Μεγάλου: Επέκταση της Τρ. Πειραιώς σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της snappi – Προς νέα ανοδική αναθεώρηση των στόχων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου: Επέκταση της Τρ. Πειραιώς σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της snappi – Προς νέα ανοδική αναθεώρηση των στόχων
Ο CEO της Τρ. Πειραιώς προανήγγειλε στους αναλυτές ότι η θυγατρική neobank snappi στοχεύει σε περίπου 2,5 εκατ. πελάτες και σε έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 – 5 χρόνια. Προέβλεψε ότι το 2024 θα αναδειχθεί σε έτος – ορόσημο για την Τρ. Πειραιώς, καθώς πληθώρα στόχων που είχαν τεθεί για το έτος έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Επέκταση σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ελλάδος σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της θυγατρικής neobank snappi, η οποία έλαβε πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας τον Ιούνιο και αναμένεται να λανσάρει τα πρώτα εμπορικά της προϊόντα το α΄ τρίμηνο του 2025. Όπως αποκάλυψε στους αναλυτές ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου/α΄ εξαμήνου της Τρ. Πειραιώς, η snappi στοχεύει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια πελάτες και σε έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 – 5 χρόνια. Όπως διαβεβαίωσε η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, το πελατολόγιο της snappi δεν θα «κανιβαλίσει» αυτό της Τρ. Πειραιώς, ούτε θα διαβρώσει τα έσοδά της. Η snappi (περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω, με την εκκίνηση της λειτουργίας της τράπεζας) θα δώσει διαφορετικές λύσεις στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και, όπως είπε ο κ. Μεγάλου, η λήψη πανευρωπαϊκής τραπεζικής άδειας για τη λειτουργία της αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς το α΄ εξάμηνο 2024, ο κ. Μεγάλου έκανε λόγο για ιστορικό υψηλό οικονομικών αποτελεσμάτων (παράγοντας 0,47 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, με ετήσια άνοδο 41%, και 18% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, από 14% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και στόχο για το σύνολο του 2024 στο 15%) που οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων και προδιαγράφει ότι το 2024 θα αναδειχθεί σε χρονιά – ορόσημο για την Τρ. Πειραιώς μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Ο CEO της Τρ. Πειραιώς τόνισε ότι σε όρους απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, πιστωτικής επέκτασης, καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και περιθωρίου προμηθειών, κόστους προς έσοδα, μη εξυπηρετούμενων δανείων, κόστους προβλέψεων και κεφαλαιακών δεικτών, η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται στα ίδια ή και σε αρκετά καλύτερα επίπεδα από τον ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ η Τράπεζα λειτουργεί με «κεκτημένο» την επιτάχυνση της παραγωγής κεφαλαιακών μαξιλαριών (capital buffers).

H Διοίκηση της Πειραιώς εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση στους αναλυτές για την πορεία των επιτοκιακών εσόδων καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024. Όπως αναφέρθηκε, δεν έχει διαπιστωθεί διάβρωση του επιτοκιακού περιθωρίου από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι προέβλεπε αρχικά η Τράπεζα, οι πηγές εσόδων της είναι πολύ διαφοροποιημένες λειτουργώντας αμυντικά στις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ καταγράφεται και ισχυρή πιστωτική επέκταση. Στο πλαίσιο αυτό, το α΄ εξάμηνο η Πειραιώς ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδά της, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 2,75% και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ως προς το ενεργητικό στο 0,85%, με τις δύο πηγές εσόδων να ωφελούνται από την ισχυρή αύξηση των υπολοίπων πελατών. Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών στα 10,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι στόχου 10,2 δισ. για το 2024 και αναφέρθηκε στην αύξηση των προϊόντων target maturity που θα συνεχιστεί ως τάση, τονίζοντας τη συμβολή των παραπάνω στη διατήρηση υψηλών εσόδων από προμήθειες.

Σχετικά με την πιστωτική επέκταση αναφέρθηκε ότι το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 31,3 δισ. ευρώ, με άνοδο 1,3 δισ. το β΄ τρίμηνο, και είναι σε πορεία υπέρβασης του ετήσιου στόχου για 31,7 δισ. ενήμερα δάνεια. Υπενθυμίστηκε ότι η Πειραιώς είχε θέσει στόχο για ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ και πλέον αυτός ο στόχος θα αναθεωρηθεί ανοδικά.

Ο κ. Μεγάλου είπε ότι από τα 3,2 δισ. εκταμιεύσεις δανείων το β΄ τρίμηνο, το 1,5 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ δάνεια 1,7 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και στη ναυτιλία. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την πιστωτική επέκταση στο σύνολο του έτους καθώς υπάρχει ροή δανείων σε τομείς όπως η μεταποίηση, το εμπόριο, οι μεταφορές και γενικά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα η Τράπεζα έχει καταφέρει να ανακόψει την καθοδική τάση των στεγαστικών δανείων που σημειώνεται τα τελευταία έτη. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, η Τρ. Πειραιώς προβλέπει εφεξής άνοδο των στεγαστικών χορηγήσεων και σε αυτό θα συμβάλει καταλυτικά και το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ήδη από το αρχικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», η Τρ. Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις εκταμιεύσεις και εφόσον η συνέχεια του προγράμματος έρθει νωρίς, τότε η Πειραιώς θα δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα (εκταμιεύσεις) μέσα στο 2024, αλλιώς το 2025.

Ο CEO της Τρ. Πειραιώς επεσήμανε επίσης τη διαμόρφωση δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 14,2%, αυξημένου κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους, έχοντας ήδη επιτύχει τον ετήσιο στόχο. Επιπλέον, μετά και την επιτυχημένη έκδοση του νέου πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2024, ο αντίστοιχος pro forma δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 28,3%, με αποτέλεσμα η Τρ. Πειραιώς να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία πληροί τον τελικό δεσμευτικό της στόχο 27,9% για τον δείκτη MREL, ενάμισι έτος πριν την καταληκτική ημερομηνία (τέλος 2025). Και οι δύο δείκτες συμπεριλαμβάνουν πρόβλεψη για 30% διανομή στους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι συνήθως αναλαμβάνουν θέσεις Επιτρόπων στις Βρυξέλλες;

Eurostat: Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 3% τον Ιούλιο στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider