Νέα σελίδα για τη συνδρομητική: Οι αλλαγές που φέρνει η συμφωνία Cosmote - Nova και τα νέα πεδία ανταγωνισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα σελίδα για τη συνδρομητική: Οι αλλαγές που φέρνει η συμφωνία Cosmote - Nova και τα νέα πεδία ανταγωνισμού
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η έμφαση στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο και η διεκδίκηση αθλητικού περιεχομένου κι από άλλους παίκτες.

Αλλαγή ισορροπιών αναμένεται τους επόμενους μήνες στην συνδρομητική τηλεόραση με την πλάστιγγα να αναμένεται να γείρει, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, κατά των πειρατικών συνδέσεων. Πέρα βέβαια από την καταπολέμηση της πειρατείας, η συμμαχία στο αθλητικό περιεχόμενο μεταξύ Cosmote - Nova, μεταφέρει την «μάχη» της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ψυχαγωγία ενώ θα μπορούσε να αλλάξει και τα δεδομένα στην διεκδίκηση των αγώνων ή να κινητοποιήσει και τον ανταγωνισμό για αντίστοιχες «αθλητικές» κινήσεις.

Οι αλλαγές που φέρνει η συμφωνία

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας Nova - Cosmote TV, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, «αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της πειρατείας», δήλωναν εκατέρωθεν οι δύο πλευρές όταν πρωτοανακοινώθηκε. Ο λόγος είναι ότι με ένα μικρό επιπλέον κόμιστρο ο τηλεθεατής έχει διαθέσιμο το σύνολο των δημοφιλών αθλητικών αγώνων. Γεγονός που σε συνδυασμό με το ρίσκο, ακόμα και για τον τελικό χρήστη, που εμπεριέχει μια πειρατική σύνδεση θα καταστεί την τελευταία στα μάτια των χρηστών «ασύμφορη».

Να θυμίσουμε ότι Cosmote TV και Nova (ΕΟΝ) ξεκινούν την συνεργασία τους για την ενιαία παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων δίνοντας την δυνατότητα στους συνδρομητές τους να παρακολουθήσουν δύο μήνες δωρεάν (23 Αυγούστου – 22 Οκτωβρίου) όλους τους αγώνες σε όποια πλατφόρμα κι αν διατηρούν συνδρομή. Μετά την πάροδο των δύο μηνών, η υπηρεσία θα παραμείνει ενεργή με επιπλέον χρέωση 3 ευρώ τον μήνα.

Οι συνδρομητές και των δύο πλατφορμών έχουν λάβει ήδη σχετικό ενημερωτικό μήνυμα ώστε να δηλώσουν αν επιθυμούν αλλαγή συμβολαίου χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εκτιμήσεις για το πόσοι θα το επιδιώξουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι και χθες υπήρχαν στη χώρα 40-50 χιλιάδες νοικοκυριά με σύνδεση και στις δύο πλατφόρμες, τα οποία λογικά πλέον θα επιλέξουν μια εξ αυτών.

Όσοι συναινέσουν θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος της Super League καθώς η Cosmote TV έχει τους εντός έδρας αγώνες των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Βόλου, Λαμίας, Παναιτωλικού και Athens Kallithea FC και η Nova τους αγώνες των ομάδων ΠΑΟΚ, Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Πανσερραϊκός και Λεβαδειακός.

Με την ενιαία συνδρομή θα μπορούν να παρακολουθούν επίσης τις διοργανώσεις της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Europa Conference League, UEFA Super Cup, UEFA Youth League), που έχει εξασφαλίσει η CosmoteTV καθώς και τους αγώνες των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σκωτίας (Serie A, Liga Portugal Bwin, Scottish Premiership) και το Κύπελλο Ελλάδας.

Στις επιλογές τους θα προστεθούν μέσα από τα αθλητικά κανάλια της Nova και η Premier League, LaLiga EA Sports, Bundesliga, Eredivisie και Jupiler Pro League καθώς και αγώνες από τη La Liga Hypermotion και τη Bundesliga.

‘Οσον αφορά στο μπάσκετ, θα έχουν πρόσβαση στη Euroleague με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, και το Euro Cup χάρη στην Cosmote TV καθώς και στο Basketball Champions League και το ΝΒΑ χάρη στη συμφωνία που έχει η Nova.

Πρακτικά, η μόνη ουσιαστική διαφορά σε επίπεδο αθλητικού περιεχομένου μεταξύ των δύο πλατφορμών είναι ότι οι συνδρομητές της Nova θα έχουν πρόσβαση και στα κανάλια του Eurosport, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία ανταλλαγής, το οποίο έχει το δικό του κοινό στην Ελλάδα.

Νέα συνδυαστικά προγράμματα

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας προσέθεσε στις επιλογές των συνδρομητών και νέα συνδυαστικά προγράμματα, τα οποία έβγαλαν οι πάροχοι για να τονώσουν τον ανταγωνισμό. Από πλευράς της η NOVA ανακοίνωσε πως θα προσφέρει αυτό το αθλητικό περιεχόμενο σε νέα προγράμματα που ξεκινούν από μόλις 1€/μήνα επιπλέον. Ο λόγος για το νέο συνδυαστικό πρόγραμμα Fiber EON+ με ταχύτητες Internet από 50 Mbps έως 1 Gbps που προσφέρονται από 47€/μήνα και το νέο πρόγραμμα τηλεόρασης EON+ με 28€/μήνα.

Αντίστοιχα από πλευράς της Cosmote θα διατεθούν τα νέα προγράμματα DP plus TV για νέους και υφιστάμενους πελάτες, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τα κανάλια Novasports σε νέες τιμές. Το Cosmote TV Sports Full και το Cosmote TV Sports Monthly προσφέρεται από 28 ευρώ και 30,90 ευρώ το μήνα ενώ το Cosmote Fiber 100 unlimited plus TV Full με απεριόριστα κινητά και σταθερά και σύνδεση FTTH 100 Mbps και πλήρες τηλεοπτικό περιεχόμενο στην τιμή των 55,90 ευρώ.

Στην ψυχαγωγία μεταφέρεται ο ανταγωνισμός

Πέρα από πλήγμα στην πειρατεία που φιλοδοξεί να φέρει η εν λόγω συμφωνία, γεγονός που μένει να φανεί, το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο αθλητικού περιεχομένου θα περιορίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο βασικών παικτών. Έτσι πλέον, η μάχη της προσέλκυσης νέων συνδρομητών θα στραφεί εντόνως στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Γεγονός που υπογράμμισε και η πρόσφατη ανακοίνωση της Cosmote για την σύμπραξη της με το Netflix.

Η κίνηση δεν ήταν νέα, είχε προαναγγελθεί από τον μητρικό όμιλο του ΟΤΕ, Deutsche Telekom εδώ και μερικούς μήνες καθώς αφορά το σύνολο του ομίλου. Η Ελλάδα όμως συμπεριλήφθηκε άμεσα σε αυτή - η συνεργασία είχε ξεκινήσει σε Κροατία και Ουγγαρία - με την Cosmote TV να ανακοινώνει αργά το απόγευμα της Πέμπτης ότι η δημοφιλής streaming υπηρεσία προσφέρεται πλέον είτε ως συνδυαστικό πακέτο είτε ως add on μέσω της πλατφόρμας της Cosmote TV. Στο πλαίσιο του λανσαρίσματος αυτής μάλιστα οι συνδρομητές ανακοινώθηκε ότι θα έχουν έκπτωση 2 ευρώ στον λογαριασμό τους, γεγονός που σημαίνει ότι αν επιλέξουν και το σύνολο των αθλητικών αγώνων και το Netflix, η επιβάρυνση πέφτει από 3 ευρώ σε μόλις 1 ευρώ (σ.σ. ότι ο λογαριασμός του Netflix πληρώνεται επιπρόσθετα).

Σημειωτέον ότι σε επίπεδο ψυχαγωγικού περιεχομένου ένα αντίστοιχο πακέτο με μεγάλη διεθνή πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης προσφέρει και η Vodafone που συνεργάζεται με το Disney+. Η συνεργασία που τρέχει αρκετό διάστημα λέγεται ότι έχει αποδώσει αρκετά, με την Vodafone να επιτυγχάνει να περάσει το ορόσημο των 200 χιλιάδων συνδρομητών. Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται μετά τις αλλαγές που προαναφέρθηκαν η Vodafone να κινηθεί και για την απόκτηση αθλητικού περιεχομένου προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη λύση οικογενειακής ψυχαγωγίας.

Πέρα από την συμφωνία της Cosmote με το Netflix η εταιρεία δίνει εδώ και καιρό έμφαση στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο και μέσα από δικές της παραγωγές ή συμπαραγωγές, μερικές εκ των οποίων διεθνούς εμβέλειας. Μετά το επιτυχημένο Τεχράν, το οποίο ήταν μια συμπαραγωγή με την Apple TV, ολοκλήρωσε προ ημερών και τα γυρίσματα της δεύτερης διεθνούς σειράς μυθοπλασίας, ονόματι Καμπούλ. Η σειρά «Kabul» είναι Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των Cineteve, 2425 Films, COSMOTE TV, France Televisions, Blonde, European Alliance, New8, RAI κ.ά. σε σκηνοθεσία Kasia Adamik (No Escape) and Olga Chajdas (Imago). Τα γυρίσματά της πραγματοποιήθηκαν εξολοκλήρου στην Ελλάδα, σε τοποθεσίες όπως η Χαλυβουργική, το Τατόι, το ίδρυμα Χατζηκώνστα, το ΟΑΚΑ και ο Βοτανικός. Ειδοποιός διαφορά της είναι δε ότι θα προβληθεί,ενδεχομένως μέσα στο επόμενο έτος και μέσω της πλατφόρμας της Cosmote TV σε αντίθεση με το Τεχράν που προβλήθηκε αποκλειστικά από την Apple TV. Εντατικές είναι οι προσπάθειες από πλευρά της Cosmote TV και στην παραγωγή εγχώριου τηλεοπτικού περιεχομένου. Μετά τις επιτυχίες σειρών όπως το Έτερος Εγώ, οι 42ο Κελσίου και οι 17 Κλωστές, έχει στα σκαριά μια νέα αντίστοιχη σειρά, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.

Όσο για την Nova δείχνει να έχει απομακρυνθεί από τις παραγωγές, παρότι ήταν η πρώτη που χρόνια πριν επένδυσε σε αυτές, και να δίνει έμφαση στις συνεργασίες με μεγάλα στούντιο για να εξασφαλίζει μεγάλες πρεμιέρες όπως η πρόσφατη προβολή μέσω της πλατφόρμας του βραβευμένου Oppenheimer. Σε αυτό το πλαίσιο ο χειμώνας αναμένεται να φέρει στην πλατφόρμα της Nova 6 νέες σειρές και πολλές ακόμα ευκαιρίες ψυχαγωγίας.

Πώς χωρίζεται η πίτα της συνδρομητικής

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες ανακατατάξεις δεν θα αργήσουν να φανούν. Μέχρι σήμερα πάντως την μερίδα του λέοντος της συνδρομητικής πίτας κατέχει η Cosmote TV η οποία έκλεισε το α΄εξάμηνο του έτους με 688.000 συνδρομητές λαμβάνοντας ώθηση κι από την φετινή πετυχημένη ευρωπαϊκή πορεία των ελληνικών ομάδων. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Νova οι συνδρομητές της οποίας ξεπερνούν πλέον τις 435 χιλιάδες ενώ πάνω από 200.000 συνδρομητές έχει πλέον και η Vodafone.

Αρκετά πίσω, αν και δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία, ακολουθεί ο ΑΝΤ1+, ο οποίος δείχνει να κάνει βήματα ενίσχυσης του περιεχομένου του, με παραγωγές ελληνικών σειρών και με διασφάλιση αθλητικού περιεχομένου, όπως η Formula 1. Και στην περίπτωση του ΑΝΤ1 ωστόσο ακούγεται ότι η σύμπραξη των δύο μεγάλων (Cosmote TV και Nova) μπορεί να πυροδοτήσει συνομιλίες για απόκτηση αθλητικού περιεχομένου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεργασία Cosmote TV με Netflix: Νέα συνδυαστικά πακέτα με έκπτωση

Nova: Δωρεάν επικοινωνία για τους πυρόπληκτους συνδρομητές κινητής στο Νομό Αττικής

Vodafone: Πούλησε επιπλέον 10% της Vantage Towers για 1,3 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider