Eurostat: Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 3% τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 3% τον Ιούλιο στην Ελλάδα
Στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο στη χώρα μας από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο στη χώρα μας από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Στην Ευρωζώνη αναμένεται οριακή άνοδος του πληθωρισμού στο 2,6% από το 2,5% που ήταν ένα μήνα πριν. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με έναν πριν οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,4% στη χώρα μας, ενώ στην Ευρωζώνη εμφανίζονται σταθερές στη μηνιαία σύγκριση.

Αυτό που μένει σταθερό είναι πως τον Ιούλιο για έναν ακόμη μήνα οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις εντοπίζονται στις υπηρεσίες με την άνοδο των τιμών σε ετήσια βάση στη χώρα μας να διαμορφώνεται στο 5% έναντι του 4% στην Ευρωζώνη.

Αντίθετα, οι τιμές στα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 1,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, έναντι αύξησης 2,3% στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,4% στη χώρα μας και κατά 1,3% στην Ευρωζώνη, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατά 0,9% και κατά 0,8% αντίστοιχα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός (δηλαδή η άνοδος του γενικού δείκτη χωρίς τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού) να διαμορφωθεί στο 3,8% στη χώρα μας τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός ήταν στο 2,9%.

H χώρα μας κατέγραψε τον Ιούλιο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά από το Βέλγιο (5,5%), την Εσθονία (3,5%), την Ολλανδία (3,5%) και την Κροατία (3,4%). Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο. Στη Γαλλία στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο, στην Ισπανία υποχώρησε στο 2,9% από 3,6% ένα μήνα πριν και στην Ιταλία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,7% από 0,9% τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βόμβα» για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα η έλλειψη εργαζομένων – Πάνω από 200.000 οι κενές θέσεις εργασίας

Οικονομικό Κλίμα: Σημαντική επιδείνωση εν μέσω της τουριστικής σεζόν – Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΦΠΑ και εκπτώσεις: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider