Saudi Aramco: Μειώθηκαν κέρδη και έσοδα στο β' τρίμηνο λόγω της μειωμένης παραγωγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saudi Aramco: Μειώθηκαν κέρδη και έσοδα στο β' τρίμηνο λόγω της μειωμένης παραγωγής
Καθαρά κέρδη 29,1 δισεκ. δολαρίων ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco, μια πτώση λίγο πάνω από 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς ο όγκος παραγωγής αργού παρέμεινε χαμηλός.

Καθαρά κέρδη 29,1 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο η Saudi Aramco, μια πτώση λίγο πάνω από 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς ο όγκος παραγωγής αργού παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ακόμα έσοδα 56,3 δισ. δολαρίων για το β' τρίμηνο έναντι εσόδων 62 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, ενώ οι ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. δολάρια έναντι 23,2 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας ενισχύεται κατά 1,3% στις συναλλαγές της Τρίτης.

Η Saudi Aramco επικύρωσε εκ νέου το μέρισμα του β' τριμήνου ύψους 20,3 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 10,8 δισ. δολαρίων που θα καταβληθεί το γ' τρίμηνο με αποτέλεσμα το σύνολο του μερίσματος που θα καταβληθεί το 2024 να ανέλθει στα 124,2 δισ. δολάρια.

«Για άλλη μια φορά έχουμε επιτύχει κορυφαίες επιδόσεις στην αγορά, με ισχυρά κέρδη και ταμειακές ροές κατά το α' εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ σε ανακοίνωση.

«Αξιοποιώντας αυτά τα ισχυρά κέρδη, συνεχίσαμε να προσφέρουμε ένα βασικό μέρισμα που είναι βιώσιμο και προοδευτικό, καθώς και ένα μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση και μοιράζεται την άνοδο με τους μετόχους μας».

Πολλοί εκτιμητές ανέμεναν ότι τα έσοδα της πετρελαϊκής εταιρείας θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρείας Al Rajhi Capital ανέφεραν σε έκθεση της 22ας Ιουλίου ότι αναμένουν τα έσοδα της Saudi Aramco το β' τρίμηνο του 2024 να είναι σχεδόν αμετάβλητα σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων όγκων παραγωγής που αντισταθμίζονται σχεδόν από τις υψηλότερες τιμές Brent σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2023.

Διαρκείς περικοπές παραγωγής

Η Σαουδική Αραβία είχε παραγωγή 8,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως το β' τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση του OPEC για τον Ιούλιο.

Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του βασιλείου έχει συρρικνωθεί για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, γεγονός που σύμφωνα με τους οικονομολόγους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου. Μόνο στο β' τρίμηνο, η κάμψη του πετρελαϊκού τομέα έφτασε σε ποσοστό 8,5%, σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή της χώρας.

Στις αρχές Ιουνίου, ο OPEC+, η συμμαχία των παραγωγών του OPEC και των παραγωγών που δεν ανήκουν στον OPEC, συμφώνησε να παρατείνει τις κοινές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως το 2025, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές εν μέσω της ισχνής αύξησης της ζήτησης. Οι περικοπές της προσφοράς ισχύουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Παρόλα αυτά, το Brent τον τελευταίο μήνα διολίσθησε από τα μέσα της τάξης των 80 δολαρίων στα μέσα της τάξης των 70 δολαρίων, τα οποία είναι και τα δύο χαμηλότερα από αυτά που απαιτούν αρκετά κράτη μέλη του ΟΠΕΚ για να διατηρήσουν ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς τους.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το Brent στα 96 δολάρια ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρία νέα πλοία LNG για τη Capital Gas του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ηχηρό rebound στην Ασία: Η καλύτερη ημέρα για Nikkei 225 από το 2008 - Ράλι 10,2%

Εστίαση: Έξτρα χρόνος για τις «έξυπνες» ταμειακές – Άτυπη παράταση της προθεσμίας για 15.000 επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider