Αναδιαμόρφωση του τραπεζικού δείκτη με την έλευση Κύπρου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδιαμόρφωση του τραπεζικού δείκτη με την έλευση Κύπρου
Αναδιαμόρφωση των σταθμίσεων του εγχώριου τραπεζικού δείκτη αναμένεται να επιφέρει η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναδιαμόρφωση των σταθμίσεων του εγχώριου τραπεζικού δείκτη αναμένεται να επιφέρει η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η στάθμιση των μετοχών της Κύπρου στο Γενικό Δείκτη της εγχώριας αγοράς θα είναι μικρή, αλλά στον τραπεζικό δείκτη, η στάθμιση αυτής αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται κάποιας τάξεως εκροές, περιορισμένου ωστόσο αντίκτυπου στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, από αμοιβαία κεφάλαια.

Μέχρι στιγμής, ο τραπεζικός δείκτης απαρτίζεται από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών και της Optima. Η Εθνική ηγείται με στάθμιση 30,2848%, με τη Eurobank να ακολουθεί στο 26,431%, την Πειραιώς στο 21,8344% και την Alpha Bank στο 17,2548%. Χαμηλότερα βρίσκεται η Optima, με στάθμιση 4,195%.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Κύπρου θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στο ΧΑ στις 23 Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης αυτή του κλεισίματος της συνεδρίασης 20ης Σεπτεμβρίου στο ΧΑΚ (σ.σ. θα έχει ήδη διαγραφεί από το LSE με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου), ενώ από τον Απρίλιο «τρέχει» πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων (buyback), που δύναται να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ (7.343.249 μετοχές).

Παράλληλα, όπως έχει κάνει γνωστό το insider.gr, η εισαγωγή της Κύπρου στο ΧΑ αναμένεται να λειτουργήσει ως «βαλβίδα» αποσυμπίεσης για το μπλοκ των πωλητών. Πρώτη λοιπόν, αναμένεται η υπό εκκαθάριση Λαϊκή, η οποία έχει κινήσει τη διαδικασία για διάθεση του 4,83% της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαϊκή έχει αναθέσει σε αμερικανική τράπεζα το έργο της διάθεσης, μέσω ανοίγματος βιβλίου προσφορών (book building) για τις μετοχές της Κύπρου και το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει τις πρώτες ημέρες, μετά την επαναδιαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την αίρεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τους μετόχους και την Επιτροπή Εισαγωγής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Λαϊκή αποσκοπεί στην κάλυψη της ζήτησης, που θα εκδηλωθεί στον τίτλο της Κύπρου από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, λόγω της συγκριτικής αποτίμησης και της προοπτικής μελλοντικής εισαγωγής του τίτλου σε δείκτες FTSE και MSCI. Δεδομένης της φύσης του πωλητή (υπό εκκαθάριση τράπεζα), αλλά και της προϊστορίας (έχει διαθέσει ποσοστό κάτω από την τιμή κτήσης) εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα ενέχει discount, σε σχέση με την τρέχουσα.

Παράγοντες, με γνώση των εσωτερικών μετοχικών διεργασιών της τράπεζας, εκτιμούν πως το ποσοστό της πρώην Λαϊκής θα φύγει σαν «ζεστό ψωμί», ανοίγοντας το «χορό» αποεπένδυσης υφιστάμενων μετόχων της Κύπρου. Εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες δημιουργίας/ενίσχυσης στρατηγικών/επενδυτικών θέσεων από όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα μετοχικά τεκταινόμενα της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider