Πειραιώς: Με όπλο τις προμήθειες και μπαλαντέρ την πιστωτική επέκταση - Αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιώς: Με όπλο τις προμήθειες και μπαλαντέρ την πιστωτική επέκταση - Αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies
Άμεσα ξεκίνησε το νέο re - rating στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, όπως ανέφερε το insider.gr. Αυξάνει στα 5,60 ευρώ την τιμή στόχο η Jefferies. Ανεβάσει τον πήχη για τα EPS και RoaTBV.

Άμεσα ξεκίνησε το νέο re - rating στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, όπως ανέφερε το insider.gr.

Η Jefferies είναι αυτή που ανοίγει το «χορό» των αναβαθμίσεων για τη συστημική τράπεζα, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις της για το 2024 - 2026 και την τιμή στόχο στα 5,60 ευρώ πλέον από 5,40 με σύσταση «buy». Ο αναλυτής του αμερικανικού οίκου εστιάζει στην εκ νέου αναβάθμιση στοιχείων του φετινού guidance και στις λεπτομέρειες που οδήγησαν την Πειραιώς όχι απλώς στην υπέρβαση του πήχη που έθετε το consensus αλλά και στις καλύτερες εξαμηνιαίες επιδόσεις της.

Η Πειραιώς «έσπασε τα κοντέρ» των αναλυτών καταγράφοντας απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTVB) στο 19,1% στο δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας των αρχικών στόχων της διοίκησης για περίπου 15% φέτος που οδήγησε σε νέα αναβάθμιση άνω του 16%.

Το «μπαζούκα» των προμηθειών

Τα κέρδη προ προβλέψεων και φόρων διαμορφώθηκαν στα 523 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 13% τις εκτιμήσεις του consensus, λόγω των ισχυρών εσόδων, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (υψηλότερα κατά 4% των εκτιμήσεων) και τις προμήθειες (υψηλότερα κατά 22% των εκτιμήσεων) να διαψεύδουν θετικά τους αναλυτές, φτάνοντας τα 528 εκατ. (έναντι εκτίμησης consensus για 508 εκατ.) και τα 179 εκατ. ευρώ (έναντι εκτίμησης του consensus για 147 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ξεπέρασαν κατά 13% τις εκτιμήσεις του consensus φτάνοντας τα 330 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες που διέψευσε εμφατικά τους αναλυτές οφείλεται στο σκέλος των καρτών (32 εκατ. από 13 στο πρώτο τρίμηνο), των χρεώσεων σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων (στα 30 εκατ. από 21 εκατ.), της μεταφοράς κεφαλαίων από πελάτες (32 εκατ. από 26 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο) και του asset management (στα 12 εκατ. ευρώ).

Εκτός από τα υψηλότερα έσοδα από τόκους από τα χαρτοφυλάκια δανείων, η Πειραιώς είδε τα οφέλη της υψηλότερης συνεισφοράς από το χαρτοφυλάκιο τίτλων της (αύξηση 20%σε τριμηνιαία βάση, τη στιγμή που το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM διαμορφώθηκε στο 2,74% στο δεύτερο τρίμηνο, δίνοντας σήμα ευθυγράμμισης με το φετινό guidance του 2,7%. Παράλληλα, ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 13,9% κυρίως λόγω της παραγωγής οργανικών κεφαλαίων (χαμηλότερος κατά 10 μονάδες βάσης έναντι των εκτιμήσεων).

Φθηνή η μετοχή - Νέα αναβάθμιση των EPS

Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση στα 5,42 ευρώ. Στη βάση αυτού η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,72x περίπου με κλείσιμο στα 3,90 ευρώ. Η Jefferies αναμένει ενσώματα ίδια κεφάλαια για φέτος στα 5,80 ευρώ και υπό αυτό το πρίσμα η μετοχή διαπραγματεύεται με P/TBV στο 0,67x.

Η Jefferies προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεών της για τα EPS κατά 10% για φέτος (στα 0,88 ευρώ από 0,80) και κατά 3% - 4% το 2025 - 2026 (στα 0,86 ευρώ από 0,83 και στα 0,88 ευρώ από 0,85 για το 2025 και 2026 αντίστοιχα). Οι αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή οφείλονται κυρίως στις υψηλότερες προμήθειες (καλύτερες επιδόσεις στο επενδυτικό και στο σκέλος των συναλλαγών) και στην ανθεκτικότητα και δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (ανεβάζει ρυθμούς η πιστωτική επέκταση).

Ως αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων των EPS, ο οίκος αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,60 ευρώ (από 5,40 ευρώ) προβλέποντας μάλιστα RoaTBV στο 17% έναντι του βελτιωμένου guidance για επίπεδα άνω του 16% (17,9% στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους).

«Μπαλαντέρ» η πιστωτική επέκταση για νέες αναβαθμίσεις

Μεγάλος μπαλαντέρ για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η πορεία της πιστωτικής επέκτασης. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, στη βάση των ισχυρότερων εκταμιεύσεων (3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο) και στα χαμηλότερα επίπεδα αποπληρωμών. Για το πρώτο εξάμηνο το υπόλοιπο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,6 δισ. ευρώ για το έτος. Η διοίκηση της Πειραιώς βλέπει περιθώρια υπέρβασης της καθοδήγησης για φέτος για υπόλοιπο εξυπηρετούμενων δανείων ύψους άνω των 31,7 δισ. ευρώ (στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 31,3 δισ. ευρώ).

Το beta καταθέσεων παρέμεινε σταθερό στο 14% (όσο ήταν στο πρώτο τρίμηνο) έναντι του αναθεωρημένου guidance στο 16% για φέτος (από 19 προηγουμένως). Παράλληλα, δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη μετατόπιση προς τις προθεσμιακές με την ποσόστωση αυτών στο συνολικό «μείγμα» να παραμένει σταθερό στο 23%

Ισχυρό χαρτί η συνεχής διεύρυνση του asset management

Τέλος, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Πειραιώς Asset Management αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας ήδη το φετινό στόχο της διοίκησης για 10 δισ. ευρώ. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του asset management προσφέρει στήριξη στις προμήθειες του επενδυτικού σκέλος - οι προμήθειες από το asset management αυξήθηκαν κατά 42% ετησίως στο δεύτερο τρίμηνο με το AUM να αυξάνεται κατά 27% ετησίως. Η διοίκηση της τράπεζας σχολίασε σχετικά ότι κατάφερε να διοχετεύσει κάποια ζήτηση για προθεσμιακές καταθέσεις σε προϊόντα του asset management.

Το «bullish» και «bearish» σενάριο

Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 8,40 ευρώ, με μετρήσεις για το 2026 που φτάνουν σε: σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 40 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 2,5%, ROTE στο 16% και κόστος κεφαλαίου στο 13%.

Στο «bearish» σενάριο η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 3,20 ευρώ και βασίζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,9%, ROTE στο 6% και κόστος κεφαλαίου στο 19%, με LLR στις 150 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 38% από 32% στο «bullish» σενάριο και 33% στο βασικό σενάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: Επέκταση της Τρ. Πειραιώς σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της snappi – Προς νέα ανοδική αναθεώρηση των στόχων

«Ταύροι» οι αναλυτές για Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα - Έρχονται αναβαθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider