Attica Bank: Η επόμενη μέρα και τα οφέλη από τη συμφωνία για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Η επόμενη μέρα και τα οφέλη από τη συμφωνία για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας συνεδρίασαν χθες και ενέκριναν τη συγχώνευση, όπως αυτή κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας. Άμεσα η υποβολή ξεχωριστών αιτημάτων για την ένταξη των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Το τελευταίο μίλι για την πλήρη εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα «τρέξει» η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και η εν συνεχεία κεφαλαιακή ενίσχυση της Αttica Bank τον Οκτώβριο. Η σχετική σύμβαση που συζητήθηκε την εβδομάδα αυτή στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια, διασφαλίζει ότι η Τράπεζα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα έχει το κρίσιμο μέγεθος να επιτύχει ανάπτυξη και κερδοφορία, χάρη στις σημαντικές συνέργειες που δημιουργούνται, και κυρίως θα μπορεί να λειτουργήσει, ως ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και στις χρηματοδοτήσεις.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας συνεδρίασαν χθες και ενέκριναν τη συγχώνευση, όπως αυτή κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή. Η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.

Τώρα, το επόμενο άμεσο βήμα Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας θα είναι η υποβολή των αιτημάτων τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Τι προβλέπει η σύμβαση για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου

Τα βασικά σημεία της σύμβασης για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου προβλέπουν:

  • Συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της συγχωνευμένης τράπεζας ύψους 735 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω κεφάλαια θα εισφερθούν στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων της και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών της Τράπεζας Αττικής («Warrants») υπέρ εκείνων από τους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί και καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
  • Το μέγιστο ποσό επένδυσης που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ στην ενιαία τράπεζα θα ανέλθει σε 475,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνο της Thrivest Holding σε 200 εκατ. ευρώ.
  • Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47,9 εκατ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» του ν. 4649/2019, όπως ισχύει, για την πλήρη εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια. Η νέα τράπεζα, ειδικότερα, θα μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 60%, που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες τράπεζες, σε περίπου 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το Τ.Χ.Σ. αποκτά θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).
  • Η Παγκρήτια Τράπεζα θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει έναντι του Δημοσίου για τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου. Πρόκειται για αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η οποία θα μεταφερθεί στη νέα Τράπεζα κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Σημειώνεται ότι από το ποσό των 735 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ και λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.

Με το δεδομένο αυτό, η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, καθώς η Παγκρήτια θα παραιτηθεί από το δικαίωμα ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου.

Μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής σήμερα είναι: α) το Τ.Χ.Σ. με ποσοστό 72,5%, β) ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, γ) η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%, δ) η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%, ε) το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.) με ποσοστό 4%, στ) λοιποί μέτοχοι και σημαντικές (συστημικές) τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.

Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι: α) η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%, β) η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%, γ) η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%, δ) λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.

Όπως προβλέπεται στη Σύμβαση, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest στην Τράπεζα Αττικής ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον η Thrivest επιλέξει, κατά τη διακριτική ευχέρειά της, να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Τα βασικά οφέλη της συμφωνίας

Στα βασικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία περιλαμβάνονται:

-Η εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών.

-Η δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται κάτω από το 3%, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με το μέσο όρο της ευρωζώνης και χαμηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίχως αναβαλλόμενο φόρο.

-Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος καθώς το ΤΧΣ αφενός προστατεύει την αξία της συμμετοχής του (480 εκατ.) στην Τράπεζα Αττικής, που αποκτά πλέον θετικές αποδόσεις (θετικό IRR), τη στιγμή που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας, ενώ αφετέρου θα διατηρήσει ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα που έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

Attica Bank-Παγκρήτια: Με ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή η συγχώνευση

Χατζηδάκης για Attica Bank: Υπάρχει άραγε υπουργός Οικονομικών που να απέρριπτε αυτή τη συμφωνία;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider