Στην τελική ευθεία για το placement των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, μπαίνει από σήμερα η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για να δώσει κατεύθυνση στον σύμβουλο ως προς το ποσοστό διάθεσης μετοχών. Ο τελευταίος (JP Morgan) έχει εισηγηθεί έως και την πώληση του 18,39% των μετοχών ΕΤΕ που κατέχει το ΤΧΣ, αφού διαπιστώνει ισχυρή επενδυτική ζήτηση για το σύνολο του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι η Εθνική διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,8x για δείκτη ROTE στο 14% το 2026 και CET1 στο 20% (ή άνω του 18% για προσαρμοσμένο CET1 στο 14%), ενώ διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια που φτάνουν σχεδόν το 40% της κεφαλαιοποίησής της. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που οδήγησαν τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΕΤΕ να αυξηθούν στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 περίπου κατά 50 μ.β. και 70 μ.β. από την αρχή του έτους, και να διαμορφωθούν στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα.
Μέχρι στιγμής, το σενάριο που επικρατεί είναι το ΤΧΣ να διαθέσει το 10% των μετοχών της ΕΤΕ, καλύπτοντας την υπερβάλλουσα ζήτηση με επιπλέον ποσοστό 3%, ώστε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου να παραμείνει ποσοστό 5% - 8% για διάθεση μελλοντικά σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή. Όλα πάντως μπορεί να αλλάξουν μέχρι τις παραμονές του placement. Εκείνο που δεν αναμένεται είναι η ΕΤΕ να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα επαναγοράς μετοχών της.
Γεγονός είναι ότι η Εθνική Τράπεζα έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό growth story, κάτι που συνετέλεσε στο να αυξηθεί το ποσοστό διάθεσης μετοχών και στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, το προς διάθεση ποσοστό μετοχών αυξήθηκε στο 22% από 20% για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση, αφήνοντας και πάλι πολλούς επενδυτές εκτός. Οι προσφορές που είχαν υποβληθεί κατά το τριήμερο του book building ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Επρόκειτο για υπερκάλυψη που δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά και για το χαμηλότερο discount που είχε σημειωθεί επίσης πανευρωπαϊκά το 2023. Σημειώνεται ότι το discount ήταν της τάξεως του 2,5%, ενώ η ΕΤΕ και οι συντονιστές του book building δεν ανέμεναν discount χαμηλότερο του 7%. Πέραν του πολύ χαμηλού discount, παρεπόμενο της ισχυρής ζήτησης για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ήταν και η αναλογικά πολύ μικρή ικανοποίηση των επενδυτών που επελέγησαν για τις προσφερόμενες μετοχές, συγκριτικά με το αιτούμενο ύψος μετοχών. Με το πρώτο placement, στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας ήταν επενδυτές όπως οι: Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.
Το α' εξάμηνο 2024 τα αναλογούντα κέρδη της ΕΤΕ ανήλθαν σε 670 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24% ετησίως, με τον CEO της Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, να προαναγγέλλει διανομή μερίσματος 40% στους μετόχους. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μυλωνάς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει στόχο να φτάσει να διανέμει σταδιακά τα επόμενα χρόνια το 70% των κερδών της, κατά τα 2/3 υπό τη μορφή μερίσματος και κατά το υπόλοιπο 1/3 μέσω επαναγοράς μετοχών.