«Ναυάγιο» στο «διπλό» ΣΔΙΤ αξίας 131,5 εκατ. ευρώ για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναυάγιο» στο «διπλό» ΣΔΙΤ αξίας 131,5 εκατ. ευρώ για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας 
Το Δ.Σ. της Κτιριακές Υποδομές αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού, που θα γινόταν σε δύο cluster, καθώς δεν παραδόθηκαν από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οικόπεδα κατάλληλα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά για την ανέγερση των κέντρων. Ποιοι ισχυροί διεκδικούσαν το project.

Η… «κατάρα» με τις ματαιώσεις διαγωνισμών για την υλοποίηση κτηριακών έργων μέσω ΣΔΙΤ (ή με τις συνεχείς αναβολές, όπως και καθυστερήσεις διαδικασιών) φαίνεται ότι «χτύπησε» ένα ακόμα project. Ο λόγος για τον «διπλό», σε δύο cluster, διαγωνισμό για την κατασκευή 13 κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 163 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), που είχε εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ από το μακρινό 2020, δηλαδή προ 4ετίας. Μπορεί να προορίζονταν να αποτελέσουν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος, πλην όμως, υπήρχαν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά προβλήματα.

Μόλις χτες, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ.), εποπτευόμενος φορέας του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, που είχε αναλάβει την προώθηση του διαγωνισμού, που εκκίνησε προ ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε τη ματαίωση της διαδικασίας και τη λύση του από 22-12-2020 μνημονίου συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο λόγος είναι επειδή «δεν παραδόθηκαν από τον Κύριο του Έργου (Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) οικόπεδα κατάλληλα Ιδιοκτησιακά και Πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας».

Ενδεχομένως να παρουσιάστηκαν προβλήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, κατά βάση κυρίως στη δυσκολία εξεύρεσης των χώρων όπου θα ανεγερθούν τα στρατηγεία της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο. Αν και προχωρούσε, θεωρητικά, η διαδικασία, μάλλον ακόμα δεν είχε καθοριστεί η χωροθέτησή τους, δεν είχαν επιλεγεί οι χώροι για την ανέγερση τους, ενώ συνήθως υπάρχουν πολεοδομικά ζητήματα, θέματα απαλλοτριώσεων και κυριότητας. Αρα, προέκυψε σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Πρόκειται για τον «διπλό» διαγωνισμό για τα έργα: «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Α (7 ΠΕΚΕΠΠ)» αλλά και «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Β (6 ΠΕΚΕΠΠ)». Αν το αρμόδιο υπουργείο επανέλθει με άλλους όρους και κυρίως με πιο ξεκάθαρες ιδιοκτησιακές και πολεοδομικές συνθήκες, θα φανεί προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακόμα ένα «ναυάγιο» κτηριακού ΣΔΙΤ διαγωνισμού, όπως έχει συμβεί π.χ. με την ΧΡΩ.ΠΕΙ., σε έναν κύκλο... προβληματισμών, ανώριμων συνθηκών και επιφυλακτικότητας για κάποια από αυτά τα έργα.

Πώς θα προχωρούσαν, ποιοι ήταν οι διεκδικητές

Αυτά τα 13 κτίρια προορίζονταν καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονταν 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά τα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονταν 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Το έργο διεκδικούσαν οι ισχυροί του χώροι, δηλαδή τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT και θεωρητικά αναμένονταν τα επόμενα στάδια. Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, άρα υπήρχαν «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα.

Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα ήταν επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα αποτελούσαν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Αντικείμενο των περιφερειακών κέντρων θα ήταν ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η οργάνωση και η υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητάς τους. Επίσης, η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ΣΔΙΤ προορίζονταν να καλύψει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη θα αφορούσαν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας. Τα δε κτίρια θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, να έχουν εύκολη πρόσβαση και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διάθεσης χώρων και εμβαδού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider