Τερκενλής: Άλμα 264% στα κέρδη για τα διάσημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τερκενλής: Άλμα 264% στα κέρδη για τα διάσημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης
Σε αναπτυξιακή τροχιά η γνωστή εταιρεία ζαχαροπλαστικής- σήμα κατατεθέν της συμπρωτεύουσας. Η αξιοσημείωτη άνοδος στην κερδοφορία και η ενίσχυση των πωλήσεων.

Στην ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων της αποδίδει το… μυστικό της επιτυχίας της η εταιρεία Τερκενλής κι ενώ τα διάσημα τσουρέκια που παράγει αποτελούν για πολλούς σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.

Τα προϊόντα και εμπορεύματα της ΑΒΕΕ ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ ΑΕ περιλαμβάνουν είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, ενώ οι πωλήσεις της επικεντρώνονται στην εγχώρια χονδρική και λιανική, καθώς και σε εξαγωγές στην Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. ευρώ η κερδοφορία

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικά 24ωρα, η Τερκενλής, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Παύλος Τερκενλής, εμφανίζει «σχετικά σταθερές οικονομικές επιδόσεις στα βασικά της οικονομικά μεγέθη τα τελευταία έτη».

Ειδικότερα, για τη χρήση 2023 ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση της τάξης του 6,95% και ανήλθε στα 18,71 εκατ. ευρώ, αντί ποσού ύψους 17,50 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022, ενώ το μικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε 5,56 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,16% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2023 αυξήθηκαν κατά 82% και ανήλθαν σε 1,95 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έσπασαν το φράγμα του 1 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 1,01 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα αξιοσημείωτη αύξηση 264,45% (!) έναντι καθαρών κερδών 279.487 ευρώ στη χρήση 2022.

Το ενεργητικό δε της εταιρείας ανερχόταν στα τέλη του 2023 στο ποσό των 7,50 εκατ. ευρώ.

Ευοίωνες οι προοπτικές του κλάδου

Παράλληλα, στην οικονομική έκθεση της Τερκενλής αναφέρεται πως οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες.

«Τα προϊόντα αλλά και οι υπηρεσίες της εταιρείας έχουν εξαντλήσει τα όρια ελαστικότητας, οπότε κατά τη γνώμη μας, το αναμενόμενο είναι αύξηση του τζίρου μεσοπρόθεσμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση.

Γιατί μπήκε «λουκέτο» στο κατάστημα της Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη

Στις 16 Ιουλίου 2024 ανακοινώθηκαν οι τίτλοι τέλους για το εμβληματικό κατάστημα Τερκενλής επί της οδού Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας θλίψη αλλά και ερωτηματικά στους λάτρεις του γλυκού εδέσματος.

Όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της «με ανάμεικτα συναισθήματα, σας γνωστοποιούμε με βαθιά αίσθηση εκτίμησης ότι μετά από 25 χρόνια ενεργής παρουσίας, το κατάστημα Τερκενλής στην οδό Μητροπόλεως κλείνει τις πύλες του. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξή σας και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Η παρουσία μας δεν άλλαξε μόνο το εμπορικό τοπίο, αλλά και τις καρδιές των πελατών μας. Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να μοιραστούμε μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια το πάθος μας για την προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων με διαρκή προσπάθεια για την άριστη εξυπηρέτησή σας. Σύντομα κοντά σας με νέα πρόταση στο κέντρο της πόλης».

Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησε νέα ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία παρείχε σημαντικές διευκρινήσεις αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος.

«Με την παρούσα ανακοίνωση, η εταιρεία Τερκενλής προς διευκρίνηση και ενημέρωση του κοινού, κάνει σαφές πως το κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας δεν αποτελεί το κεντρικό της κατάστημα και η διακοπή λειτουργίας του δεν επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της εταιρείας. Η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Η απόφαση αυτή προέκυψε αφενός λόγω της ολοκλήρωσης του συμβατικού χρόνου μίσθωσης του χώρου και αφετέρου λόγω του ότι είχε καταστεί ασύμφορη η λειτουργία του (υψηλά ενοίκια, κόστος ενέργειας, γενικά έξοδα).

Επιπλέον να επισημάνουμε ότι όλο το προσωπικό του καταστήματος έχει απορροφηθεί στα υπόλοιπα καταστήματα της επιχειρήσεις και θα στελεχώσει τον νέο χώρο που ήδη έχει μισθωθεί στο κέντρο της πόλης για την μεταφορά του εν λόγω καταστήματος».

Το κατάστημα της εταιρείας θα μεταφερθεί σύντομα σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.

Μια επιχειρηματική διαδρομή… όλο νοστιμιά!

Ήταν το 1926 όταν ο νεαρός έφηβος Σταύρος Τερκενλής, προσφυγόπουλο από τη Μικρά Ασία, ξεκινάει να εργάζεται σε ηλικία 12 ετών σε ένα από τα κεντρικότερα και πιο γνωστά αρτοζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή.

Δύο δεκαετίες μετά και δη το 1948, ξεκινάει η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας Τερκενλή στον χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής με την ίδρυση του πρώτου καταστήματος από τον Σταύρο Τερκενλή επί των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους γωνία, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Το 1988 και μετά από 40 χρόνια αναλαμβάνει το «τιμόνι» του ενός καταστήματος ο Παύλος Τερκενλής «ανοίγοντας πανιά» για τη δημιουργία μιας αλυσίδας ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων και καθιστώντας το brand γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Το 2003 ξεκινάει η λειτουργία της κεντρικής παραγωγής στη Ν. Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, ενώ το 2007 τα διάσημα τσουρέκια της συμπρωτεύουσας παίρνουν το δρόμο για την Αθήνα. Το πρώτο κατάστημα ανοίγει στο Χαλάνδρι.

Σήμερα κι ενώ έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας, η Τερκενλής συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ το δίκτυό της ξεπερνά τα 20 καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider