωσε ότι η εταιρεία μείωσε την παραγωγή κατά περισσότερο από 20% διατηρώντας το εργατικό δυναμικό της ανέπαφο για να ξεπεράσει την ύφεση. «Ο μεγάλος αντίκτυπος είναι πραγματικά κυρίως η Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χάγιεκ υποστήριξε πως η κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, θα παραμείνει μια πρόκληση για ολόκληρη τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας μέχρι το τέλος του έτους.

Η διοίκηση της εταιρείας, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Χάγιεκ, έχει επίσης συγκρουστεί με ορισμένους μετόχους που επέκριναν την εταιρική διακυβέρνηση και την απόδοση της τιμής της μετοχής, καθώς η τελευταία έχει υποχωρήσει περίπου 17% το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Goldman Sachs υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2024

ΗΠΑ: Τα πάνω κάτω φέρνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - Η επόμενη μέρα και η αντίδραση των αγορών

Κίνα: Μικρότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider