«Φουσκώνουν» οι πωλήσεις της Ροδούλα – Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης ως το 2029

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Φουσκώνουν» οι πωλήσεις της Ροδούλα – Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης ως το 2029
Τι προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της γνωστής εταιρείας κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και γλυκισμάτων για την εξαετία 2024-2029. Οι προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων και οι στόχοι για τις επενδύσεις. 

Στην καθιέρωσή της ως η κορυφαία ελληνική εταιρεία προϊόντων ζύμης και γλυκών με βάση τα διεθνή πρότυπα, ώστε τα προϊόντα της να αποκτήσουν παγκόσμια εμβέλεια, ποντάρει η Ροδούλα, μετρώντας περισσότερα από 20 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής στον χώρο του τροφίμου.

Μάλιστα για την εξαετή περίοδο 2024-2029, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει εκτιμήσεις σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, για το 2024 η Ροδούλα προσβλέπει σε πωλήσεις ύψους 33,26 εκατ. ευρώ ήτοι αυξημένες κατά 14% έναντι πωλήσεων 29,06 εκατ. ευρώ το 2023. Αντίστοιχα, προβλέπει διαρκή αύξηση των πωλήσεών της ως εξής: 36,59 εκατ. ευρώ το 2025, 40,25 εκατ. ευρώ το 2026, 43,07 εκατ. ευρώ το 2027, 45,22 εκατ. ευρώ το 2028, με τελικό ορίζοντα την επίτευξη κύκλου εργασιών ύψους 46,58 εκατ. ευρώ το 2029, στο τέλος της εξαετίας.

Αντίστοιχα, εκτιμά πως το 2024 τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν στα 3,84 εκατ. ευρώ, από 2,18 εκατ. ευρώ το 2023 και θα ενδυναμώνονται διαρκώς ώστε να αγγίξουν τα 4,28 εκατ. ευρώ το 2025, τα 4,79 εκατ. ευρώ το 2026, τα 5,17 εκατ. ευρώ το 2027, τα 5,36 εκατ. ευρώ το 2028 και τα 5,44 εκατ. ευρώ το 2029.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται άνω των 700 χιλ. ευρώ το 2024 και στις 900 χιλ. ευρώ τα επόμενα έτη 2025-2029, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός αναμένεται σταθερός στα επίπεδα των 5,59 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της εξαετίας.

Απόσχιση του κλάδου παραγωγής και εμπορίας προϊόντων ζύμης, σφολιάτας, ειδών ζαχαροπλαστικής

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, δε, καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ, Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης της Ροδούλα, το οποίο αφορά στην απόσχιση του Κλάδου δραστηριότητας «Παραγωγής και Εμπορίας Προϊόντων Ζύμης, Σφολιάτας, Ειδών Ζαχαροπλαστικής και Λοιπών Συναφών Ειδών» και εισφορά του στην 100% θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Daddy’s The Bread Project.

«Η ολοκλήρωση της διάσπασης κρίνεται αμφότερα από τις διοικήσεις των μετασχηματιζόμενων εταιρειών ως συμφέρουσα διότι θα προκύψει ορθολογικότερη οργάνωση της εμπορικής διαχείρισης του κλάδου και εξοικονόμηση δαπανών συνεπεία μείωσης των διοικητικών εξόδων και των εξόδων διαχείρισης του Κλάδου μέσω της απλοποίησης της διαχείρισης και λειτουργίας του, μεταξύ του ομίλου ενώ επιπλέον εκτιμάται ότι οι μετασχηματιζόμενες εταιρείες δύνανται να επωφεληθούν από μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες», αναφέρει η διοίκηση στην έκθεση αποτίμησης που συνοδεύει το σχέδιο σύμβασης διάσπασης.

Να σημειωθεί εδώ ότι με την εν λόγω εξέλιξη, η εταιρεία Ροδούλα «δεν λύεται ούτε εκκαθαρίζεται και συνεχίζει τη λειτουργία της αποκλειστικά με τις λοιπές δραστηριότητες που δεν αποτελούν αντικείμενο της διάσπασης και δεν σχετίζονται με τον κλάδο».

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης, η καθαρή θέση του εισφερόμενου κλάδου, ο οποίος αποσχίζεται από τη Ροδούλα και μεταβιβάζεται στην Daddy’s The Bread Project ανέρχεται στο ποσό των 28,39 εκατ. ευρώ.

H ιστορία της Ροδούλας

Το 1999, ο Παναγιώτης και ο Ηλίας Καραχάλιος σε μια γειτονιά της Αθήνας δημιουργούν ένα μικρό εργαστήρι για να εφαρμόσουν την πολύτιμη κληρονομιά τους. Πολύ γρήγορα φάνηκε όμως ότι αυτό το εργαστήρι ήταν μικρό για να στεγάσει την αυξημένη ζήτηση στα προϊόντα Ροδούλα.

Το 2003 δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων ζύμης στους Αχαρναί, ενώ τα επόμενα χρόνια μεγάλη βάση δόθηκε στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, σε νέες τεχνολογίες και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και την επέκταση του δικτύου διανομής.

Το 2007 έγινε μια τεράστια επένδυση για να κατασκευαστεί η πρώτη αυτόματη γραμμή γεμίσματος προϊόντων ζύμης, ενώ δύο χρόνια αργότερα, έχοντας πλέον εδραιωθεί στην αγορά των προϊόντων ζύμης η εταιρεία δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο υποκατάστημα μαζί με κέντρο διανομής, προκειμένου να τροφοδοτήσει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά της Βορείου Ελλάδος.

Βλέποντας το 2012 το μεγάλο κενό στην αγορά του ποιοτικού γλυκού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεκίνησε η υλοποίησή της νέας επένδυσης στην γλυκιά πλευρά της Ροδούλα.

Το 2016 κάνει τα πρώτα βήματα στην Αμερική και τον Καναδά στο κομμάτι του food service, ενώ το 2017 ξεκινάει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα χρόνο αργότερα, πρωτοπορεί στην αγορά, λανσάροντας στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα υπερψυγμένα γλυκά, ενώ από τότε επεκτείνει συνεχώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο.

Η Ροδούλα σε αριθμούς

Σήμερα η Ροδούλα αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και γλυκισμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις, δύο υποκαταστήματα - κέντρα διανομής σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη και μια ξεχωριστή μονάδα συσκευασίας και αποθήκευσης για τα προϊόντα retail που αγγίζουν τα 18.000 τμ. Παράλληλα διαθέτει ιδιόκτητο στόλο 25 φορτηγών καταψύξεων. Παράγει και εμπορεύεται 1.200 προϊόντα τα οποία φτάνουν σε 20.000 διαφορετικά σημεία πώλησης.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή (πιστοποιημένη κατά Halal), την Αμερική και τον Καναδά και συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Πούλησε τη θυγατρική Otesat-Maritel στην Οrbyt Global - Οι λεπτομέρειες και οι λόγοι του deal

Φορέας Ακινήτων: Πώς θα υποβάλουν αίτηση οι ευάλωτοι – Η αυτοψία, ποιος πληρώνει τι, πώς θα γίνεται η επαναγορά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider