ΕΣΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση εργαζομένων 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση εργαζομένων 
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα δράση ενίσχυσης επιχειρήσεων «Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ». 

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα δράση ενίσχυσης επιχειρήσεων «Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ» του ΕΣΠΑ, η οποία με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ θα ενισχύει με ποσά έως 130.000 ευρώ την κατάρτιση εργαζομένων.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση της δράσης, στόχος είναι η υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας - EME) για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους «σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας».

Δικαιούχοι της δράσης θα είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις με τουλάχιστον δύο κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να υποβάλλουν business plans με τις παρακάτω ενέργειες, οι δαπάνες των οποίων θα είναι επιλέξιμες:

1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την επιχείρηση σε θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας, οργανωτικών συστημάτων, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων εντός της επιχείρησης (για το σύνολο του προσωπικού) σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στο σύνολο της επιχείρησης, Διαμόρφωση πλάνου αναβάθμισης δεξιοτήτων εργαζομένων (διάγνωση αναγκών)

2. Ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζομένων οι οποίες σχετίζονται με τις κοινωνικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές επιπτώσεις που έχει η χρήση τεχνολογιών, μεταβολές στις συνθήκες εργασίας, αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και άλλα συναφή θέματα (εντός της επιχείρησης)

3. Κατάρτιση εργαζομένων (με απλοποιημένο κόστος) για την απόκτηση νέων γνώσεων και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσω της κατάρτισής τους σε αντικείμενα αιχμής, όπως ενδεικτικά:

α. Περιβαλλοντικής διαχείρισης και «πράσινων» επιλογών δραστηριοποίησης
β. Ψηφιακού εκσυγχρονισμού
γ. Προαγωγής της εξωστρέφειας
δ. Διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας
ε. Τεχνικών δεξιοτήτων διαφόρων ειδικοτήτων (αναλόγως του τομέα δραστηριότητας επιχείρησης)

4. Πιστοποίηση μαθησιακών αποτελεσμάτων (όπου ενδείκνυται) βάσει αναγνωρισμένων πιστοποιητικών

5. Νέα θέση εργασίας εξειδικευμένου και υψηλών προσόντων προσωπικού που σχετίζεται με τους στόχους της Δράσης ή με θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (με διατήρηση τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της ενίσχυσης της) (θα ορίζονται συγκεκριμένα προσόντα).

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου θα κυμαίνεται από 25.000 έως και 130.000 ευρώ. Στην προκήρυξη της δράσης αναμένεται να καθοριστούν μεταξύ άλλων οι επιλέξιμοι ΚΑΔ αλλά και: Η ελάχιστη και μέγιστη χρηματοδοτική βαρύτητα κάθε ενέργειας, το μέγιστο ποσοστό των απασχολουμένων που μπορούν να συμμετέχουν στην υποχρεωτική ενέργεια της κατάρτισης. Ακόμη θα καθορίζονται και περιορισμοί για το πλήθος των καταρτίσεων ανά εργαζόμενο (π.χ. κάθε εργαζόμενος να μπορεί να συμμετέχει σε έως δύο προγράμματα κατάρτισης).

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι άμεση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν με την Υπουργική Απόφαση της προκήρυξης της δράσης. Στην ίδια Υπουργική Απόφαση θα οριστεί ελάχιστος βαθμός πρόκρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία - H Hellenic Bank και οι συνέργειες – Αρκεί να λειτουργούν τα POS

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα εκσυγχρονισθεί ο Λιμένας Ραφήνας – Οι αντιδράσεις, το master plan, η «πράσινη» μετάβαση

Ολοταχώς για νέο ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων το 2024 - Πώς θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider