Στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της η Intel: Εξετάζει διάσπαση μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της η Intel: Εξετάζει διάσπαση μονάδων
Intel
Στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της -που απαριθμεί 56 έτη- βρίσκεται η Intel, η οποία είναι σε συζητήσεις με τραπεζίτες. 

Στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της -που απαριθμεί 56 έτη- βρίσκεται η Intel, η οποία είναι σε συζητήσεις με τραπεζίτες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, η εταιρεία εξερευνά διάφορα σενάρια, όπως τη διάσπαση των δραστηριοτήτων σχεδιασμού προϊόντων και κατασκευής, ενώ θα εξετάσει και ποια εργοστασιακά projects μπορούν να «παγώσουν» ή να ακυρωθούν.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, τα επί μακρόν συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα της Intel, παρέχουν συμβουλές για τα διάφορα σενάρια, τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις ή εξαγορές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μάλιστα, οι συζητήσεις έγιναν πιο επείγουσες, έπειτα από τα πρόσφατα αποτελέσματα, που οδήγησαν τη μετοχή στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2013.

Τα διάφορα σενάρια αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Επίσης, είπαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια και δεν αναμένεται κάποια σημαντική κίνηση άμεσα.

Εκπρόσωποι τόσο της εταιρείας όσο και από τις Morgan Stanley και Goldman Sachs δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Μια πιθανή κίνηση που εξετάζεται είναι η διάσπαση ή και η πώληση της μονάδας παραγωγής τσιπ για εξωτερικούς πελάτες. Ο διευθύνων σύμβουλος, Pat Gelsinger, θεωρεί πως η μονάδα αυτή είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της φήμης της Intel μεταξύ των κατασκευαστών τσιπ και ελπίζει ότι τελικά θα ανταγωνιστεί την αντίστοιχη μονάδα της Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Ωστόσο, ένα τόσο ρηξικέλευθο βήμα δεν είναι πιθανό προς το παρόν και η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε λιγότερο δραματικές κινήσεις, όπως να διακόψει ορισμένα από τα σχέδια επέκτασής της.

Αναγκαία η ανάκαμψη

Ο Gelsinger καλείται γρήγορα να πετύχει το τόσο αναγκαίο rebound. Προσπάθησε να επεκτείνει το δίκτυο εργοστασίων της Intel την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις συρρικνώνονταν -μια ζημιογόνος στρατηγική. Η εταιρεία υπέστη καθαρή ζημία 1,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο τρίμηνο και οι αναλυτές προβλέπουν περισσότερα «κόκκινα νούμερα» για το επόμενο έτος.

Ο Gelsinger, ένας βετεράνος της Intel που είχε αφήσει την εταιρεία για περισσότερο από μια δεκαετία, ανέλαβε το «τιμόνι» το 2021 και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τεχνολογική της υπεροχή. Υπό τους προηγούμενους Διευθύνοντες Συμβούλους, η πρωτοπόρος των τσιπ είχε χάσει μερίδιο αγοράς αλλά και τη μακρά της φήμη για την καινοτομία της.

Ωστόσο, το σχέδιο του Gelsinger αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξο και η εταιρεία έπρεπε να περιορίσει τη δραστηριότητά της. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Intel ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας και να μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες. Ανέστειλε ακόμη και τη διανομή μερίσματος.

Η μετοχή της Intel έχει χάσει το 60% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Το σχέδιο του Gelsinger εξαρτάτο από το επαναπλασάρισμα της Intel σε δύο ομάδες: μια που να σχεδιάζει τσιπ και μια άλλη που να τα κατασκευάζει. Ο βραχίοντας παραγωγής θα ήταν τότε ελεύθερος να κάνει δουλειές με άλλες εταιρείες.

Αλλά ο μεγαλύτερος πελάτης του εργοστασιακού δικτύου της Intel εξακολουθεί να είναι η Intel. Μέχρις ότου η μονάδα παραγωγής τσιπ αποκτήσει περισσότερους εξωτερικούς πελάτες, η Intel θα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Στο τελευταίο τρίμηνο, κατέγραψε ειτουργικές ζημίες 2,8 δισ. δολαρίων και πλέον βρίσκεται σε τροχιά για χειρότερο έτος από αυτό που ανέμενε.

Με κεφαλαιοποίηση 86 δισ. δολαρίων, η Intel έχει μείνει εκτός της 10άδας των μεγαλύτερων κατασκευαστών τσιπ στον κόσμο και παραπαίει σε σύγκριση με τα στρατοσφαιρικά κέρδη που σημειώνει η Nvidia, μια εταιρείας που πιθανώς θα συσσωρεύσει διπλάσια έσοδα από την Intel το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nvidia: Ανακοίνωσε μεγέθη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αλλά δεν εντυπωσίασαν - Super επίδοση στα data centers

ΑΙ: H άλλη όψη της τεχνητής νοημοσύνης και ο αντίλογος που μεγαλώνει

gazzetta
gazzetta reader insider insider