Oύζο Πλωμαρίου: Προχωρά η κατασκευή του νέου εργοστασίου στον Τύρναβο – Τα «μεθυστικά» κέρδη και οι στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oύζο Πλωμαρίου: Προχωρά η κατασκευή του νέου εργοστασίου στον Τύρναβο – Τα «μεθυστικά» κέρδη και οι στόχοι
Σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας της εταιρείας. Οι στόχοι για το ούζο και το όραμα της ποτοποιίας για το μέλλον.

Η ανάδειξη του ούζου ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης αποτελεί το όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, μιας εταιρείας – συνώνυμο της παράδοσης της Λέσβου, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία οινοπνευματωδών ποτών, αποσταγμάτων και συναφών ειδών.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 200 παραγωγοί ούζου, βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι η διατήρηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση και βελτιστοποίηση της θέσης της στην αγορά, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Η προσπάθεια αυτή επιτυγχάνεται με την επιδίωξη της αύξησης του κύκλου εργασιών, ενώ στηρίζεται στις σύγχρονες και αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις της.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου

Όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, στη χρήση 2023 ξεκίνησε η κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στο Δαμάσι Τυρνάβου, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα.

Ειδικότερα, η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης επενδύει στην κατασκευή νέας μονάδας στο ιδιόκτητο ακίνητο της εταιρείας στο Δαμάσι Τυρνάβου Λάρισας, προκειμένου να μεταφέρει το αποσταγματοποιϊο της οικογένειας των μονοποικιλιακών «τσίπουρο Δεκαράκι» σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που θα διευκολύνουν την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή του προϊόντος.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για την παραλαβή, οινοποίηση, απόσταξη και εμφιάλωση τσίπουρου. Μέσα από αυτή την επένδυση αφενός μεν θα υπάρξει αύξηση θέσεων εργασίας αφετέρου θα ενισχυθεί και η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή του Τυρνάβου.

Η εταιρεία αιτήθηκε και εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα», για ποσό επένδυσης ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας επιδότησης του έργου ανέρχεται στο 55%.

Σε ό,τι δε αφορά την εξέλιξη της πορείας της εταιρείας στη χρονιά που μας πέρασε, αυτή κρίνεται ικανοποιητική, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών της αγοράς.

Ειδικότερα, το 2023 τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 25,54 εκατ. ευρώ έναντι 22,10 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 15,56%, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 25,18 εκατ. ευρώ έναντι 21,86 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας αύξηση 15,20%.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 4,16 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 3,26 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022, αυξημένα κατά 27,55%, ενώ τα ίδια κεφάλαια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονταν στο ποσό των 6,54 εκατ. ευρώ έναντι 8,56 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Με ιστορία ενός και πλέον αιώνα

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και έχει την έδρα της στο Δήμο Μυτιλήνης Λέσβου, όπου βρίσκονται τα γραφεία και το εργοστάσιο παραγωγής, στη θέση Κάμπος Πλαγιάς. Παράλληλα διατηρεί δύο υποκαταστήματα σε ενοικιαζόμενους χώρους, ένα στην Κάτω Κηφισιά Αττικής, στην οδό Ανδρέα Μεταξά 6, όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της και ένα στην αγορά Πλωμαρίου Λέσβου, όπου διατίθενται τα προϊόντα της.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1894 στο Πλωμάρι της Λέσβου, όπου ο Ισίδωρος Αρβανίτης έφτιαξε την περίφημη συνταγή του ομώνυμου ούζου του, δημιουργώντας το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Μετά από 100 και πλέον χρόνια, η εταιρεία χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής συνεχίζει να παράγει το ίδιο ούζο, με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό.

Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, η εταιρεία παράγει το πρώτο premium ούζο, το Ούζο Άδολο, την «καρδιά της καρδιάς» του Ούζου Πλωμαρίου, με το οποίο εγκαινίασε τη νέα ξεχωριστή κατηγορία εκλεκτού ούζου. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας, που απευθύνεται σε ένα εκλεκτικό κοινό ανθρώπων που αγαπούν την αυθεντική απόλαυση και αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα. Για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει το Ούζο Πλωμαρίου, ενώ ταυτόχρονα ήρθε για να καλύψει μία ανάγκη της αγοράς για ένα ξεχωριστό, ανώτερης ποιότητας προϊόν.

Επίσης, στην εταιρεία ανήκουν και τα brands «Ούζο Ματαρέλλη» καθώς και «Το Δεκαράκι» Τσίπουρο Τυρνάβου, το οποίο αφορά σε προϊόν παραδοσιακού παραγωγού, παράγεται από την οικογένεια Βασδαβάνου στον Τύρναβο και αποτελεί το πρώτο μονοποικιλιακό προϊόν στην κατηγορία του. Διατίθεται σε τρεις ποικιλίες: Μοσχάτο, Μαλαγουζιά και Ροδίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΣΕΠ: 138 προσλήψεις μονίμων από 31 ειδικότητες σε επιμελητήρια και υπουργεία

Σε ισχύ ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης – Τι σημαίνει για τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Ενέργεια: Επενδύσεις 427 δισ. ευρώ για την «πράσινη» μετάβαση – Κεφάλαια 95 δισ. μέχρι το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider