Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση το 10% των μετοχών, 1 – 3 Οκτωβρίου το βιβλίο προσφορών 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση το 10% των μετοχών, 1 – 3 Οκτωβρίου το βιβλίο προσφορών 
Η διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΤΕ θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές. Στις 27/9 η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου. Ισχυρή η ζήτηση από ξένους θεσμικούς.

Ο κύβος ερρίφθη για την Εθνική Τράπεζα και ο νέος μήνας θα μπει με μία ακόμη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου με στόχο τη διάθεση ποσοστού 10% της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδριάζει σήμερα για να δώσει το πράσινο φως στον σύμβουλο, JP Morgan, να προχωρήσει στην οριστική βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μετοχών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τη διάθεση ποσοστού 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ έχουν κατασταλάξει ότι παρά το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επέτρεπε άνετα την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ, το προς διάθεση ποσοστό θα ανέλθει σε 10%, ούτε 8% - 10% ούτε 10% - 13%. Το υπόλοιπο ποσοστό (8,39%) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου και θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, προκειμένου να διατεθεί για ενδεχόμενη διάθεση σε τυχόν στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον.

Η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη διαδικασία δεν θα αποκλειστούν οι επενδυτές της λιανικής. Ειδικότερα, η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα του placement, η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Τρίτη 1η Οκτωβρίου και να κλείνει την Πέμπτη 3 του μηνός. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η ζήτηση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές για μετοχές της Εθνικής είναι πολύ μεγάλη, καθώς η Τράπεζα έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό growth story. Η ΕΤΕ διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,8x για δείκτη ROTE στο 14% το 2026 και CET1 στο 20% (ή άνω του 18% για προσαρμοσμένο CET1 στο 14%), ενώ διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια που φτάνουν σχεδόν το 40% της κεφαλαιοποίησής της. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που οδήγησαν τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΕΤΕ να αυξηθούν στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 περίπου κατά 50 μ.β. και 70 μ.β. από την αρχή του έτους, και να διαμορφωθούν στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα.

Η ισχυρή ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα παίξει ρόλο τόσο στην τιμή διάθεσης, όσο και στο discount. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, το discount στην τιμή διάθεσης ήταν μόλις 2,5%, το χαμηλότερο που είχε σημειωθεί πανευρωπαϊκά, ενώ στο placement της Τράπεζας Πειραιώς που ακολούθησε δεν υπήρξε καν discount.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την ΕΤΕ - Τραπεζικός ανταγωνισμός - Εξαγορές χωρίς λεφτά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider