ΗΠΑ: Τα πάνω κάτω φέρνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - Η επόμενη μέρα και η αντίδραση των αγορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Τα πάνω κάτω φέρνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - Η επόμενη μέρα και η αντίδραση των αγορών
Τι σημαίνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ για τους δύο υποψηφίους της προεδρικής κούρσας. Η εκλογική «μάχη» στην Πενσιλβάνια. Βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα αναμένεται στις αγορές με σαφές προβάδισμα του δολαρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε μόλις αρχίσει να ανατρέπει τα νούμερα στην κούρσα της επανεκλογής, όταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ αφαίρεσε το πιο ισχυρό εργαλείο του: να επιστήσει την προσοχή στη συμπεριφορά του αντιπάλου του και στην ατζέντα μίας δεύτερης θητείας.

Το δραματικό αυτό γεγονός στην Πενσιλβάνια, μία πολιτεία που χαρακτηρίζεται ήδη από ριζοσπαστικές απόψεις και έντονη ρητορική, φαίνεται τώρα να ανατρέπει τα δεδομένα και να αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν, εν μέσω της έντονης κριτικής για την κατάσταση της πνευματικής του υγείας και των αυξανόμενων πιέσεων να παραιτηθεί, καθίσταται πλέον περιορισμένη στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει. Το ξέσπασμα της πολιτικής βίας εμποδίζει τις προσπάθειές του να υποστηρίξει τις επιδιώξεις του, ενώ υποσκάπτει μια βασική προϋπόθεση της προεδρίας του - να επαναφέρει την ευπρέπεια και την κανονικότητα στην εθνική πολιτική.

Η εστίαση στην απόπειρα δολοφονίας Τραμπ προσφέρει στον Μπάιντεν μια ανάπαυλα από τη συζήτηση που κυριαρχούσε τις τελευταίες εβδομάδες: εάν θα έπρεπε να αποσυρθεί μετά το αποτυχημένο ντιμπέιτ. Δημοκρατικός δωρητής, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι προηγουμένως πίστευαν ότι το κόμμα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αντικατάσταση του Μπάιντεν, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να συμβεί τώρα χωρίς να προκληθεί αίσθηση χάους.

Από την άλλη, ο πυροβολισμός και η εμβληματική γροθιά - απάντηση του Τραμπ φαίνεται βέβαιο ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους και δωρητές πίσω από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, Έλον Μασκ και Μπιλ Άκμαν, οι οποίοι προηγουμένως απέφευγαν να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο, δήλωσαν δημοσίως ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ μέσα σε λίγα λεπτά από την επίθεση του.

Θα περάσουν μέρες ή εβδομάδες μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα έρευνες σχετικά με την αξιολόγηση των συνεπειών. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν είδε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού δημοτικότητάς του όταν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε το 1981. Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ότι η επίθεση εδραίωσε την κατάστασή του στο συντηρητικό κόμμα. Αντίθετα, ο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει μία ισορροπία όσον αφορά στις αναφορές του στην απόπειρα δολοφονίας Τραμπ χωρίς να δείχνει έλλειψη ευαισθησίας.

Στην ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς σε ενότητα και να κατεβάσουν τους τόνους στην πολιτική, καταδικάζοντας κάθε μορφής βίας και λέγοντας ότι δεν μπορεί να την αφήσουν να γίνει κανονικότητα.

«Οι διαφορές διορθώνονται με κάλπες, όχι με σφαίρες», είπε χαρακτηριστικά. «Οι διαφωνίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής δημοκρατίας, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όμως, οι πολιτικές δεν θα πρέπει να γίνουν ελεύθερο πεδίο μάχης, πολύ περισσότερο πεδίο δολοφονιών», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: Στο Μιλγουόκι ο Τραμπ, «δεν θα αφήσει έναν δολοφόνο να του αλλάξει το πρόγραμμα»

Ωστόσο, καθώς η ημέρα των εκλογών απέχει λιγότερο από τέσσερις μήνες, ο Μπάιντεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναστρέψει τη θέση του, αφού υπολείπεται του Τραμπ κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics.

Ήδη, αλλάζουν οι εκστρατείες και των δύο κομμάτων: ο Μπάιντεν θα διακόψει την ανταλλαγή μηνυμάτων και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ αναβάλλεται για σήμερα ομιλία του στο Όστιν για να τιμήσει την 60ή επέτειο του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα καθυστερήσει το ταξίδι της που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για την Τρίτη στη Φλόριντα, σύμφωνα με αξιωματούχο της εκστρατείας.

Ρεπουμπλικανική κριτική

Ενώ οι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχουν αποδώσει κίνητρο στον δράστη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη διατυπώσει αβάσιμους ισχυρισμούς κατηγορώντας τον Μπάιντεν για το κίνητρο του επίδοξου δολοφόνου. Και σίγουρα, η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας μετατοπίζει τη δυναμική της κούρσας προς όφελος του Τραμπ. Είναι μια αξιοσημείωτη στροφή της μοίρας για τον Τραμπ, ενώ την ίδια στιγμή η καταδίκη της πολιτικής βίας από τον Μπάιντεν κρίνεται και ανεπαρκής και άσχετη, όπως αναφέρουν πολιτικοί σχολιαστές.

Ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Φρανκ Λουντζ είπε ότι οι πυροβολισμοί εγγυώνται ότι κάθε ψηφοφόρος Τραμπ θα πάει να ψηφίσει, ενώ ο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτή τη βεβαιότητα. Το μεγαλύτερο διακύβευμα πλέον θα παιχτεί στην Πενσυλβάνια - κάτι που πρέπει να κερδίσει ο Μπάιντεν - επειδή εκεί συνέβη ο πυροβολισμός, είπε. «Ο δρόμος για τον Τζο Μπάιντεν γίνεται ακόμα πιο μακρύς και πιο δύσκολος», προσέθεσε.

Με τον Τραμπ να κυριαρχεί στις συζητήσεις, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν στο εγγύς μέλλον για να προωθήσει το μήνυμά του κατά του Τραμπ, να διορθώσει τους Δημοκρατικούς διαχωρισμούς και να μετατοπίσει τη δυναμική της κούρσας με τρόπο που καθησυχάζει τους σκεπτικιστές.

«Αυτό πρέπει να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ με τους ανεξάρτητους», δήλωσε ο Μάθιου Γουίλσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών του Southern Methodist University. «Αυτές οι εικόνες που δείχνουν έναν Ντόναλντ Τραμπ με αίμα στο πρόσωπό του και τη γροθιά του στον αέρα είναι καλύτερη διαφήμιση από οτιδήποτε μπορεί να αγοραστεί με χρήματα», σημείωσε.

Το εάν ο Τραμπ θα δει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να αυξάνονται μένει να φανεί. Όμως μπορούν ήδη να εξαχθούν δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα θα κυριαρχήσει η παρ' ολίγον δολοφονία του. Το δεύτερο είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να λάβει τουλάχιστον μια προσωρινή αναστολή από την εσωτερική συζήτηση των Δημοκρατικών σχετικά με το εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ως υποψήφιος του κόμματός του.

Απομένουν ωστόσο ακόμη πέντε εβδομάδες πριν από τη συνέλευση των Δημοκρατικών στο Σικάγο και θα αποτελούσε έκπληξη εάν οι εκκλήσεις για παραίτηση του Μπάιντεν δεν αναζωπυρωθούν.

Αντίδραση αγορών

Καθώς οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές ανοίξουν ξανά σήμερα Δευτέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ένα πράγμα φαίνεται πιθανό: ότι οι συναλλαγές στην προοπτική μίας νίκης Τραμπ θα λάβουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Τα στοιχήματα - που βασίζονται στην προσδοκία ότι η επιστροφή του Ρεπουμπλικανού στον Λευκό Οίκο θα οδηγούσε σε φορολογικές περικοπές, υψηλότερους δασμούς και χαλαρότερους κανονισμούς - έχουν ήδη κερδίσει έδαφος από τότε που η κακή επίδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ του περασμένου μηνός έθεσε σε κίνδυνο την εκστρατεία επανεκλογής του.

Το δολάριο - το οποίο θα ενισχυθεί εάν η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική διατηρήσει υψηλές τις αποδόσεις των ομολόγων - άρχισε να κινείται υψηλότερα έναντι των περισσότερων ομολόγων νωρίς στις συναλλαγές στην Ασία, με το πέσο του Μεξικού να παρουσιάζει διολίσθηση.

Το bitcoin ανέβηκε πάνω από τα 60.000 δολάρια, αντανακλώντας ενδεχομένως τη φιλική προς τα κρυπτονομίσματα στάση του Τραμπ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη S&P 500 κατέγραφαν οριακή άνοδο.

«Για εμάς, τα νέα ενισχύουν ότι ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος», δήλωσε ο Μαρκ ΜακΚόρμικ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος και αναδυόμενων αγορών στην Toronto Dominion Bank. «Παραμένουμε ταύροι του δολαρίου ΗΠΑ για το δεύτερο εξάμηνο και τις αρχές του 2025».

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η εμφάνιση πολιτικής βίας μπορεί να αυξήσει την αστάθεια στις ΗΠΑ και να ωθήσει τους επενδυτές σε ασφαλές ενεργητικό, επισκιάζοντας ενδεχομένως μέρος της επανατοποθέτησης της αγοράς εν όψει των εκλογών.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα τείνουν να αυξάνονται, όταν οι επενδυτές αναζητούν προσωρινή ασφάλεια, κάτι ωστόσο που πιθανόν να αντιστραφεί από τις πολιτικές Τραμπ, καθώς τα μακροπρόθεσμα ομόλογα υποαποδίδουν λόγω της προσδοκίας ότι η δημοσιονομική και εμπορική πολιτική του Τραμπ θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Επιπλέον, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να θελήσουν να κλείσουν πρόωρα κέρδη ή να είναι επιφυλακτικοί για να μπουν πιο βαθιά σε μια ήδη γεμάτη θέση. «Ο πολιτικός κίνδυνος είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί και η αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι υψηλή», δήλωσε η Πρίγια Μίσρα, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της JPMorgan Investment Management. «Αυτό προκαλεί αστάθεια. Νομίζω ότι αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μιας σαρωτικής νίκης των Ρεπουμπλικάνων», υπογράμμισε.

Παρότι οι traders δεν αναμένουν ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ θα εκτροχιάσει τη χρηματιστηριακή τροχιά μακροπρόθεσμα, είναι πιθανή μια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των τιμών μετοχών, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικές. Οι επενδυτές ανέμεναν μέχρι τώρα ότι οι μετοχές των τραπεζών, της υγείας και της βιομηχανίας πετρελαίου θα ωφεληθούν από μια νίκη Τραμπ.

«Η απόπειρα δολοφονίας θα αυξήσει την αστάθεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάζα, διευθύνων σύμβουλος της Roundhill Investments, προβλέποντας ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν προσωρινή ασφάλεια σε «αμυντικές» μετοχές, όπως εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Εάν η αίσθηση της αγοράς ότι οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν την Παρασκευή, τότε θα περιμέναμε στην αγορά ομολόγων ρευστοποιήσεις αντίστοιχες με αυτές που είδαμε αμέσως μετά το ντιμπέιτ», δήλωσε ο Μάικλ Πέρβς, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Tallbacken Capital Advisors.

Παρότι όμως επενδυτές στην αγορά ομολόγων τιμολογούν τουλάχιστον δύο μειώσεις των επιτοκίων το 2024, μια σημαντική ώθηση των αποδόσεων στις εκλογικές πιθανότητες του Τραμπ θα μπορούσε να αναγκάσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να παραμείνει σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Πέρβς. «Οι δεδηλωμένες πολιτικές του Τραμπ είναι τουλάχιστον τώρα πιο πληθωριστικές από αυτές του Μπάιντεν», ανέφερε.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Μιλγουόκι ο Τραμπ, «δεν θα αφήσει έναν δολοφόνο να του αλλάξει το πρόγραμμα»

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δοκιμασία» για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Τραμπ: «Θα έπρεπε να είμαι νεκρός»

gazzetta
gazzetta reader insider insider