Κορυφαία επιλογή της Euroxx οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφαία επιλογή της Euroxx οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους
Κορυφαία επιλογή της Euroxx συνεχίζουν να αποτελούν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βλέποντας πλέον ανοδικά περιθώρια που ξεπερνούν το 40% στη βάση των νέων αναθεωρημένων τιμών στόχων που θέτει.

Κορυφαία επιλογή της Euroxx συνεχίζουν να αποτελούν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βλέποντας πλέον ανοδικά περιθώρια που ξεπερνούν το 40% στη βάση των νέων αναθεωρημένων τιμών στόχων που θέτει.

Και για τις τέσσερις η σύσταση παραμένει «overweight» με την τιμή στόχο για την Εθνική να αυξάνεται στα 10,70 ευρώ από 9,80 προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,70 από 2,50 ευρώ, για την Πειραιώς στα 6 ευρώ από 5,40 και για την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,40 προηγουμένως.

Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E της τάξεως του 5x για το εκτιμώμενα μεγέθη του 2026, ήτοι με discount 20% - 30% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Πιστεύουμε ότι τέτοιου μεγέθους discounts δεν δικαιολογούνται στην βάση των καλύτερων μακροοικονομικών μεγεθών (αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% ετησίως έως το 2026) της υψηλότερης αύξησης δανείων (CAGR σε τριετή βάση στο 7%) και των υψηλότερων δεικτών ROTE (βιώσιμα επίπεδα στο 13% - 14%). Η επιστροφή στις χρηματικές διανομές και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των χωρηγήσεων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι βασικοί καταλύτες, στο μέλλον, για ένα περαιτέρω re - rating», αναφέρει ο αναλυτής της Euroxx.

Όπως επισημαίνει οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ένα ακόμη πολύ ισχυρό δεύτερο τρίμηνο λόγω της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης, του ευνοϊκότερου «μείγματος» καταθέσεων, της ηπιότερης πίεσης στα spreads, της βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, της ισχυρότερης αύξησης των προμηθειών και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου.

Οι θετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου οδήγησαν σε αναβάθμιση του guidance, με την Εθνική να αναβαθμίζει επίσης προς τα πάνω τους στόχους της για το 2026.

Η Euroxx αναβαθμίζει επίσης τις εκτιμήσεις της για το 2024 - 2026 κατά 5% - 10% σε όλες τις τράπεζες, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας και των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και της δυναμικής των εσόδων από προμήθειες και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου. «Αν έπρεπε να επιλέξουμε κάποια συγκεκριμένα, θα λέγαμε πως είμαστε θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες και βλέπουμε την εύλογη αξία σε ένα εύρος της τάξεως του 7x - 8x σε όρους P/E. Σε όρους αποτιμήσεων, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει με P/E κοντά στο 4x, ήτοι discount περίπου 40% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά την ισχυρή κερδοφορία και την κεφαλαιακή θέση (δείκτης FL CET1 άνω του 14%)».

- Σύμφωνα με τη Euroxx, η Eurobank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV για το 2024 στο 0,82x και στο 0,76x για το 2025 (για ROTE 16,5% και 14,8%), η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα στο 0,83x και 0,77x (για ROTE 16,4% και 15,3%), η Alpha Bank στο 0,52x και 0,49x (για ROTE 11,5% και 11,6%) και η Πειραιώς στο 0,62x και 0,57x αντίστοιχα (για ROTE 16,6% και 14,8%)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Νέες εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider