«Χάκαραν» με «spoofing» το χρόνο - Ανησυχία στους αερομεταφορείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χάκαραν» με «spoofing» το χρόνο - Ανησυχία στους αερομεταφορείς
Η «εξαπάτηση» του GPS σύμφωνα με ερευνητές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Μια πρόσφατη αύξηση του «spoofing» (της «εξαπάτησης») του GPS, μιας μορφής ψηφιακής επίθεσης που μπορεί να οδηγήσει τα εμπορικά αεροσκάφη εκτός πορείας, έχει εισέλθει σε μια ενδιαφέρουσα νέα διάσταση, σύμφωνα με ερευνητές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας: Στην ικανότητα να «χακάρουν» το χρόνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, υπήρξε αύξηση 400% στην εξαπάτηση GPS σε περιστατικά που επηρεάζουν τα εμπορικά αεροσκάφη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την αεροπορική συμβουλευτική αρχή OPSGROUP.

Πολλά από αυτά τα περιστατικά αφορούν σε παρεμβολές από επίγεια συστήματα GPS, ιδιαίτερα γύρω από ζώνες συγκρούσεων, που μεταδίδουν εσφαλμένες θέσεις στον περιβάλλοντα εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να μπερδέψουν τα εισερχόμενα drones ή πυραύλους.

«Σκεφτόμαστε πάρα πολύ ότι το GPS είναι μια πηγή θέσης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πηγή χρόνου», είπε ο Ken Munro, ιδρυτής της Pen Test Partners, μιας βρετανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο συνέδριο hacking DEF CON στο Λας Βέγκας. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αναφορές για τα ρολόγια στα αεροπλάνα ότι κατά τη διάρκεια του «spoofing» να αρχίζουν να κάνουν περίεργα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Munro ανέφερε ένα πρόσφατο και αξιοπερίεργο περιστατικό: Ένα αεροσκάφος μεγάλης Δυτικής αεροπορικής εταιρείας είδε τα ρολόγια του να μεταβαίνουν χρόνια προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση στα ψηφιακά κρυπτογραφημένα συστήματα επικοινωνίας του.

Μετά το περιστατικό, το αεροπλάνο καθηλώθηκε για εβδομάδες στο έδαφος, ενώ οι μηχανικοί αναγκάστηκαν να επαναφέρουν χειροκίνητα τα συστήματα του, ανέφερε ο Munro. Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει την εν λόγω αεροπορική εταιρεία ή τον τύπο του αεροσκάφους.

Τον Απρίλιο, η Finnair διέκοψε προσωρινά τις πτήσεις προς την πόλη Τάρτου της ανατολικής Εσθονίας λόγω «spoofing» του GPS, για το οποίο το Ταλίν κατηγόρησε τη γειτονική Ρωσία.

Υπάρχει περίπτωση να προκληθεί συντριβή αεροσκάφους λόγω «εξαπάτησης» του GPS; «Θα συμβεί αεροπορικό δυστύχημα; Όχι, δεν πρόκειται», απάντησε ο Munro στο Reuters σε σχετικό ερώτημα. «Αυτό που κάνει είναι απλώς δημιουργεί μια μικρή σύγχυση. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει αυτό που ονομάζουμε αλληλουχία γεγονότων, όπου συμβαίνει κάτι μικρό, κάτι άλλο δευτερεύον και μετά συμβαίνει κάτι σοβαρό», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Disney Cruise Line: Ανακοίνωσε τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων κρουαζιερόπλοιων

gazzetta
gazzetta reader insider insider