Ψάλτης (Alpha Bank): Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή η συνεργασία με UniCredit - Θέτουμε υψηλότερους στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάλτης (Alpha Bank): Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή η συνεργασία με UniCredit - Θέτουμε υψηλότερους στόχους
Αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για επίτευξη ακόμη υψηλότερων στόχων τα επόμενα χρόνια, εξέπεμψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για επίτευξη ακόμη υψηλότερων στόχων τα επόμενα χρόνια, εξέπεμψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Ο Β. Ψάλτης στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή της τράπεζας στο πεδίο της δημιουργίας αξίας και επιβράβευσης των μετόχων, μέσω συνολικής επιβράβευσης της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ, που «σπάει» ουσιαστικά σε δύο τμήματα, καθώς τα 61 εκατ. ευρώ εξ αυτών διανέμονται ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή) και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα στραφούν σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων. «Ησασταν δίπλα μας, πιστέψατε στο όραμά μας και, χωρίς τη στήριξή σας, δεν θα ήταν εφικτή η επάνοδος της τράπεζας στην κερδοφορία και την ανάπτυξη».

«Η σημερινή είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα, γιατί εισηγούμαστε την έγκριση της διανομής μερίσματος, όπως, άλλωστε, έπραττε η τράπεζα αδιάλειπτα τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Τιμούμε την παράδοση επιβράβευσης των μετοχών της τράπεζάς μας», σημείωσε ο ίδιος δίνοντας «σήμα» για υψηλότερες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Έτος σταθμός αποτέλεσε το 2023 για την Alpha Bank με την πλήρη ιδιωτικοποίησή της και τη διασφάλιση ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτική, της UniCredit, με τη συνεργασία των δύο ομίλων να αποτελεί πρότυπο στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης, η στρατηγική συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο δεν αποτελεί απλώς μια μετοχική συμφωνία, αλλά μια ιστορική ευκαιρία για αλλαγή, επιτάχυνση του μετασχηματισμού και ανανέωση της κουλτούρας.

Τρία σημεία αιχμής αφορούν το wealth management με την ενίσχυση του εύρους προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της Alpha, στο wholesale banking, με νέες δυνατότητας για χρηματοδοτήσεις και μεγάλες συναλλαγές σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και στη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία που προσφέρει βέλτιση απόδοση κεφαλαίων στην τράπεζας που διατηρεί το 9,9% της νέα οντότητας.

Για τη λιανική τραπεζική το πλάνο της τράπεζας εστιάζει στην ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών, με την εισαγωγή 70 νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση του 83% των καθημερινών συναλλαγών και το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στα καταστήματα, που οδηγούν σε μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες.

Ως προς τον «βραχιόνα» του wealth management η συνεργασία με τη UniCredit αποτελεί πυλώνα περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης της τράπεζας μέσω της τεχνογνωσίας και των προϊόντων της πρώτης, με τα αμοιβαία κεφάλαια UniCredit onemarkets να προσφέρονται από το δίκτυο της τράπεζας.

Αναφορά έγινε από τον κ. Ψάλτη στα ισχυρά αποτελέσματα της τράπεζας κατά το περσινό έτος, στη ανθεκτικότητα του ισολογισμού και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, για τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, ο CEO της Alpha Bank ανέφερε πως η τράπεζα είναι απολύτως προετοιμασμένη και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της όχι απλώς για να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορίας της.

Στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων η Alpha Bank αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας καθώς διατηρεί στενή χρηματοδοτική σχέση με το 80% των μεγάλων επιχειρήσεων και 65% των μικρομεσαίων, όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξουν δέκα εξειδικευμένες μονάδες εξυπηρέτησης επιχειρηματικών πελατών σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Η Alpha δίνει επίσης ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 (800 εκατ. σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις το 2023, εκ των οποίων το ήμισυ σε έργα ΑΠΕ) και εκταμίευση περισσότερων από 3.000 πράσινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Ο Β. Ψάλτης ευχαριστώντας το σύνολο των εργαζομένων και των μετόχων που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια μετασχηματισμού και επαναφοράς της τράπεζας από τα χρόνια της κρίσης, αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές της τράπεζας που συνδυάζονται με μια δυναμική από την πλευρά της ελληνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να επισφραγίζει το κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου.

Στο πεδίο της οικονομίας έδωσε έμφαση στην περαιτέρω επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. «Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στον διεθνή στίβο» σημείωσε.

Ράπανος: Η συμφωνία με τη UniCredit βελτιώνει θεαματικές τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας

Ως έτος καμπής χαρακτήρισε το περσινό έτος ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, κάνοντας μια πλήρη καταγραφή στα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας. Ωστόσο, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη υλοποίησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, αλλά και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, όπως είναι το διοικητικό βάρος, η βραδεία απονομής της δικαιοσύνης, τα εμπόδια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, η ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος το 2023, αλλά αυτό δε πρέπει να μας παραπλανά καθώς ο προϋπολογισμός παραμένει ελλειματικός. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η πλεονασματική θέση της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, διότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί μέσο για την αύξηση των δαπανών, αλλά εργαλείο για τη μείωση του χρέους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της επιχειρηματικής - επαγγελματικής κουλτούρας και στην απαγγίστρωση της δαιμονοποίησης του κέρδους προκειμένου η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό και να έρθουν ξένοι επενδυτές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στη στρατηγική συμφωνία Alpha Bank - UniCredit που αποτελεί την πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια και «καταλύτη ανάπτυξης για τη συστημική τράπεζα. «Αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία στην πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια μετασχηματισμού της τράπεζας που βελτιώνει θεαματικές τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας», επισήμανε ο κ. Ράπανος. προσθέτοντας πως πως η διοίκηση είναι υπερήφανη που επιστρέφει στη μακρά παράδοση ανταμοιβής των μετόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας: Ιστορική στιγμή η επιστροφή στο μέρισμα – Ισχυρές οι προοπτικές της Eurobank, πήρε ήδη επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's

gazzetta
gazzetta reader insider insider