Καραβίας: H Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Ινδία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας: H Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Ινδία
Η πρώτη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Ινδία θα είναι η Eurobank, η οποία ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία βάσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η πρώτη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Ινδία θα είναι η Eurobank, η οποία ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία βάσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Όπως είπε χθες ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, συμμετέχοντας στο Horasis India Meeting 2024, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, 15 & 16 Σεπτεμβρίου, η Eurobank διαθέτει τους πόρους και το όραμα να καταστεί ο κύριος εταίρος της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας στη νέα εποχή των οικονομικών σχέσεων της Ινδίας με την Ευρώπη. Η Τράπεζα υπέγραψε το πρώτο MOU για την εισαγωγή των πληρωμών UPI στην Ελλάδα ειδικά για Ινδούς χρήστες, ενώ δημιουργεί γραφείο αντιπροσώπευσης στη Βομβάη.

Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο στο άνοιγμα της Eurobank προς Ανατολάς θα διαδραματίσει η Κύπρος όπου η Eurobank απέκτησε και το περίπου 60% της Ελληνικής Τράπεζας. Στις 18 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ελληνικής, όπου η Eurobank θα τοποθετήσει νέο μάνατζμεντ, με νέο CEO τον Μιχάλη Λούη, νυν CEO της Eurobank Cyprus. Η Διοίκηση της Eurobank μεταβαίνει στην Κύπρο 17 – 19 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιήσει και το διοικητικό της συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στην Ινδία, η Κύπρος αντιπροσώπευε πέρυσι το 3% των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ινδία, ενώ αποτελεί προνομιακό σημείο εισόδου στην ΕΕ ινδικών επιχειρήσεων και μία χώρα με πλούσιο οικοσύστημα επαγγελματικών υπηρεσιών και επαγγελματιών με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Καραβίας, η Ινδία, το 2030 θα αναδειχθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, υπερδιπλασιάζοντας το ΑΕΠ της στα 9 τρισ. δολάρια. Το οικονομικό αυτό θαύμα - με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 7% - συνδυάζεται με πολιτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα, αντίστοιχα, καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 2% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και εστιάζει στη διατήρηση της εισροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ενώ διαθέτει ένα ισχυρό pipeline κονδυλίων από την ΕΕ.

Παράλληλα, η Ευρώπη επιδιώκει τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων δικτύων της, ενώ η Ινδία εδραιώνει τη θέση της βασικός εμπορικός εταίρος της. Η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν καθοριστικό γεωγραφικό πλεονέκτημα ως το πλησιέστερο σημείο πρόσβασης της Ινδίας στην Ευρώπη.

Κλειδί για το μέλλον των σχέσεων με την Ινδία – είπε ο κ.Καραβίας - αποτελεί η ανάπτυξη πολλαπλών δικτύων σύνδεσης που θα διευκολύνουν τη σύνδεση με άλλους παίκτες σε Ασία και Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό οι ροές αγαθών, δεδομένων και επιχειρηματικών και εταιρικών δεσμών αποτελούν τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης και θα διασφάλισης νέων σχέσεων με την Ανατολή. Για τη ροή των αγαθών υπάρχει το σχέδιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) που θα παρέχει έναν ασφαλή και οικονομικά αποδοτικό τρόπο μεταφοράς αγαθών μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Κλειδί είναι τα μεγάλα λιμάνια με σύγχρονες υποδομές και επαρκή χωρητικότητα και τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν τα λιμάνια προορισμού της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ιδιαίτερης σημασίας αναφορικά με τη ροή των δεδομένων είναι το έργο EMC East to Med Corridor που περιλαμβάνει εναλλακτικές, ταυτόχρονες διαδρομές ώστε να παρέχει μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αδιάλειπτη εξυπηρέτηση. Προβλέπει, επίσης, δύο διακλαδώσεις που θα διασυνδέσουν την Ινδία με άλλες 7 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Όσον αφορά τις εμπορικές ροές, η Ελλάδα αποτελεί το φυσικό εφαλτήριο της Ευρώπης προς την Ανατολή και εκτός των λιμένων πρέπει να εστιάσει στους κρίσιμους κλάδους των logistics και των data centers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι τράπεζες ενισχύουν τις προοπτικές - Παράκαμψη ΑΣΕΠ; - «Φως στον ορίζοντα» για το καλώδιο

ΕΤΕ: Ώρα αποφάσεων για το ποσοστό μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ – Το α' δεκαήμερο Οκτωβρίου το placement

Τράπεζες: Θωρακισμένες με «μαξιλάρια» κεφαλαίων και ρευστότητας 2 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider