«Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank, καθώς και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας, θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να αναμένουν αποδόσεις από την επένδυσή τους και γιατί όχι και μέρισμα, εφόσον η νέα τράπεζα – εξυγιασμένη και με κεφαλαιακή επάρκεια - συνεχίσει στην οδό της κερδοφορίας», είπε η CEO της Αttica Bank, Ελένη Βρεττού στη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank που ενέκρινε σειρά διαδικαστικών θεμάτων τα οποία ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ, βάσει της συμφωνίας των μετόχων. Η κα Βρεττού εκτίμησε ότι η διανομή μερίσματος θα μπορούσε να γίνει εφικτή το 2027.
Η CEO της Attica Bank έθεσε ως προτεραιότητα την ταχεία λειτουργική συγχώνευση της νέας Τράπεζα εντός του 2025, αν και όπως είπε, ήδη μετά τη νομική συγχώνευση που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, οι δύο τράπεζες λειτουργούν ως ένα, και οι πελάτες τους συναλλάσσονται ανέξοδα στο κοινό δίκτυο, ενώ στόχος είναι να καταστεί κοινή και η τιμολογιακή πολιτική. Η κα Βρεττού, είπε πως παράλληλα με την εξυγίανση που θα γίνει εφικτή μέσω της ΑΜΚ, θα αναπτύσσεται η νέα τράπεζα. Ήδη την εβδομάδα αυτή, η Attica Bank λάνσαρε τρία νέα προϊόντα (καταθετικό, στεγαστικό δάνειο και επιχειρηματικό δάνειο).
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, θα γίνει με καταβολή μετρητών κατά 672,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με έκδοση δικαιωμάτων κτήσης (warrants) κατά 62,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει reverse split (100 μετοχές θα συγχωνευθούν σε 1) ώστε ο αριθμός των μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από περίπου 53 εκατομμύρια σε 530.000. Κάθε νέα μετοχή μετά τη συνένωση θα δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές στο 1,87 ευρώ/μετοχή. Μία νέα μετοχή δίνει ένα τίτλο κτήσης. Ένας τίτλος κτήσης δίνει το δικαίωμα για 3,5 νέες μετοχές στο 0,05 ευρώ/μετοχή.
Η κα Βρεττού κάλεσε τους μετόχους της Παγκρήτιας Τράπεζας που δεν έχουν λάβει τις μετοχές τους να προχωρήσουν στο άνοιγμα μερίδας σε χρηματιστηριακή εταιρεία προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους κατά την ΑΜΚ. Σημειώνεται παρ' όλα αυτά ότι οι μέτοχοι της Παγκρήτιας δεν αποκλείσθηκαν από τη γενική συνέλευση καθώς οι μετοχές τους συγκεντρώθηκαν σε ενιαίο λογαριασμό, σε συνεννόηση της διοίκησης της Attica Bank με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και νομικούς.
Στόχος, όπως είπε η κα Βρεττού, είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέσα στον Νοέμβριο να γίνει η διαπραγμάτευση των warrants. Μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να γίνει και η αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό της ενιαίας Τράπεζας, συνεπεία της μεταβίβασής τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», έτσι ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχωρήσει κάτω του 3% από μέσο όρο αγοράς στο 4%. να γίνει μέσα στον Νοέμβριο και πριν από τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί η αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή ΙΙΙ, ώστε ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων να υποχωρήσει στο 3%, έναντι του 4% της αγοράς.
Όπως είπε η κα Βρεττού, οι στόχοι της ΑΜΚ της Attica Bank είναι:
1) Κάλυψη ζημιών με δείκτη NPE κάτω του 3% που συνιστά ουσιαστική εξυγίανση
2) Κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης για εξορθολογισμό της νέας Τράπεζας μετά τη συγχώνευση
3) Ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 άνω του 15% με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των μικρομεσαίων, αλλά με κριτήρια που να τηρούν τα εχέγγυα χρηματοδότησης
4) Νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές για την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η σημασία της ανθρώπινης επαφής.
Στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης, 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) λήξης 2028 που είχε εκδώσει η Attica Bank.