Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ μέσω πράσινων ομολόγων – Ρεκόρ προσέλευσης επενδυτών στην έκδοση της Eurobank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ μέσω πράσινων ομολόγων – Ρεκόρ προσέλευσης επενδυτών στην έκδοση της Eurobank
Τον δρόμο των πράσινων ομολογιακών εκδόσεων άνοιξε η Εθνική Τράπεζα το 2020. Τον περασμένο Ιούλιο η έκδοση της Τρ. Πειραιώς, ακολούθησε η Eurobank, με προσέλευση 250 – 260 επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων εντελώς νέοι στην Ελλάδα.

Ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στις πράσινες ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών, δίνουν οι ξένοι επενδυτές, έχοντας τοποθετήσει κεφάλαια 2 δισ. ευρώ στις τρεις, μέχρι στιγμής, εκδόσεις από Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των πράσινων ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίου Πράσινων Επιλέξιμων Έργων.

H χθεσινή έκδοση της Eurobank σημείωσε ρεκόρ υποβληθεισών προσφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, άγγιξαν τα 4,6 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα άντλησε 850 εκατ. ευρώ από 250 – 260 επενδυτές, κυρίως από Ευρώπη και λιγότερο από Ασία. Οι επενδυτές από τις ΗΠΑ απουσίαζαν λόγω ειδικών περιορισμών που έχουν για επενδύσεις σε πράσινα ομόλογα. Στο βιβλίο προσφορών συνωστίστηκαν επενδυτές από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία κ.ά., πολλοί εκ των οποίων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ομόλογο της Eurobank είχε τεράστια απήχηση, αφενός διότι ήταν πράσινο, αφετέρου γιατί ο εκδότης του έχει investment grade. Οι προηγούμενες δύο εκδόσεις πράσινων ομολόγων από Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα είχαν γίνει χωρίς επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Eurobank μαζί με την Εθνική πήραν τον Ιούλιο.

Το επιτόκιο του πράσινου ομολόγου της Eurobank διαμορφώθηκε στο 4%, με το κουπόνι να παραμένει σταθερό έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2029. Η τιμή της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 99,521% και η απόδοση του τίτλου που προέκυψε είναι 4,108%. Το πρώτο πράσινο ομόλογο της Eurobank έχει εξαετή διάρκεια με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα 5 έτη. Η διαβάθμισή του από την Moody’s είναι Baa2.

Όσο για τη χρήση των εσόδων του, οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να κατευθύνει το μισό ποσό της έκδοσης (εκ του αποτελέσματος, 425 εκατ. ευρώ) σε νέα πράσινα επιχειρηματικά δάνεια μέσα στην επόμενη διετία, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενες πράσινες χρηματοδοτήσεις της.

Τον Ιούλιο, σε έκδοση πράσινου ομολόγου είχε προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση προσέλκυσε περισσότερους από 200 θεσμικούς επενδυτές, ενώ το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε τα 4,1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερες από 8,2 φορές τον αρχικό στόχο έκδοσης, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ήταν το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,625%, έναντι αρχικού στόχου 5,00% και το τελικό ποσό έκδοσης σε 650 εκατ. ευρώ. Το 70% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 21% σε τράπεζες, το 7% σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και το 2% σε λοιπούς επενδυτές. Περισσότερο από το 85% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ περισσότερο από το 75% διατέθηκε σε επενδυτές με κριτήρια ESG. Το ομόλογο ήταν πενταετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης στα τέσσερα έτη και έλαβε επενδυτική βαθμίδα "Βaa3" από τον οίκο Moody’s Ratings.

Η πρώτη Τράπεζα που είχε προχωρήσει σε έκδοση πράσινου ομολόγου ήταν η Εθνική Τράπεζα, την 1η Οκτωβρίου 2020. Η συναλλαγή ήταν επίσης η πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και έπειτα. Η Εθνική Τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας στο βιβλίο προσφορών κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ., με τη συμμετοχή 80, στην πλειοψηφία τους ξένων, θεσμικών επενδυτών. Το ομόλογο είχε εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider