Μπαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα νέα premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα νέα premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
Στο insider.gr μιλά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, Νικόλαος Κουτλιάμπας. 

Θέση στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ καταλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα τα νέα premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, με το Velvita Gold να συστήνεται στο καταναλωτικό κοινό, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ροδάκινο Βελβεντού Κοζάνης.

«Αυτή την εβδομάδα μπαίνουμε στα ράφια επιλεγμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ», αποκαλύπτει στο insider.gr ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νικόλαος Κουτλιάμπας.

Η νέα σειρά Velvita Gold

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο, προωθεί 13 νέες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών (έξι ροδάκινα, έξι νεκταρίνια και μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού) που προέρχονται από την Ισπανία και καλλιεργούνται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Βελβεντό από τους παραγωγούς του ΑΣΕΠΟΠ.

Τα ροδάκινα και νεκταρίνια Velvita Gold είναι τα μόνα που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι. Έτσι, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή, όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί.

«Ξεκινήσαμε να το μελετάμε από το 2016, ωστόσο οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2019», εξηγεί ο κ. Κουτλιάμπας. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2018 υπογράφηκε μεταξύ του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και της VIVEROS PROVEDO στην Ισπανία, η οποία αφορά στην αποκλειστική παραχώρηση προς καλλιέργεια και εκμετάλλευση για την Ελλάδα και την Κύπρο των ποικιλιών EXTREME. «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε μια σχετικά ικανοποιητική ποσότητα για να βγούμε στην αγορά», σπεύδει να επισημάνει.

Ποια ήταν, δε, η ανάγκη που οδήγησε τον ΑΣΕΠΟΠ στην αναζήτηση νέας σειράς ποικιλιών; «Η ανάγκη του καταναλωτή για σταθερή γεύση. Στο ροδάκινο οι ποικιλίες είναι πάρα πολλές και οι γεύσεις δεν είναι σταθερές. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε εβδομάδα έχουμε κι άλλη γεύση», σημειώνει και προσθέτει «Στόχος μας είναι μια σταθερή γευστική επιλογή για όλη τη χρονική διάρκεια κατανάλωσης του ροδάκινου».

Στα ύψη τα κόστη παραγωγής

Όσο δε για τις τιμές πώλησης της νέας σειράς, ο κ. Κουτλιάμπας τις χαρακτηρίζει προσιτές. «Οι τιμές είναι πολύ μεγάλο θέμα. Εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση με αμοιβαία οφέλη ανάμεσα στον συνεταιρισμό, το retail και τον καταναλωτή», σχολιάζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι παραγωγοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα έχουν εισόδημα».

Ιδίως όταν τα κόστη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά στρέμμα και σε αυτό περιλαμβάνονται το ενεργειακό κόστος, η λίπανση, οι καλλιεργητικές φροντίδες, τα εργατικά κλπ. «Τα νούμερα δεν βγαίνουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η νέα ποικιλία Velvita Gold έκανε την εμφάνισή της στις αρχές Ιουλίου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών στο Ρέντη, όπου και διαθέτει υποκατάστημα ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Στόχος της είναι να διεκδικήσει μια θέση μεταξύ των προϊόντων που ξεχωρίζει ο καταναλωτής, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Συνεχίζουμε να ποντάρουμε στην ποιότητα για να κρατηθούμε», καταλήγει ο κ. Κουτλιάμπας.

Ο συνεταιρισμός

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, µε κύριο προϊόν το ροδάκινο. αποτελεί έναν υγιή συνεταιρισμό και έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς - ενεργά µέλη που καλλιεργούν περίπου 6.500 στρέμματα. Τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιεί και σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται στο 40% επί των συνολικών πωλήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider