Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Το 2025 ο διαγωνισμός για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Το 2025 ο διαγωνισμός για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του γειτονικού Διαχειριστή Terna προκειμένου μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη νέα γραμμή που θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, από 500 MW σήμερα στα 1.500 ΜW.

Ο ρόλος της χώρας μας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό με στόχο την επάρκεια και την διασυνδεσιμότητα, η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς επίσης και τα επόμενα πλάνα, τέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Προέδρου & ΔΣ του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στο panel για την Ενέργεια στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2024, που λαμβάνει χώρα σήμερα 17 και αύριο 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν μπει στην καρδιά των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει αναδείξει διαχρονικά και ο πρωθυπουργός ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. «Όσο δεν υπάρχουν αυτοί οι ενεργειακοί δρόμοι, στην αγορά δημιουργούνται στρεβλώσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις στην ΕΕ, έτσι ώστε όλα τα αντίστοιχα έργα να απλοποιηθούν και να υλοποιηθούν.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, πρόκληση αποτελεί η αντιμετώπιση του ζητήματος ως ευρωπαϊκό, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ τόνισε ότι η πρόσφατη έκθεση Ντράγκιπροσανατολίζεται ακριβώς στην επιτάχυνση τέτοιου είδους έργων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ευνοϊκή συγκυρία και πρέπει να εκμεταλλευτεί την πράσινη μετάβαση για την εθνική της οικονομία, καθώς διαθέτει σε αφθονία ήλιο και αέρα, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης προσθέτοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα αυτων των δράσεων. Στη βάση αυτή, σημείωσε ότι ο ρόλος του Διαχειριστή επικεντρώνεται στον σχεδιασμό των ηλεκτρικών λεωφόρων από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στη νέα διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών από 500 MW σε 1,5 GW.

Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τον όμορο Διαχειριστή της Ιταλίας, TERNA προκειμένου εντός του 2025 να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σε σχέση με τα οφέλη που συνεπάγονται οι διασυνδέσεις για την κοινή αγορά, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών που παρατηρείται από και προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, ευνοεί τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολιτών.

Η έλλειψη των ενεργειακών συνδέσεων, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν ένα πρόσκαιρο ζήτημα των τιμών ανέφερε ο κ. Μανουσάκης και τόνισε την ανάγκη για οριζόντιους και καθετους άξονες, για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας. Θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας σχεδιασμός, με δίκαιο διαμοιρασμό κόστους. Αυτό που χρειάζεται είναι να καθίσουμε σε ένα ευρωπαϊκό τραπέζι για να δούμε πώς μπορούμε να δράσουμε προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά το TargetModel, έτσι ώστε να δούμε προοπτικά στο πώς θα φτάσουμε σε μία ενωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε.

Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του γειτονικού Διαχειριστή Terna προκειμένου μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη νέα γραμμή που θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, από 500 MW σήμερα στα 1.500 ΜW.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, μέσα από τις διεθνείς διασυνδέσεις, προκειμένου να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια και χαμηλότερες τιμές, τονίζοντας: «Η ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την γενικότερη ενοποίηση της Ευρώπης. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει το επόμενο διάστημα, είναι να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γύρω από ένα «ευρωπαϊκό τραπέζι» και να προσεγγίσουν το ζήτημα από κοινού και όχι από την οπτική γωνία του κάθε κράτους ξεχωριστά».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Έκθεση του πρώην Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε πως αυτό που απαιτείται είναι ένα υπερεθνικό και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει την Ε.Ε. ως ενιαίο ηλεκτρικό χώρο. «Η θέση του ΑΔΜΗΕ αλλά και του ENTSO-E είναι ότι απαιτούνται οριζόντιοι και κάθετοι άξονες διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός σχεδιασμός, με δίκαιο διαμοιρασμό οφέλους και κόστους μεταξύ των κρατών».

O κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε τον ΑΔΜΗΕ ως τον «εκτελεστικό βραχίονα» της χώρας σε ό,τι αφορά την εθνική ενεργειακή στρατηγική, καθώς σχεδιάζει και υλοποιεί σειρά διασυνοριακών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των συνόρων.

Σχετικά με το θέμα των τιμών, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ότι οι διασυνδέσεις είναι η απάντηση προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά ο ανταγωνισμός και τελικά οι φθηνότερες τιμές να επικρατήσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Όσο αυτοί οι δρόμοι δεν υπάρχουν, στην αγορά δημιουργούνται στρεβλώσεις», επεσήμανε.

Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν για τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποίησε ως παραδείγματα τη δεύτερη διασύνδεση με την Βουλγαρία και τη σύζευξη της αγοράς με την Ιταλία, προσθέτοντας ότι έκτοτε «βλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών από και προς την Ελλάδα, που σημαίνει πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Απόφαση της Λευκωσίας – Θολό ακόμη το τοπίο

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ξεκινούν οι μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία

ΑΔΜΗΕ: Διανέμει καθαρό προμέρισμα 0,055 ευρώ/μετοχή - Από 16/9 η καταβολή του

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider